افغانستان با بیش از ۵۰۰ عنوان کتاب، در سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد، اما انتقادهایی نسبت به عدم استقبال و همچنین کم رونقی غرفههای مربوط به کتاب افغانستان، از سوی شهروندان کشور در ایران به خصوص دانشجویان وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از آوا، سه انتشارات عرفان، تاک و احراری، در کنار خانه ادبیات افغانستان و خانه کودکان افغانستان و همچنین بخش فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی افغانستان در تهران، شش نماینده یا غرفه مربوط به افغانستان را در سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران تشکیل میدهند.
سوسن بکتاش، کارمند بخش فرهنگی سفارت افغانستان در تهران و مسئول اتاق افغانستان در نمایشگاه کتاب تهران در گفتوگو با خبرنگار آوا، برگزاری این نمایشگاه را فرصت خوبی برای تعاملات فرهنگی میان افغانستان و ایران و دیگر کشورهای حاضر در این نمایشگاه عنوان کرد.
خانم بکتاش ادامه داد که غرفه افغانستان در این نمایشگاه از استقبال خوب هموطنان افغانستانی و همچنین دوستان ایرانی برخوردار شده و اتاق افغانستان به دنبال معرفی ابعاد و مکانهای فرهنگی، تاریخی و تفریحی افغانستان برای جلب گردشگر است.
از میان سه ناشری که از افغانستان در سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد، یکی انتشارات احراری است که مسئول آن در گفتوگو با آوا، میگوید که از ولایت هرات آمده اند و از پنج سال گذشته به این سو، در این نمایشگاه شرکت کرده اند.
به گفته احراری، این انتشارات امسال ۲۵۰ جلد کتاب را در حوزههای مختلف ادبیات، دینی، تاریخی و پشتو به نمایش گذاشته اند.
نادر موسوی، مسئول خانه کودکان افغانستان در ایران و همچنین نماینده انتشارات تاک در این کشور نیز به خبرنگار آوا گفت که با دو غرفه در سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شرکت دارند؛ امسال پنجمین سالی است که خانه کودکان افغانستان در این نمایشگاه شرکت میکند، ولی انتشارات تاک، اولین بار است که حضور مییابد.
به گفته موسوی، انتشارات تاک با ۶۳ عنوان کتاب چاب شده در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد که ۶۰ الی ۷۰ درصد آن برای اولین بار چاپ شده اند.
وی افزود: بیشتر کتابهای این انتشارات در حوزه ادبیات داستانی و شعر، از نویسندگان معروف افغانستان است که در جشنوارههای مختلف چون جلال آل احمد، گل چینی و نوروز جایزه گرفتند. موسوی ادامه داد که کتاب محمدحسین محمدی که در ایتالیا برنده شده نیز جزء کتابهایی است که انتشارات تاک به نمایشگاه آورده است.
مسئول خانه کودکان افغانستان در ایران نیز میگوید که برای کودکان سه کتاب به شمول کتاب نامههای صلح را چاپ کرده ایم که در نمایشگاه وجود دارد.
وی با بیان این که امسال از افغانستان تنها ۵ غرفه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد، گفت که این حضور نسبت به سال قبل خوبتر است، اما نسبت به چهار یا پنج سال پیش، تعداد ناشر کمی از افغانستان شرکت کرده اند که شاید به دلیل دوری راه، هزینهای که باید برای غرفهها پرداخت شود و یا پایین آمدن قدرت خرید مردم باشد.
مسئول انتشارات تاک گفت که استقبال از غرفه این انتشارات خیلی زیاد بوده و مخصوصا بازدیدکنندگان ایرانی خیلی از کتابهای این انتشارات را خریدند. به گفته نادر موسوی، برای او جالب بود که بسیاری از بازدیدکنندگان ایرانی، نویسندگان افغانستانی را میشناختند، بقیه آثارشان را خوانده بودند و کتاب هایی که تازه چاپ شده بود را خریدند. او افزود: برای بازدیدکنندگان ایرانی خوشآیند بود که همچو کتابهایی در افغانستان چاپ میشود.
اما محمدابراهیم شریعی افغانستانی، مسئول انتشارات عرفان که ۲۶ سال است در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شرکت میکند، با انتقاد میگوید که متأسفانه در سالهای اخیر، کتاب از رونق چندانی برخوردار نیست.
وی با بیان این که ۱۶۰ عنوان کتاب(که تنها ۱۰ عنوان آن جدید است) را در نمایشگاه امسال به نمایش گذاشته اند، افزود: "ما حتی تصمیم داشتیم که دیگر شرکت نکنیم، و تصمیم داشتیم انتشارات مان را جمع کنیم، به خاطر این که مشکلات اقتصادی فراوانی دارد و دیگر از کتاب استقبال آنچنانی نمی شود".
شریعتی از دانشجویان به شدت انتقاد و گلایه کرد و گفت: "متأسفانه دانشجویان ما را در نمایشگاه، یا نمی بینیم و یا از من کتاب نمی خرند. من دانشجویی ندیدم که کتاب خریده باشد. دانشجویان متأسفانه با این که کارشان کتاب خواندن است، ولی بسیار دانشجوی کمی را میبینم که به نمایشگاه بیاید و از ما کتاب بخرد، ما ۲۶ سال است که در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شرکت میکنیم، قشر فرهنگی بیشتر طلاب میآمدند و از من کتاب میخریدند تا دانشجو".
البته به گفته او، دانشجویان غیرافغانی و آنهایی که احتیاج به کتابهای موسسه انتشارات عرفان دارند، به غرفه این انتشارات میآیند و کتاب میخرند، ولی او نسبت به هموطنان خود، به خصوص قشر دانشجو بسیار گلایهمند است.
سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، از ۱۳ ثور آغاز به کار کرده و تا ۲۳ ثور به کار خود ادامه میدهد.
در این نمایشگاه علاوه بر حضور گسترده ناشرین داخلی در ایران، ناشرانی از کشورهای مختلف جهان، از کشورهای اروپایی گرفته تا عربی و منطقه چون افغانستان حضور دارند، که با استقبال میلیونی بازدیدکنندگان مواجه شده است.
امروز شنبه ۱۶ ثور، چهارمین روز برپایی این نمایشگاه است که با وجود بارش شدید باران در تهران، به کار خود ادامه میدهد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/6531
تگ ها: