سفر معنوی حج، یکی از مهمترین احکام عبادی و از فروع دین و نیز یکی از ارکان اسلام است که سالانه میلیونها نفر را در قالب حج تمتع و عمره روانه سرزمین وحی میکند.
بر هر مسلمانی واجب است که در صورت داشتن (استطاعت) مالی و جسمی، یکبار به سفر حج تمتع برود. واژه (استطاعت) در انجام این فریضه، اهمیت بسیاری دارد زیرا این سفر از نظر مالی هزینه زیادی را میطلبد. مثلاً میانگین هزینه سفر حج واجب، مبلغی حدود شش تا هفت هزار دلار/دالر است. این بدان معناست که میلیونها زائری که سالانه به عربستان سعودی سفر میکنند، میلیاردها دلار نیز وارد اقتصاد این کشور میکنند. همچنین هر سال بر تعداد حجگذاران افزوده میشود. طبق برآوردها، پیشبینی میشود شمار تعداد حجگزاران تا سال 2025 میلادی به 17 میلیون نفر افزایش یابد.
عربستان که تولید روزانه نفت خام خود را به ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه رسانده است و از این میزان حدود ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه صادرات روزانه دارد، اصلیترین محل درآمد خود را بر طلای سیاه استوار کرده است. با این وجود دومین صنعت پولساز عربستان صنعت گردشگری است که از محل زائران خانه خدا به حیات ادامه میدهد. عربستان سالانه میزبان میلیونها زائر حج تمتع و عمره مفرده است. فارغ از جنبههای سیاسی و مذهبی حج، این رویداد، سالانه یک اتفاق بزرگ اقتصادی برای عربستان است. با برخی حواشی ایجاد شده در مورد سفر حج عمره در سالهای اخیر، این پرسش در افكار عمومی ایجاد شده كه سفر حجاج به عربستان، چه میزان از درآمد ارزی عربستان را تأمین میكند؟
عربستان سعودی از بزرگترین قطبهای گردشگری دینی است. به دلیل واقع شدن کعبه در این کشور، بسیاری از مسلمانان جهان، به عربستان سفر میکنند. عمدهترین بازارهای جهانگردی عربستان، اندونزی، مصر، ایران و پاکستان است. با توجه به کاهش قیمت جهانی نفت، عربستان صعودی که بیشترین درآمدش را از فروش نفت به دست میآورد، با مشکلات مالی بسیاری رو به رو شده، به طوری که در سال ۲۰۱۶ میزان قراردادهای منعقد شده در این کشور ۴۰ درصد کمتر از مدت مشابه در سال ۲۰۱۵ بوده است. همچنین بحران اقتصادی در عربستان مشکلات زیادی از جمله تأخیر در پرداخت تعهدات پیمانکاران، تعدیل نیرو در بسیاری از شرکتها و افزایش بیکاری را به دنبال داشته است.
درآمد سالانه عربستان از حج چقدر است؟
سال گذشته درآمد مستقیم عربستان از زائران حدود ۱۲ میلیارد دلار بود. در مجموع هشت میلیون و ۳۳۰ هزار زائر، حدود ۲۳ میلیارد دلار خرج کردند. درآمد عربستان از سفر حجاج كشورهای مختلف جهان به این كشور، هرچند درآمد كلانی عاید این كشور میكند، اما تنها ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی این كشور را تشكیل میدهد. دلارهایی که زائران در عربستان خرج میکنند، وارد اقتصاد عربستان میشود. همه آن تبدیل به درآمد نمیشود اما به رشد اقتصاد کمک میکند. اتاق بازرگانی مکه برآورد کرده است که هر زائر خارجی حج تمتع، حدود چهار هزار و ۶۰۰ دلار هزینه میکند. این رقم برای زائران داخلی کمتر از هزار و ۵۰۰ دلار برآورد شده است.
درآمد حاصل از حج کجا هزینه میشود؟
گفته میشود بیشتر درآمد عربستان سعودی از حج، صرف توسعه و نگهداری از حرمین شریفین میشود. همچنین بخشی از این درآمد صرف مؤسسات خیریه میشود. هر چند برخی رسانهها همچون پرس تیوی، گزارش دادهاند که انتشار اسناد محرمانه در انگلیس نشان میدهد کل درآمد عربستان از حج، تحت کنترل انگلیسیها قرار دارد. به ادعای این گزارش، بر اساس اسنادی که از سوی دولت انگلیس منتشر شده، ملک عبدالعزیز بنیانگذار کشور پادشاهی عربستان سعودی، در زمان حکومت خود بخشی از این پول را در اختیار میگرفته است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/7832
تگ ها: