سازمان خبرنگاران بدون مرز، در واکنش به افزایش اعتراضات ضد حکومتی در سال گذشته در افغانستان روز چهارشنبه توصیههایی را درباره مصوونیت خبرنگاران افغان در پوشش مظاهرات نشر کرده است.
این توصیهها بر وضعیت وخیم امنیتی در افغانستان تمرکز دارد - وضعیتی که در آن طالبان و گروه دولت اسلامی حملات بیشتری را انجام میدهند.
خبرنگاران بدون مرز در خبرنامه خود متذکر شده است که "تکرار و خشونت در اعتراضات ضد حکومتی در سال گذشته افزایش یافته است، و پوشش این اعتراضات به طور فزاینده یی منبع تنش بین خبرنگاران، اعتراض کنندگان و نیروهای امنیتی بوده است."
این سازمان به بدرفتاری یا لت کوب شماری از خبرنگاران توسط محافظان ریاست جمهوری افغانستان یا پرسونل امنیتی کابل حین دیدار رئیس جمهور غنی از ولایت بامیان به تاریخ ۲۹ اگست سال ۲۰۱۶ اشاره کرده است.
این سازمان حامی خبرنگاران، در پرتو حقوق آزادی فعالیت خبرنگاران توصیههایی را در سه بخش عنوانی اعتراض کنندگان در مظاهرات، حکومت افغانستان و خبرنگاران نشر کرده است.
خبرنگاران بدون مرز در توصیه به دولت افغانستان تصریح کرده است که باید به مصوونیت خبرنگاران و حراست از آزادی برای اطلاع رسانی مظاهرات توجه خاص مبذول گردد.
همچنین در این توصیه نامه از حکومت افغانستان تقاضا شده تا به نیروهای امنیتی آموزش مناسب داده شود و یک سیستم پرداخت تاوان به خبرنگاران زخمی ایجاد شود و هزینه مصارف درمان و پول تخریب وسایل خبرنگاری شان پرداخت شود.
مجیب خلوتگر، رئیس (نی) موسسه حمایت از رسانههای آزاد افغانستان، میگوید توصیه زیاد این سازمان به حکومت افغانستان در این توصیه نامه نشان دهنده وخامت امنیت خبرنگاران است.
توصیههای تاثیرگذار
خلوتگر میگوید از آنجایی که حکومت افغانستان به توصیههای بین المللی عمل میکند، این توصیهها کم از کم میتواند به بلند شدن صدای مردم افغانستان در حمایت از آزادی بیان کمک کند.
طبق شاخص آزادی جهانی مطبوعات سال ۲۰۱۷ توسط خبرنگاران بدون مرز، افغانستان از میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۲۰ قرار دارد.
این سازمان از خبرنگاران در افغانستان نیز خواسته است که تا در پوشش رویدادها به ویژه نشرات خبری "با اخلاق و بدون تحریک نفرت رویه کنند." مجیب خلوتگر میگوید فعالیت اکثر خبرنگاران به غیر از عده یی معدود، حرفه یی میباشد.
خبرنگاران بدون مرز در توصیه به اشتراک کنندگان مظاهرات تقاضا کرده است که به عکاسان و فلمبرداران خبرنگاران احترام گذاشته شود، و بپذیرید که با اشتراک در رویداد عمومی عکاسی و فلمبرداری از شما امکان دارد.
خبرنگاران بدون مرز به فیصله نامه ماه مارچ ۲۰۱۴ شورای حقوق بشر ملل متحد اشاره کرده است که نقش خبرنگاران را آن نهاد در "مستند سازی تخطیهای حقوق بشری و بدرفتاریهای مرتکب شده در جریان اعتراضات صلح آمیز" مهم خوانده است.
خبرنگاران بدون مرز با تاکید بر عبارت گذشته خود مبنی براینکه " در جنگ تحمیل شده دشمنان دموکراسی علیه حق مردم افغانستان به اطلاعات، این سازمان بودن در کنار خبرنگاران را انتخاب کرده و هر کار ممکن را در دفاع از آزادی اطلاع رسانی انجام میدهد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/7510
تگ ها: