به گزارش بنیاد بِرتِلسمَن، تقریبا همه مسلمانان با آلمان احساس همبستگی دارند. اما آنها باید همزمان در برابر شماری از پیشداوری ها مبارزه کنند. یک پنجم از شهروندان آلمانی نمی خواهند که مسلمانان در همسایگی آنها زندگی کنند.
نتیجه تحقیقات بنیاد برتلسمن نادرستی بسیاری از پیش داوریهای آلمانیها در مورد مسلمانان را نشان میدهد و نتایج غیرمنتظرهای ارائه میکند: یعنی بیشتر مهاجران مسلمان نمی خواهند منزوی باشند، بلکه با مردم بومی در ارتباط هستند.
نتایجی این کار تحقیقاتی حکم سدی بر سر راه تبلیغات ضد اسلامی حزب (بدیل برای آلمان) را دارد.
برخی در آلمان فکر میکنند که ادغام مهاجران مسلمان در جامعه آلمان ممکن نیست. اما این کار تحقیقاتی که توسط بنیاد برتلسمن انجام شده و روز پنجشنبه معرفی شد، نادرستی این ادعا را نشان میدهد.
نتایج این تحقیقات نشان میدهد که قضیه کاملا برعکس است. یعنی ادغام مسلمانان که از متفاوت ترین کشورها به آلمان آمده اند، (در مسیر خوبی) پیش میرود. گرچه در این راه مشکلاتی هم وجود دارد. بیشتر مسلمانان از نسل دوم به بخشی از جامعه آلمان تبدیل شده اند.
این کار تحقیقاتی بنیاد برتلسمن براساس نظرخواهی هایی تهیه شده که در اواخر سال ۲۰۱۶ در پنج کشور اروپایی انجام شده است. در کنار آلمان، کشورهای اتریش، سویس، بریتانیای کبیر و فرانسه مشمول این کار تحقیقاتی بوده اند.
البته آوارگانی که پس از سال ۲۰۱۰ به اروپا آمده اند، در این کار تحقیقاتی در نظر گرفته نشده اند.
آلمان در زمینه ادغام مسلمانان در بازار کار نتایج خوبی کسب کرده است. حدود ۴،۷ میلیون مسلمان در این کشور زندگی میکنند که ۵،۷ درصد از کل جمعیت را تشکیل میدهند.
براین اساس تقریبا ۶۰ درصد از مسلمانان در آلمان تمام وقت و ۲۰ درصد از آنها نیمه وقت به کار مشغول هستند و به این ترتیب تفاوتی میان آنها و اکثریت آلمانی جامعه وجود ندارد.
برخی در آلمان فکر میکنند که ادغام مهاجران مسلمان در جامعه آلمان ممکن نیست. اما این کار تحقیقاتی نادرستی این ادعا را نشان میدهد.
براساس این کار تحقیقاتی نرخ بیکاری در میان مسلمانان به نرخ میانگین بیکاری در جامعه آلمان در حال نزدیک شدن است. عواملی مانند نیاز به نیروی کار و کورس های زبان به کاهش بیکاری در میان مسلمانان کمک کرده است.
در فرانسه وضعیت متفاوت است: با وجود این که سطح تحصیلات مسلمانان آن جا بالاتر است، نرخ بیکاری آنها در فرانسه ۱۴ درصد بوده و به این ترتیب دو برابر میزان بیکاری غیرمسلمانان است. اما نویسنگان این کار تحقیقاتی میگویند که فرانسه در زمینه تحصیلات دوره مکتب از آلمان جلوتر است.
به گفته آنها دلیل اش این است که دانش آموزان در فرانسه مدت بیشتری را با هم در مکتب به یادگیری مشغولند و نارساییهای تحصیلی آنها به این وسیله زودتر برطرف میشود.
در آلمان ۳۶ درصد از مهاجران مسلمان، مکتب را پیش از تکمیل سن ۱۷ سالگی ترک میکنند. در فرانسه شمار آنهایی که مکتب را پیش از تکمیل سن ۱۷ سالگی ترک میکنند، فقط به ۱۱ درصد میرسد، چون آن جا دوره یادگیری در مکتب طولانیتر است.
براساس این کار تحقیقاتی، آلمانی زبان نخست سه چهارم از مسلمانانی است که در آلمان به دنیا آمده اند. بخشی از این تعداد افزون بر زبان آلمانی، زبان کشور مبداء شان را نیز میآموزند. تقریبا یک پنجم از همه مسلمانانی که به این کشور مهاجرت کرده اند، آلمانی را نخستین زبان شان میدانند.
دانشمندان میگویند، این که مسلمانان از ارتباط با غیرمسلمانان دوری میکنند، صحت ندارد و پیشداوری است.
بخش عمدهای از مسلمانانی که در این کار تحقیقاتی شرکت کرده اند، گفته اند که در وقت آزادشان زمان طولانی را با مردم محلی میگذرانند. بسیاری از اشخاصی که در این نظرخواهی شرکت کرده اند، گفتند که نسبت به وطن جدیدشان احساس همبستگی زیادی دارند. البته این احساسات مانع این نمی شود که نسبت به کشور مبداشان علاقه کمتری داشته باشند.
با این وجود مشکلاتی وجود دارد که باید برآنها غلبه کرد. براساس این نظرخواهیها، (مسلمانان متدینی) که میخواهند وظایف مذهبی شان را در زندگی روزمره انجام دهند، با مشکلاتی روبرو هستند. هرکس که میخواهد چادر بپوشد و یا پنج بار در روز نماز بخواند، در زندگی شغلی با مشکلاتی روبرو میشود. این مساله در مورد آلمان هم صدق میکند.
براساس این کار تحقیقاتی مسلمانانی که وظایف مذهبی شان را به طور روزمره انجام میدهند، شغلهایی به دست میآورند که پایینتر از حد صلاحیت شان است. نویسندگان این کار تحقیقاتی میگویند، در این زمینه بریتانیای کبیر برخوردی متفاوت دارد. در این کشور مسلمانان مانند مسیحیان به عنوان جامعه مذهبی به رسمیت شناخته شده اند و حتی پولیسهای زن اجازه دارند چادر به سر کنند.
نویسندگان میگویند که آلمان در زمینه به رسمیت شناختن قانونی جامعه مذهبی مسلمانان هنوز باید اقدامات زیادی را انجام دهد.
با وجود این که روند ادغام مسلمانان در این پنج کشور نامبرده در مسیر خوبی قرار دارد، هنوز هم بخشهای بزرگی از مردم نسبت به مهاجران مسلمان با شک و تردید برخورد میکنند. براین اساس از هر چهار اتریشی بیش از یکی اعلام کرده است که نمی خواهد مسلمانان در همسایگی اش زندگی کنند. در آلمان ۱۹ درصد از مردم نمی خواهند با مسلمانان همجوار باشند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/8223
تگ ها: