کار عملی پروژۀ انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان و پاکستان به هند (تاپی) پس از چاشت امروز، رسمأ در ولایت هرات آغاز شد.
در مراسمی که به همین مناسبت در ولایت هرات برگزار شد، رییسان جمهور افغانستان و ترکمنستان، شاهد خاقان عباسی، نخست وزیر پاکستان و مبشر جاوید اکبر، وزیر مشاور دولت هند در امور خارجی، حضور داشتند.
محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان، آغاز پروژۀ تاپی در افغانستان را "ابتدای تغییر" در این کشور دانست و تأکید کرد این این پروژه از اهمیت اقتصادی بالایی برخوردار است: «این پروژه، دسترخوان مردم را تغییر می دهد، این پروگرام موجب عاید صدها میلیون دالر می شود، برق و روشنایی را می آورد.»
وی همچنان افزود: «(آغاز این پروژه) ابتدای تغییر بی باوری به باورمندی است، ابتدای اعتماد به آیندۀ افغانستان است. این پروژه، همکاری های منطقه یی را گسترش می دهد و ما را از فقر به ثروت می رساند.»
آقای غنی در ادامۀ سخنرانی اش، هرچند به کشور خاصی اشاره نکرد، اما تلویحأ پاکستان را خطاب قرار داد و گفت که افغانستان با هیچ کشوری دشمنی ندارد و منافع ملی خود را می جوید: «هیچ افغان اسیر گذشته نیست و ما آینده نگر استیم؛ ما افغان ها، با هیچ کشور دشمنی نداریم و تنها منافع ملی خودرا می خواهیم حفظ کنیم و می خواهیم محور همکاری های منطقوی باشیم.»
اما، شاهد خاقان عباسی، نخست وزیر پاکستان، گفت که پاکستان به اهداف درازمدت اقتصادی که متضمن ثبات در منطقه است، متعهد است و کشورهای منطقه، همکار متعهد تر از پاکستان، نخواهند یافت.
آقای عباسی افزود: «شما هیچ همکار خوب نسبت به پاکستان نخواهید یافت که در تأمین صلح و ثبات متعهد باشد.»
وی از پروژه های اقتصادی و توسعه یی در افغانستان، پشیبانی کرد و کامیابی افغانستان در این بخش را، کامیابی پاکستان عنوان کرد: «کامیابی افغان ها کامیابی ما است، ترقی شما، ترقی ماست، امنیت در افغانستان، امنیت در پاکستان است.»
همزمان با این، قربان قلی بردی محمدف، رییس جمهور ترکمنستان نیز که در این مراسم سخن رانی کرد، بر گسترش همکاری های کشورش با افغانستان تأکید کرد.
وی، عملی شدن پروژۀ تاپی را "بزرگ ترین" دست آورد برای کشورهای دخیل در این پروژه و منطقه خواند و گفت که تأثیر این پروژۀ اقتصادی بر امنیت افغانستان بسیار ارزنده و حیاتی است.
وی افزود: «عملی شدن این پروژه ها، یکی از بزرگ ترین دست آوردهای ما خواهد بود و تأثیر آن را در آینده می بینم. تاپی، روی امنیت قطعأ تأثیر خواهد گذاشت. همکاری های منطقوی را تقویت می کند و کشورها را با هم نزدیک می سازد.»
رییس جمهور ترکمنستان، تعهد سپرد که کشورش امکانات و زمینه های پروژه های انکشافی دیگر را نیز در افغانستان فراهم خواهد کرد.
با این همه، مبشر جاوید اکبر، وزیر مشاور دولت هند در امور خارجی، پروژۀ تاپی را برای گسترش روابط میان کشورهای منطقه به ویژه کشورهای دخیل در این پروژه، بسیار با اهمیت خواند.
وی با تأکید بر این که افغانستان "قلب آسیاه" است، گفت که نباید بندشی در آن بوجود آید، چون به باور وی، این کار تمام منطقه را متاثیر خواهد ساخت.
جاوید اکبر، تأکید کرد که هند در سرانجام رساندن این پروژه متعهد است و نقشش را به خوبی ایفا خواهد کرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/9410
تگ ها: