نشست غیررسمی سران کشورهای اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی با حضور رؤسای جمهور چهار کشور از مجموع شش کشور عضو در بیشکک پایتخت قرقیزستان برگزار شد.
در این نشست (ولادیمیر پوتین)، (نورسلطان نظربایف)، (امامعلی رحمان) و (الماسبیک آتامبایف) رؤسای جمهور روسیه، قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان مسائل توسعه همکاری در زمینه تقویت امنیت در منطقه را بحث و بررسی میکنند.
بررسی اوضاع در افغانستان و تصمیم در مورد راههای تامین ثبات در آسیای مرکزی پس از خروج نیروهای خارجی در سال 2014 از موضوعات مهم این نشست خواهد بود.
منابع رسمی، علل خودداری (الکساندر لوکاشنکو) رئیس جمهوری بلاروس و دیگر کشورهای عضو این سازمان را توضیح ندادهاند اما منابع مستقل اختلاف بیشکک و مینسک بنابر حمایت بلاروس از (قربانبیک باقیاف) رئیس جمهور مخلوع و اسبق قرقیزستان و پناهندگی او در خاک بلاروس را سبب خودداری سفر مقام عالیرتبه این کشور به قرقیزستان دانستهاند.
در نشست بیشکک همچنین رئیس جمهوری ارمنستان ششمین کشور عضو سازمان امنیت جمعی نیز شرکت ندارد.
منابع رسمی بررسی طرح همکاری در جهت تقویت مبارزه با تروریسم، افراط گرایی و جنایات فرامنطقهای با توجه به تحولات احتمالی در افغانستان را دیگر از موضوع محور در این نشست عنوان کردهاند.
بنا به این گزارش، مسائل تکمیل سیستم جمعی امنیت و اجرای تدابیر مشترک در جهت مقابله با چالشها و تهدیدات ناشی از افغانستان نیز در دستور کار این نشست خواهد بود.
کارشناسان بر این نکته اشاره میکنند که سران کشورهای عضو سازمان امنیت جمعی با گذشت یک سال از تعلیق عضویت ازبکستان در این سازمان و راه اندازی دفتر منطقهای پیمان ناتو در تاشکند به بررسی مسائل امنیت منطقه پرداختهاند.
گفته میشود روسیه در این نشست پیشنهاداتی را در جهت تکمیل برنامه مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جلوگیری از ورود گروههای افراطی و جنایی از افغانستان به قلمرو آسیای مرکزی ارائه میکند.
تبادل نظر سران بر روی طرحهایی در مورد توسعه اقتصادی آسیای مرکزی و اجرای چند طرح مشترک اقتصادی در قلمرو افغانستان نیز از دیگر موضوعات مهم بحث در این نشست عنوان میشود.
همچنین ارائه طرحی در زمینه تبدیل فرودگاه (ماناس) بیشکک به یک مرکز غیر نظامی حملونقل بینالمللی پس از بسته شدن پایگاه نظامی امریکا مورد بحث سران کشورهای عضو سازمان امنیت جمعی خواهد بود.
مقامات قرقیزستان اعلام کردهاند که طرح ساخت راه آهن جدید میان روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، و تاجیکستان را به عنوان یک طرح منطقهای برای بررسی در این نشست ارائه میکنند.
(توکون مامیتاف) رئیس کمیته مرزبانی قرقیزستان تقویت حفاظت مرز و ارائه کمکهای بیشتر فنی و نظامی به نیروهای مرزبان تاجیکستان را از دیگر محورهای دیگر مهم در دستور کار این نشست عنوان کرد.
وی در گفتوگو با رسانهها گفت که نیروهایی در کشورهای آسیای مرکزی منتظر بدتر شدن وضعیت در افغانستان بوده و به این دلیل کشورهای عضو سازمان امنیت جمعی این اجازه را نمیدهند که با خروج نیروهای خارجی از افغانستان امنیت و ثبات در منطقه آسیبپذیر شود.
کارشناسان با ابراز امیدواری از نتایج این نشست بر لزوم تصمیم گیری در زمینه تکمیل سیستم امنیتی و افزایش ظرفیت دفاعی سازمان پیمان امنیت دسته جمعی تأکید میکنند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/76