اکنون در افغانستان، پانزده حزب و جریان سیاسی برای داشتن نامزد مشترک در انتخابات آینده ریاست جمهوری، اتحاد تازهای موسوم به "اتحاد انتخاباتی افغانستان" تشکیل دادند. اما آیا این اتحاد تا زمان انتخابات پایدار خواهد ماند؟
در این ارتباط باید دانست که ویژگیهای احزاب سیاسی و یا اتحادهای سیاسی در قیاس با تعریف حاکم بر آنان تبیین میشود و در صورت انتخاب هریک از تعاریف فوق برخی ویژگیهای احزاب به مثابه یک متغیر وابسنه دستخوش تحول میشوند لیکن حداقلهایی نیز وجود دارند که از آنان به ویژگیهای احزاب سیاسی تعبیر میشود. حداقلهایی همانند: اتفاق نظر بر سر ایدئولوژی و برنامه مشخص در میان اعضاء، سازماندهی مرکزی، محلی و منطقه ای، تلاش در جهت نیل به آرمانهای حزب، تمرکزگرایی و... (واینر) ویژگیهای احزاب سیاسی را چنین بر میشمارد: سازماندهی مرکزی و رهبری پایدار و ماندنی، سازمانهای محلی پایدار و درپیوند همیشگی با سازمانهای مرکزی، عزم رهبران حزب برای دراختیار گرفتن مناصب به کمک تشکیلات و یا به تنهایی، پشتیبانی تودهها.
اتحاد تشکیل شده در افغانستان، در ابتدای مذاکرات مشکلات فراوانی برای اعلام موجودیت پیدا کرد. وجود چهرههای ناهمگون مانند زلمی خلیلزاد، علی احمد جلالی و تعدادی دیگری که در جامعه از جایگاه مردمی خوبی برخوردار نیستند در کنار بزرگان جهادی چون، استاد عطا محمد نور، محمد یونس قانونی، عبدا... عبدا...، صلاح الدین ربانی، محمد محقق و احمدضیاءمسعود، یک اتحاد ناهمگون را نشان میداد. اتحادی که لازمههای بیان شدۀ نکات بالا را در خود نداشت. زیرا بر همگان معلوم بود که مثلاً تفکر و ایدئولوژی امرا... صالح با خلیلزاد و یا استاد عطا با جلالی، همخوانی ندارد.
زلمی خلیلزاد یک امریکایی افغانی الاصل میباشد. او عضو حلقة نئومحافظهکاران در دوره ریاست جمهوری جورج بوش پدر و پسر بود. او تا اکنون چندین پست مهمی را از جمله سفارت امریکا در عراق و سفارت امریکا در افغانستان کار کرده است. او چند سالی به عنوان نماینده خاص امریکا در سازمان ملل نیز ایفای وظیفه نموده است.
خلیلزاد دارای تابعیت امریکایی است و تابعیت دوگانه هم ندارد. وی در زمان سفارت خود در کابل از قبول پاسپوررت افتخاری افغانستان خودداری نمود. طبق قوانین افغانستان اگر کسی همسر افغان داشته باشد، میتواند تابعیت افغانستان را به دست بیاورد؛ اما از آنجا که همسر وی از امریکایست، گرفتن تابعیت افغانستان از این طریق هم برای او امکانپذیر نخواهد بود. بنابراین عضویت زلمی خلیلزاد میتواند عامل شانتاژ و جنجال و از هم پاشیدن پیش از انتخابات این اتحاد شود. از طرفی دیگر نگاه مردم افغانستان به خلیلزاد به عنوان عضو دولت امریکا و شهروند امریکا میباشد. به همین علت شهروندان کشور نمیتوانند به زلمی خلیلزاد اعتماد نمایند. بدین ترتیب نبود خلیلزاد در روز اعلام رسمی "اتحاد انتخابات افغانستان" اگر به معنای دوری وی از اتحاد باشد که این امر محتمل است، میتوان به موفقیت این اتحاد امیدوار بود.
و در این صورت است که میتوان این اتحاد را به عنوان یک اتحاد اسلامگرایانه در جهت بستری برای هر چه بهتر برگزار نمودن انتخابات دانسته و به معرفی یک کاندید اصلح از جانب این بزرگانی که اتحاد را تشکیل داده اند، امیدوار بود.
سرمقاله شماره 118 روزنامه انصار
تاریخ: 1392/6/9
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/584