علی عالمی
اظهارات اخیر وزیر امور امنیتی رژیم اشغالگر قدس در خصوص خرید نفت قاچاق شده ازسوی داعش توسط ترکیه، از ابعاد مختلفی قابل تامل است.
"موشه یعلون" در این خصوص اعتراف کرده است که ترکیه برای مدت زمان طولانی است که از داعش نفت خریداری میکند.سخنان یعلون در این خصوص با دیگر اظهارات متفاوت است. یعلون به عنوان کسی که رژیم متبوع وی از اصلیترین حامیان داعش و گروههای تکفیری و تروریستی در منطقه محسوب میشود، در ماورای این اظهارات اهداف خاصی را دنبال میکند. به نظر میرسد میان دو حامی داعش در منطقه یعنی تل آویو و آنکارا طی روزهای اخیر اختلافاتی بر سر نحوه حمایت از گروههای تکفیری و تروریستی در منطقه به وجود آمده است، حال آنکه کلیت حمایت این دو از داعش و النصره و دیگر گروههای تروریستی و تکفیری به قوت خود باقیاست. همین مسئله سبب شده است تا صهیونیستها در صدد ارسال سیگنالهایی هشدار دهنده به ترکیه باشند. یکی از این سیگنالهای هشدار دهنده تاکید بر خرید نفت قاچاقی داعش توسط ترکیه محسوب میشود.
فارغ از انگیزهای که در ماورای اظهارات یعلون وجود دارد، کلیت موضوع خرید نفت سرقت شده از سوی داعش توسط ترکیه بارها از سوی مقامات و منابع مختلف مورد تاکید قرار گرفته است. این موضوع به نوعی به مثابه حمایت مالی و اقتصادی ترکیه از داعش محسوب میشود. همان گونه که اشاره شد،خرید نفت داعش توسط ترکیه موضوعی است که تاکنون افراد زیادی در خصوص آن سخن گفته اند.
چندی پیش (ویتالی چورکین) نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد طی سخنانی در شورای امنیت گفت که بیشتر نفت به سرقت رفته از سوی داعش که روزانه یک و نیم میلیون دلار نصیب این گروه تروریستی میکند از طریق ترکیه قاچاق میشود.
چورکین در این خصوص تاکید کرده است که تجارت نفت خام استخراج شده از مناطقی که داعش در سوریه تحت تصرف خود دارد از طریق سازوکارهای اقتصادی پنهان صورت میگیرد. قاچاقچیان از طریق پرداخت نقدی در مناطق استخراج به نفت دست مییابند و با عبور از مرزهای دریایی مستقیما با سرکردههای گروه تروریستی داعش برای عقد قرارداد ارتباط برقرار میکنند.
همچنین سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه ابتدای ماه جاری میلادی گفت که مسکو رسما به سازمان ملل متحد و همه طرفهای مربوطه مستنداتی دال بر قاچاق نفت از سوریه و عراق به ترکیه ارائه میکند.وزارت دفاع روسیه پیش از این در خلال یک کنفرانس خبری تصاویری هوایی از انتقال نفت توسط گروه تروریستی داعش به ترکیه منتشر کرده بود.طی هفتههای گذشته گزارشهای مختلفی از دست داشتن مقامات ترکیهای در قاچاق و دلالی نفت به سرقت رفته از سوی داعش منتشر شده است.
حمایتهای مالی ترکیه و عربستان سعودی از داعش و دیگر گروههای تروریستی و تکفیری نقش مهمی در استمرار حیات این گروههای خطرناک در منطقه و کشته و زخمی و آوارگی هزاران مسلمان بیگناه درمنطقه داشته است. با این حال ترکیه همچنان ترجیح میدهد به سیاستهای خود در حمایت از داعش ادامه دهد. در جریان سفر ماه گذشته رجب طیب اردوغان به عربستان سعودی، ریاض و آنکارا بر سر حمایت دوباره از گروههای تکفیری و تروریستی در قالب تشکیل ائتلاف ظاهرا ضد تروریستی به توافق رسیده اند. همچنین در این معادله قطر نیز پیرو سیاستهای کلان عربستان سعودی و ترکیه در حمایت از گروههای تروریستی محسوب میشود.