به اعتقاد مردم افغانستان تلاش بیبیسی، رژیم صهیونیستی، غرب و کشورهای اروپایی برای کشاندن مصر به جنگی داخلی است هر چند ظاهراً بیبیسی و همپیمانانش تلاش میکنند خبرهای خود را منصفانه و عادلانه جلوه دهند.
پوشش تحولات خاورمیانه از رسانههای فارسیزبان خارجی به خصوص بی.بی.سی، واکنش شهروندان کشور خصوصاً در غرب را به دنبال داشته است.
به اعتقاد شهروندان افغان، بی.بی.سی با توجه به مخاطبان بالا تلاش دارد، آرام آرام به اسلام ضربه بزند و این مسئله به شکل آشکار در پوشش خبرهای منطقه مشهود است.
(محمود اضطرابی) یک خبرنگار آزاد در کشور معتقد است: بدون شک بی.بی.سی با عمر طولانی خود که تقریباً به یک قرن میرسد، در بسیاری تحولات جهانی از جمله جنگهای جهانی و انقلابهای گوناگون در کشورها نقش بسزایی را بازی کرده که ارتباط مستقیم اثرات منفی و مثبت ناشی از انتشار اخبار بستگی به منافع کشور انگلستان و شرکت تأمینکننده آن دارد.
این خبرنگار افغان اظهار داشت: وقتی تحولات خاورمیانه را از ابتدا تاکنون دنبال کنیم دیده میشود که در تمامی این تحولات، منافع بی.بی.سی اقتضا کرده تا از گروههای سکولار و دموکرات به شکلی غیرمستقیم دفاع کند و این مسئله بیشتر زمانی در سیاستهای انتشاراتی بی.بی.سی دیده میشود که خبرهای دو کشور سوریه و مصر را منتشر میکند.
اضطرابی در ادامه تصریح کرد: معتقدم که سیاست کلی غرب و بی.بی.سی و سایر رسانههای وابسته به غرب در کشاندن سوریه به جنگ داخلی بسیار واضح بود هرچند ظاهراً بی.بی.سی تلاش دارد که این اقدام خود را منصفانه و عادلانه جلوه دهد.
وی گفت: تعداد دفعات انتشار یک خبر از مخالفان بشار اسد هرچند از اهمیت چندانی برخوردار نباشد باز هم بیشتر از دفعات انتشار اخبار موفقیت موافقان وی است و این یک مثال زنده در عدم توازن در میزان بازتاب موضوعات به نفع یکی از طرفین جنگ است.
این خبرنگار در ادامه تأکید کرد که تظاهرات چندین نفری در مصر علیه محمد مرسی در کوتاهترین زمان ظرف چند روز منتشر شد و این مسئله باعث افزایش مخالفتها و خلع قدرت محمد مرسی رئیس جمهور منتخب مصر شد.
وی افزود: در آن زمان بی.بی.سی در پوشش اخبار مصر نوشته بود (لحظه به لحظه با تحولات مصر) اما از زمانی که هزاران انسان بیگناه به خاطر تظاهرات مسالمتآمیز به خاک و خون کشیده شدند دیگر از انتشار لحظه به لحظه خبری نیست و این خود دوگانگی، عدم تعادل و بیطرفی در خبرنگاری شمرده میشود.
این خبرنگار افغان تصریح کرد که بی.بی.سی، رژیم اسرائیل، امریکا و کشورهای اروپایی برای کشاندن مصر به جنگ داخلی مانند آنچه در سوریه کردند، تلاش میکنند.
به اعتقاد وی، حرفهای دیگر مانند دموکراسی و غیره برای پوشش این سیاستهای استعماری استفاده میشود.
اضطرابی افزود: البته این را هم نباید فراموش کرد که بی.بی.سی در بازتاب مسائلی که منافع چندان استراتژیکی در آنها نداشته باشد تلاش میکند بیطرفی خود را تا اندازهای حفظ کند، ولی در مسائل بزرگ و تحولات خاورمیانه که در همسایگی رژیم اسرائیل اتفاق افتد بی.بی.سی نقش کلیدی خود را بازی میکند.
محمود اضطرابی گفت: سیاست انتشاراتی بی.بی.سی در قبال اخبار کشورهای اسلامی به گونهای است که با توجه به تعداد مخاطب زیادی که دارد در اصول خبرنگاری و رعایت موازین اخلاق حرفهای و بر اساس یک معیار پذیرفته شده خود را در تنگنا قرار نمیدهد و اهداف خودش را در این بین دنبال میکند، هر چند به ضرر دیگران باشد.
(محمد صدیق میر) آگاه امور سیاسی در هرات نیز معتقد است: نخست رهبران مصر مقصر اصلی این پیامدهای ناگوار هستند، زیرا قبل از به قدرت رسیدن، سخن از برآورده کردن خواستههای مردم میزنند اما در جریان حکمرانی اقدامات کلیدی خود را به حاشیه رانده و فراموش میکنند و زمینه برای ایجاد چنین وضعیت اسفناکی آماده میشود.
این کارشناس افغان در ادامه گفت: در مرحله دوم انعکاس و قدرت بخشیدن به اهداف است توسط برخی رسانههای سودجو نیز در ایجاد این وضع مؤثر است.
اکنون رسانه بی.بی.سی هم یکی از همین سودجویان است و اهداف پشت پردهای در تحولات مصر دارد، خبر، نقد و تحلیل بی.بی.سی به خصوص در دو زبان فارسی و عربی که مخاطبان خاصی دارد تحت کنترل دقیق وزارت خارجه و نظام سلطنتی انگلیس است و تا زمانی که تأمین آن توسط استعمارگران انگلیسی باشد سیاست بی.بی.سی نیز در برابر تحولات کشورهای اسلامی مشخص است.
همچنین (مرتضی مشرفی) دانشجو و وبلاگ نویس کشور معتقد است: امروزه حیات یک رسانه وابسته به تداوم برنامه خاص و سیاست مشخصی است که در پیش دارد.
وی افزود: تمام رسانهها در دنیای امروز حرف از توازن، بیطرفی و انعکاس واقعیتها به طور غیر جانبدارانه میزنند اما این حرفها در حد ادعا است و چندان رعایت نمیشود ممکن است در مواردی باشد اما هر رسانه طرفی را بیشتر برجسته میکند که به نفع خود و سیاست حامیانش باشد.
وی در خصوص بی.بی.سی به پوشش اخبار مربوط به تحولات 3 ماه قبل سوریه توسط این رسانه اشاره کرد.
این دانشجوی افغان افزود: بی.بی.سی درباره تحولات سوریه میگفت بشار اسد در حال سقوط است، چند هفته بعد سقوط میکند و این روند تاکنون نیز ادامه دارد اما برخلاف آن در مصر با وجود این که بی.بی.سی تلاش میکند در ظاهر بیطرفی را رعایت کند اما بیشتر در مقابل اخوانیها طرف سکولارها را میگیرد.
مشرفی در ادامه اظهار داشت: مخاطبین عامه وقتی خبری در مورد مصر میشوند همان را باور میکنند چون اطلاعات کافی ندارند و کار این قبیل رسانهها دقیقاً جلب افکار عمومی به نفع سیاستهای خود و حامیانش است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/494