اخیراً فهرستی از اقوام کشور در صفحات اجتماعی دستبهدست میشود. از این فهرست قرار بوده برای درج قومیت در شناسنامهها استفاده شود، اما موضوع نگرانکننده این است که در این فهرست شماری از قومها به شاخههای دیگری تقسیم شدهاند.
این فهرست با عنوان (فهرست نهایی اقوام افغانستان) که شامل 42 قوم بوده به صفحات اجتماعی درز کرده است.
فضلکریم ایماق، عضو پیشین مجلس نمایندهگان و عضو لویه جرگۀ قانون اساسی 1382 در بارۀ این فهرست میگوید، نام قوم ایماق در این فهرست به شاخههای لرخوابی، سجانی، فیروزکوهی، جمشیدی و تیمنی تقسیم شده است. به گفتۀ آقای ایماق، (حق در نظام کنونی بر مبنای کمیت اقوام تثبیت میشود و تقسیم یک قوم به شاخهها میتواند در حقوق و جایگاه یک قوم خطرناک باشد.)
این عضو پیشین مجلس و رهبر قوم ایماق از مسؤولان وزارت اقوام و قبایل و ادارۀ ثبت احوال و نفوس کشور میخواهد که در موضوعات مربوط به اقوام با احتیاط عمل کرده و این گونه موارد را با شخصیتهای علمی، فرهنگی و رهبران اقوام در میان بگذارند.
تقسیم قوم ایماق به شاخههای دیگر نمونهیی از تقسیمات اقوام به شاخهها در این فهرست است.
اما خیالالدین صدیقی، رییس تحقیق و مطالعات وزارت سرحدات اقوام و قبایل میگوید، در ترتیب عنوان این فهرست اشتباه شده که شاخههای شماری از اقوام به عنوان یک قوم جداگانه درج شده اند. به گفتۀ او، این فهرست نهایی نبوده و بزودی فهرست نهایی اقوام افغانستان برای استفاده در شناسنامهها تهیه و نشر میشود.
با این حال شب گذشته همایون محتاط، رییس ادارۀ ثبت و احوال نفوس و شناسنامههای الکترونیکی، در دیداری با سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری نشر این فهرست را به عنوان فهرست اقوام افغانستان، رد کرد و گفت که ادارۀ ثبت و احوال نفوس هیچ دخالتی در تهیۀ این فهرست نداشته است.
آقای محتاط همچنان گفت که برای تهیۀ فهرست اقوام افغانستان باید وزارتهای اقوام و قبایل و عدلیه با در نظر داشت فرمانهایی که در این زمینه صادر شدهاند، در میان گذاشته شوند.
این در حالی است که طرح تعدیل مادۀ ششم قانون ثبت احوال نفوس در پیوند به توزیع شناسنامههای الکترونیکی پنجشنبۀ گذشته در نشست کابینه تأیید و از سوی رییس جمهور در فرمانی توشیح شد. مادۀ ششم قانون ثبت احوال نفوس در بارۀ ثبت مشخصات افراد در شناسنامههای الکترونیکی است که در مادۀ تعدیل شده علاوه بر شناسههای فردی، کلمۀ افغان به عنوان ملیت و قومیت افراد نیز ذکر خواهد شد.
پس از جنجالها بر سر درج یا عدم درج کلمه (افغان) به عنوان ملیت همۀ باشندهگان کشور در شناسنامههای الکترونیکی، مجلس نمایندهگان در سال ۲۰۱۳ قانون شناسنامههای الکترونیکی را طوری تصویب کرد که در شناسنامههای جدید، واژۀ (افغان) و قومیت شهروندان ذکر نشود و در آنها تنها (جمهوری اسلامی افغانستان) درج گردد.
محمد اشرف غنی، رییس جمهور کشور نیز این قانون را در سال ۲۰۱۴ توشیح کرد، اما به دلایل نامعلوم برنامۀ آغاز توزیع این شناسنامهها به تأخیر افتاد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/5549
تگ ها: