در آغازین دقایق یکشنبه۲۷ دی/جدی ۹۴ محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای مشترک و پس از بیانیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تأیید انجام تعهدات ایران براساس برجام و اینکه ایران تمام گامهای لازم برای اجرایی شدن برجام را برداشته، اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را رسما اعلام کردند.
پس از آن بود که اتحادیه اروپا اعلام کرد تحریمها علیه ایران را رفع کرده و وزارت خارجه امریکا نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد که واشنگتن تعهدات تحریمی خود ذیل برجام را اجرایی کرده است. بعد از آن هم اعلام شد که باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا، فرمان اجرایی رفع تحریمها علیه ایران را امضا کرد.
وزارت خزانهداری امریکا، بامداد یکشنبه در دستورالعملی اعلام کرد نمایندگان برونمرزی شرکتهای امریکایی میتوانند مطابق تعهدات امریکا ذیل برجام از این پس در ایران فعالیت کنند. آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش نهایی خود درباره ایران را که در اصل تائیدیهای برای اجرای برجام محسوب میشود منتشر کرد.
بیانیه آمانو:ایران تعهدات خود را انجام داد
به گزارش سایت آژانس بین المللی انرژی اتمی، یوکیا آمانو بیانیهای درباره توافق هستهای ایران و اجرای برجام منتشر کرد. در این بیانیه آمانو میگوید: امروز از این تریبون گزارشی درباره تعهدات ایران برای اجرای برجام را منتشر میکنم.
آمانو در بیانیه منتشر شده توسط آژانس گفت: ایران تمام تعهدات لازم برای اجرای برجام با توجه به کنوانسیونهای شورای امنیت اجرا کرده است و جای شک و تردیدی نمی ماند.
آمانو خاطر نشان کرد: در حال حاضر روابط ایران و آژانس وارد مرحله جدیدی شده است که به نظر میرسد روز مهمی برای جامعه بین الملل محسوب شود. من از تمامی کسانی که در این مسیر تلاش کردند تشکر میکنم.
وی اظهار امیدواری کرد اجرای برجام بتواند مسیر این آژانس برای نظارت و بازدیدهای بیشتر از تاسیسات هستهای و برنامههای ایران در مسیر غنی سازی صلح آمیز را هموار کند.
آمانو در پایان به این موضوع اشاره کرد که راه طولانی از سال ۲۰۰۳ برای اجرای برجام طی شده است و کارهای بسیاری نیز برای تحقق این توافق صورت گرفته است.
بیانیه مشترک ایران و اتحادیه اروپا:
بر اساس این گزارش بیانیه مشترک ایران و اتحادیه اروپا نیز برای اعلام روز اجرای برجام، به شرح ذیل است.
متن کامل این بیانیه بدین شرح است:
امروز، ما به روز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رسیدیم. از زمان روز تصویب، ما مجدانه تلاش کردیم و تعهد مشترک و اراده جمعی خود را به نمایش گذاشتیم تا سرانجام موجبات اجرای برجام را فراهم کنیم. امروز، شش ماه پس از نهایی شدن آن توافق تاریخی، آژانس بین المللی انرژی اتمی تأیید کرد که ایران تعهدات هستهای ذیربط خود تحت برجام را اجرا نموده است.
از آنجا که ایران به تعهدات خود عمل نموده است، امروز تحریمهای مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مربوط به برنامه هستهای ایران منطبق با برجام برداشته شد. اتحادیه اروپایی، کشورهای ۱+۵، مرکب از جمهوری خلق چین، جمهوری فرانسه، جمهوری فدرال آلمان، فدراسیون روسیه، بریتانیا و ایالات متحده امریکا، و ایران همچنین در زمینه استفادههای صلح آمیز از انرژی هسته ای، در چارچوب برجام، همکاری خواهند کرد.
تحریمهای سازمان ملل مربوط به برنامه هستهای ایران برداشته شد. قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت که برجام را مورد تأیید قرار داد، از این پس در کنار پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی)، تنها چارچوب حقوقی مربوط به فعالیتهای هستهای ایران خواهد بود، و کلیه مفاد قطعنامههای ۱۶۹۶ (۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (۲۰۰۷)، ۱۷۴۷ (۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (۲۰۰۸)، ۱۹۲۹ (۲۰۱۰) و ۲۲۲۴ (۲۰۱۵) خاتمه مییابند.
اتحادیه اروپایی تأیید کرده است که چارچوبهای قانونی لازم برای برداشتن تحریمهای مالی و اقتصادی اتحادیه درباره برنامه هستهای ایران اجرایی شد. ایالات متحده اعمال تحریمهای مصوب مرتبط با برنامه هستهای ایران را امروز متوقف میکند که همچنین شامل لغو فرمانهای اجرایی مربوطه و صدور مجوز برخی فعالیتها، آنگونه که در برجام مشخص شده است، میباشد. اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آیین نامههای مربوطه در خصوص جزئیات تحریمهایی که برداشته میشوند را صادر و از این طریق مشارکت بین المللی در پیشرفت اقتصادی ایران را تسهیل کردند.
همانگونه که مقرر شده است، ما به مراقبت و نظارت بر اجرای کامل و موثر برجام از طریق کمیسیون مشترک، مرکب از ۱+۵ و ایران که توسط نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور روابط خارجی و سیاست امنیتی هماهنگ میگردد، دقیقا همانگونه که در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ توافق شد، ادامه خواهیم داد. آژانس بین المللی انرژی اتمی به سهم خود، مسئولیت مراقبت و راستی آزمایی اجرای برجام و نیز تعهدات ایران به عنوان عضو معاهده منع اشاعه و موافقتنامه پادمان و اجرای موقت پروتکل الحاقی را به عهده دارد.
ما مایلیم با استفاده از این فرصت، از دولت اتریش به دلیل میزبانی، و از همه کشورهایی که از فرآیند مذاکرات حمایت و به اجرای برخی از تعهدات تحت برجام کمک کردند، تشکر نماییم. ما همچنین از تمامی شخصیتهایی که از سال ۱۳۸۲ هدایت مذاکرات را به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران و ۱+۵ به عهده داشته اند، سپاسگزاری میکنیم.
همه طرفها باوری راسخ دارند که این توافق تاریخی، استوار و منصفانه است، خواستهای همه را تأمین میکند، و اجرای مناسب آن گامی کلیدی در کمک به بهبود صلح، ثبات و امنیت منطقهای و بین المللی خواهد بود.
این دستاورد به روشنی ثابت میکند که با اراده سیاسی، پشتکار، و از طریق دیپلماسی چندجانبه، ما قادریم سخت ترین معضلات را حل و فصل، و راه حلهای واقع بینانهای که قابلیت اجرای موثر داشته باشند پیدا کنیم. این یک پیام قاطع و امیدوارکننده است که جامعه بین المللی میبایست در تلاشهای مان برای ساختن جهانی امن تر، مد نظر داشته باشد.
گزارش وزارت خزانه داری امریکا
وزارت خزانه داری امریکا با انتشار گزارشی نحوه تجارت و داد و ستد اقتصادی کشورهای دیگر با ایران، پس از برداشته شدن تحریمها را اعلام کرد. در این گزارش دوصد صفحهای، دولت امریکا مناسبات تجاری و اقتصادی کشورهای دیگر با ایران در دوران پس از لغو تحریمهای هستهای را تشریح کرده است. در دستورالعمل این وزارتخانه اعلام شده است که نمایندگان برونمرزی شرکتهای امریکایی نیز از این پس میتوانند در ایران فعالیت کنند.
چه تحریمهایی برداشته میشود؟
براساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که در ۲۳ ماه سرطان سال جاری مورد توافق وزرای خارجه ایران و ۶ کشور (آلمان، امریکا، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار گرفت، تمامی تحریمهای یکجانبه مرتبط با هستهای امریکا و اتحادیه اروپا و همچنین ۶ قطعنامه تحریم شورای امنیت و ۱۲ قطعنامه شورای حکام علیه ایران بعد از اعلام آغاز اجرای برجام یا روز اجرا Implementation Day لغو و برداشته میشوند.
براساس برجام این تحریمها به این شرح هستند.
روز اجرا؛ تعلیق تحریمهای مالی و بانکی و خروج اسامی از تحریم
اتحادیه اروپا
بر این اساس، بندهایی از آئیننامه اجرایی سال ۲۰۱۲ لغو و مفاد مربوطه آنها در تصمیم سال ۲۰۱۰ اتحادیه اروپا در ارتباط با ایران، تعلیق میشوند. این اقدام منجر به رفع تحریمهای زیر میشود:
- نظام ممنوعیت و اخذ مجوز حاکم بر نقل و انتقال مالی به یا از ایران: ممنوعیت و محدودیتهای انتقال پول به/از بانکهای فعال در ایران به خصوص بانک مرکزی و شعب خارجی آنها که در سال ۲۰۱۰ وضع و در سال ۲۰۱۲ تشدید شد.
- تحریمهای مربوط به فعالیتهای بانکی: ممنوعیت افتتاح شعب بانکها و موسسات اعتباری ایرانی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ممنوعیت همکاری با بانکها و موسسات اعتباری ایران به خصوص بانک مرکزی و همچنین ممنوعیت افتتاح دفاتر نمایندگی موسسات مالی اروپایی در ایران.
- تحریمهای مربوط به بیمه: ارائه خدمات بیمهای به دولت ایران یا نهادها و اشخاص وابسته و همچنین به افراد و نهادها و شرکتهای فعال در حوزه سرزمینی ایران.
- تحریمهای مربوط به حمایت مالی برای تجارت با ایران: ارائه حمایت مالی از جمله از طریق ارائه خط اعتباری صادرات، ضمانتنامه و بیمهنامه به افراد و موسساتی که قصد تجارت با ایران را دارند.
- تحریمهای مربوط به کمکهای بلاعوض، کمکهای مالی و وامهای ترجیحی
- تحریمهای مربوط به انتشار اوراق قرضه تضمینشده توسط دولت ایران: همکاری یا ارائه کمک، خرید و فروش یا وساطت در انتشار اوراق قرضه توسط دولت، بانک مرکزی، بانکهای مستقر در ایران یا بانکها، اشخاص یا نهادهای تحت کنترل ایران.
- تحریمهای مربوط به واردات نفت و گاز از ایران
- تحریمهای مربوط به واردات فرآوردههای پتروشیمی ایران
- تحریمهای مربوط به صادرات تجهیزات کلیدی بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی
- تحریمهای مربوط به سرمایهگذاری در بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی
- تحریمهای مرتبط با کشتیرانی و کشتی سازی
- تحریمهای مربوط به بخش حمل و نقل
- تحریمهای مربوط به طلا، فلزات گرانبها و الماس، اسکناس و سکه
- تحریمهای مرتبط با خدمات تبعی برای هر یک از گروههای فوق
اتحادیه اروپا همچنین (اقدام به اصلاح مفاد آییننامه اجرایی شماره ۲۰۱۲/۲۶۷ اتحادیه اروپایی و مفاد متناظر در تصمیم شماره ۴۱۳/۲۰۱۰ شورای اتحادیه اروپایی که در بخشهای ۱,۶.۱ تا ۱.۷.۲ پیوست شماره دو تصریح شده است را در رابطه با فعالیتهای منطبق با این برجام خواهد کرد.)
بر این اساس تحریمهای زیر (در رابطه با فعالیتهای منطبق با برجام) رفع میشوند:
- تحریمهای مربوط به نرمافزار
- تحریمهای مربوط به فلزات
- تحریمهای مرتبط با خدمات تبعی برای هر یک از گروههای فوق
اتحادیه اروپا علاوه بر این (اقدام به حذف نام افراد و موجودیتهای مشخص شده در الحاقیه شماره ۱ پیوست شماره دو این برجام از ضمیمههای شماره ۸ و ۹ آییننامه اجرایی شماره ۲۰۱۲/۲۶۷ اتحادیه اروپایی خواهد کرد. اقدام به تعلیق مفاد تصمیم شماره ۴۱۳/۲۰۱۰ شورای اتحادیه اروپایی، به شرح مصرح در بخش ۱,۹.۱ پیوست شماره دو در ارتباط با افراد و موجودیتهای مندرج در الحاقیه شماره ۱ پیوست شماره دو خواهد نمود.)
سوئیفت
بر اساس این بند است که وضعیت تحریم (سوئیفت) در توافق مشخص میشود. نگاهی به بندهای تحریمهای تعلیقشده اتحادیه اروپا، نشان میدهد که مفاد مربوط به بند ۱,۱.۴ در روز اجرا، نه لغو و نه تعلیق، میشوند. این بند همان بند مربوط به (تحریمهای مربوط به خدمات پیامرسانی مالی)، از جمله سوئیفت است.
در واقع اروپا تحریمهای مربوط به سوئیفت را حفظ کرده، اما افراد و نهادهایی را که ذیل این تحریم قرار گرفته بودند، از جمله بانک مرکزی، از شمول آن خارج کرده است. در واقع هرچند این بانکها دیگر تحت تحریم سوئیفت نخواهند بود، اما قانون مربوط به آن تا هشت سال دیگر پابرجا میماند تا اتحادیه اروپا امکان بازگشت فوری تحریمها را برای خود حفظ کند و ضمنا محدودیت مربوطه همچنان بر افرادی که نام آنها تا (روز انتقال) به اتهام مشارکت در برنامه موشکی و فعالیتهای اشاعهای در لیست تحریم باقی مانده (الحاقیه دوم از پیوست دوم برجام)، اعمال شود.
بر اساس این بند، همچنین توقیف دارایی و ممنوعیت صدور روادید برای در الحاقیه اول پیوست دوم برجام آمده، برداشته میشود.
این افراد و مجموعهها بر اساس الحاقیه اول، ذیل این دستهبندیها هستند:
- بانکها و موسسات مالی ایرانی فهرست شده شامل بانک مرکزی ایران؛
- اشخاص حقیقی، حقوقی یا نهادهای مرتبط با بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی؛
- اشخاص حقیقی، حقوقی یا نهادهای مرتبط با کشتیرانی، کشتی سازی و حمل و نقل؛
- سایر اشخاص حقیقی، حقوقی یا نهادهای غیرمرتبط با فعالیتهای حساس اشاعه هستهای، تسلیحات و موشکهای بالستیک؛
امریکا:
علاوه بر اتحادیه اروپا، امریکا نیز در روز اجرا باید تعهداتی را انجام دهد. بر این اساس، واشنگتن پس از تائید اجرای تعهدات ایران از سوی آژانس، (اقدام به متوقف نمودن اعمال تحریمهای اشاره شده در بخشهای ۴,۱ تا ۴.۵ و ۴.۷ پیوست شماره دو، به استثنای بخش (الف) ۲۱۱ قانون کاهش تهدید ایران و حقوق بشر سوریه) میکند.
بر اساس این بند، اجرای تحریمهای زیر، (متوقف میشود). توضیح آنکه، اسامی الحاقیه ۳ پیوست دوم برجام که مربوط به حدود ۴۵۰ فرد و مجموعه و همچنین بیش از ۳۰۰ هواپیما و کشتی هستند.
- تحریمهای اعمالی بر افراد و اشخاص حقوقی مندرج در الحاقیه ۳ پیوست دوم برجام، شامل: بانک مرکزی ایران و سایر موسسات مالی ایرانی فهرست شده در این الحاقیه؛ شرکت ملی نفت ایران، شرکت بازرگانی نفتیران (نیکو)، شرکت ملی نفت کش ایران، و سایر افراد و اشخاص حقوقی که توسط خزانهداری در این الحاقیه به عنوان دولت ایران شناسایی شدهاند؛ و برخی افراد و اشخاص حقوقی مندرج در فهرست اتباع تحریم شده یا فهرست افرادی که اموال آنها مشمول توقیف است؛
- تحریم ریال ایران؛
- تحریم خرید و فروش اسکناس امریکا به دولت ایران؛
- محدودیتهای تجارت دوجانبه بر درآمدهای ایران که در خارج از کشور است، شامل محدودیتهای مربوط به نقل و انتقال درآمدها؛
- تحریم خرید، پذیره نویسی، یا تسهیل معاملات دیون حاکمیتی ایران، شامل اوراق قرضه دولتی؛
- تحریم خدماتپیام رسانی مالی به بانک مرکزی ایران و موسسات مالی ایرانی مندرج در الحاقیه ۳ پیوست دوم برجام؛
- تحریم ارائه خدمات بیمهای، یا بیمه اتکایی که در رابطه با فعالیتهای سازگار با برجام و با افراد و موجودیتهای مندرج در الحاقیه ۳ پیوست دوم برجام صورت میگیرد؛
- تلاشها برای کاهش فروش نفت ایران شامل محدودیتها بر مقدار فروش نفت خام ایران و کشورهایی که میتوانند نفت خام ایران را بخرند؛
- تحریم سرمایهگذاری، شامل مشارکت در سرمایهگذاریهای مشترک، کالاها، خدمات، اطلاعات، فناوری و دانش و کمک فنی برای بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی؛
- تحریم خرید، تحصیل، فروش، حمل و نقل، یا بازاریابی نفت، فرآوردههای پتروشیمی و گاز طبیعی از ایران؛
- تحریم صادرات، فروش یا عرضه فرآوردههای نفتی تصفیه شده و فرآوردههای پتروشیمی به ایران؛
- تحریم معامله با بخش انرژی ایران شامل معامله با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی نفتکش ایران، شرکت بازرگانی نفت ایران (نیکو)، شرکت ملی نفتکش ایران؛
- تحریم معامله با بخشهای کشتیسازی و کشتیسازی ایران و عاملان بنادر شامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، خطوط کشتیرانی جنوب، و شرکت بازرگانی نفتیران (نیکو)، و عاملان بندر عباس؛
- تحریم تجارت طلا و سایر فلزات گرانبها توسط ایران؛
- خدمات تبعی مربوط به موارد فوق.
بر اساس استثنایی که در این بند در نظر گرفته شده، بخش اول از بند ۲۱۱ قانون کاهش تهدید ایران و حقوق بشر سوریه، همچنان این اختیار را به رئیسجمهور امریکا میدهد که اگر شخصی (به صورت آگاهانه اقدام به فروش، اجازه یا در اختیار قراردادن) کشتی یا بیمهنامه یا هرگونه خدمات حمل و نقلی به ایران کند که از آن برای (حمل اقلامی که ممکن است به فعالیتهای دولت ایران در ارتباط با تسلیحات کشتار جمعی یا اقدامات تروریستی، کمک کند) استفاده شود، میتواند آن فرد را در لیست تحریم قرار دهد.
بر اساس بند بعدی توافق، امریکا همچنین (اقدام به متوقف کردن اعمال تحریمهای اشاره شده در بخش ۴,۶ پیوست شماره دو، در رابطه با فعالیتهای منطبق با این برجام شامل معامله با افراد و موجودیتهای مندرج در الحاقیه ۳) پیوست دوم برجام مینماید. طبق این بند، اجرای تحریمهای زیر بر اساس برجام متوقف میشود:
- تحریم تجارت با ایران در مورد گرافیت، فلزات خام یا نیمه ساخته از قبیل آلومینیوم و فولاد، زغال سنگ، و نرم افزارهای تنظیم فرآیندهای صنعتی، در رابطه با فعالیتهای سازگار با این برجام و افراد و اشخاص حقوقی مذکور در الحاقیه شماره ۳؛
- خدمات تبعی مرتبط با دسته فوق
امریکا علاوه بر این متعهد شده است در روز اجرای توافق، (اقدام به حذف نام افراد و موجودیتهای مشخص شده در الحاقیه شماره سه پیوست شماره دو از فهرست اتباع تعیین شده و لیست اشخاصی که دارایی آنها مشمول انسداد است) نماید. بدین معنی که نام تمامی افراد و موجودیتهای الحاقیه شماره ۳ پیوست دوم برجام از لیست بلوکه دارایی خارج میشود. با این حال، اتباع و شرکتهای امریکایی همچنان از تجارت و همکاری با افراد و شخصیتهای حقوقی که نام آنها در لیست ستارهدار است، منع میشوند.
واشنگتن همچنین با لغو ۴ دستور اجرایی متفاوت و همچنین بخشهای ۵ تا ۷ و ۱۵ دستور اجرایی ۱۳۶۲۸ افراد و اشخاص حقوقی مندرج در الحاقیههای ۳ و ۴ ضمیمه دوم و همچنین (لیست افراد و نهادهای دور زننده تحریمها و/ یا لیست غیر SDN مربوط به قانون تحریمهای ایران) را از لیست بلوکه دارایی و عدم صدور روادید خارج میکند.
علاوه بر این، واشنگتن مجوز موارد زیر را صادر میکند:
-اجازه فروش هواپیمای مسافربری تجاری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران از طریق اعطای امتیاز در موارد زیر داده خواهد شد: الف) صادرات، فروش، اجاره یا انتقال هواپیمای مسافربری تجاری انحصارا با کاربری غیر نظامی، ب) صادرات، فروش، اجاره یا انتقال قطعات یدکی و قطعات عمده برای هوایپمای مسافربری تجاری به ایران، و ج) ارائه خدمات تبعی، از جمله ضمانت، نگهداری، و خدمات تعمیر و بازبینیهای ایمنی برای کلیه موارد مذکور، مشروط به اینکه قطعات و خدمات مجوز داده شده انحصارا برای هوانوردی تجاری مسافری مورد استفاده قرار گیرند؛
- از طریق صدور مجوز، به اشخاص حقوقی غیرامریکایی که در مالکیت یا کنترل اشخاص امریکایی میباشند، اجازه خواهد داد منطبق با این برجام با ایران معامله کنند؛
- اعطای مجوز واردات فرش و مواد غذایی از جمله پسته و خاویار با منشاء ایرانی به ایالات متحده.
سازمان ملل:
لغو زیرساخت اصلی تحریمهای بینالمللی توسط شورای امنیت سازمان ملل انجام میشود. در اولین گام در این مسیر، اعضای این شورا یک هفته پس از جمعبندی مذاکرات در وین، قطعنامهای را صادر کردند که ضمن تائید برنامه جامع اقدام مشترک و تعهدات طرفین، از روز اجرا به بعد، تمامی قطعنامههای پیشین این شورا در مورد ایران را به صورت مشروط، لغو میکند.
وزیر انرژی امریکا اجرایی شدن برجام را بسیار با اهمیت خواند.
ارنست مونیز در بیانیهای که در پایگاه اینترنتی وزارت انرژی امریکا منتشر شد، نوشت روز اجرای برجام مرحله بسیار مهمی در تلاش برای اطمینان از صلح آمیز بودن کامل برنامه هستهای ایران از طریق بستن همه مسیرهای احتمالی دستیابی این کشور به بمب اتمی به شمار میرود. در نتیجه سالها مذاکره و ماهها مقدمات اجرای برجام، زمان دستیابی ایران به بمب اتمی از دو تا سه ماه- قبل از حصول این توافقنامه- حالا به دست کم یکسال افزایش یافت.
از زمان تصویب برجام در ماه اکتبر گذشته، ایران ۲۵ هزار پوند از اورانیوم غنی سازی شده خود را به خارج فرستاده است و دو سوم سانتریفوژها و زیرساختهای مرتبط خود را برچیده و به انبار تحت نظارت منتقل کرده است. قلب راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک خارج شده و محل آن با بتن پر شده است و منبع بالقوه پلوتونیوم تسلیحاتی ایران از بین رفته است.و برای اولین بار، آژانس از فناوریهای پیشرفته پادمان در فعالیتهای نظارت و راستی آزمایی خود در ایران استفاده میکند. ساعاتی پیش، آژانس گزارش داد که ایران همه مراحل هستهای مندرج در برجام را تکمیل کرده است.
با ادامه اجرای برجام در سالهای آینده، تخصص گسترده وزارت انرژی در زمینه چرخه سوخت هسته ای، امنیت و پادمانهای هسته ای، و مواد هستهای نقشی کلیدی در کمک به حصول اطمینان از پایبندی ایران به تعهدات هستهای مهم خود ایفا خواهد کرد. تا به امروز، کارشناسان وزارت انرژی امریکا، هفت آزمایشگاه ملی و دو مرکز هستهای وزارت انرژی امریکا فعالانه در دستیابی به برجام و حالا اجرای آن همکاری داشته اند. این کارشناسان همچنان به ایفای نقش ادامه خواهند داد زیرا این وزارتخانه علاوه بر مسئولیت هدایت تلاشهای امریکا برای همکاری با شرکای ما در پنج بعلاوه یک و اتحادیه اروپایی و ایران در زمینه بازطراحی و بازسازی راکتور اراک، مسئولیت ادامه تلاشهای ما را هم برای حمایت از فعالیتهای نظارتی و راستی آزمایی آژانس در سراسر جهان به عهده خواهد داشت.
تجزیه و تحلیلها و بررسیهای علمی نشان میدهد که برجام ضمن تقویت امنیت جهانی، تدابیر لازم را برای راستی آزمایی و حصول اطمینان از صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران فراهم میکند.
بیانیه نمایندهی آمریکا در سازمان ملل دربارهی اجرای برجام
نمایندهی امریکا در سازمان ملل با انتشار بیانیهای به اجرای برجام واکنش نشان داد.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما در این بیانیه آمده است: ( امروز، آژانس بین المللی انرژی اتمی راستی آزمایی کرد که ایران گامهای کلیدی مشخصی را که در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) آمده است به طور کامل برداشته و بدین ترتیب برنامه هستهای این کشور به طور قابل ملاحظهای محدود شده و همه مسیرهای دستیابی ایران به بمب هستهای مسدود شده است. بدنبال فشاری که امریکا و جامعه بین المللی بر ایران وارد کردند این کشور اقدامهای واقعی و شفافی انجام داد که زمان فرار هستهای این کشور را تا چهار برابر افزایش داد، این نتیجه همین دو سال پیش وقتی که گفتگوها بر سر برجام آغاز شد غیر واقعی به نظر میرسید. اما کار ما هنوز تمام نشده است. این اقدام جمعی موجب شد ایران به گامهای برجام پایبند باشد و این اجازه را به ما داد تا راستی آزمایی کنیم برنامه هستهای ایران منحصرا صلح آمیز است و حالا همه دنیا وظیفه دارند اجرای کامل برجام را تضمین کنند و مراقب باشند ایران به تعهداتش پایبند میماند.
با فرا رسیدن روز اجرای برجام، همه مفاد هفت قطعنامه کنونی شورای امنیت ضد ایران لغو میشوند و مفاد قطعنامه الزام آور ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به اجرا گذاشته میشوند. همه کشورهای عضو موظند از این اقدامها پیروی کنند. این اقدامها عباراتند از: محدودیتهایی در انتقال فناوری مشخص شدهی هستهای به ایران، محدویتهای در زمینه سلاحهای متعارف و موشکهای بالستیکی، فهرست سازمان ملل که داراییهایی را مسدود و مسافرتهایی را ممنوع کرده است و مفاد مربوط به بازرسی و تجسس از محمولهها. این مفاد برای چندین سال آینده برقرار خواهند ماند. امریکا با همکاری شرکای بین المللی خود اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ را تضمین خواهد کرد. به شناسایی و جلوگیری از انتقال محمولههایی مرتبط با برنامه موشکهای بالستیک ممنوعه به ایران ادامه خواهیم داد. و ایران را به خاطر نقض احتمالی قطعنامههای شورای امنیت بازخواست خواهیم کرد. امریکا از تلاش جمعی جامعه بین المللی در جهت تحقق این روز تشکر میکند.)
فرمان اجرایی اوباما در لغو تحریمهای هستهای ایران
بدنبال تایید پایبندی کامل ایران به تعهداتش در قبال برجام، باراک اوباما رئیس جمهور امریکا فرمان اجرایی لغو تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای ایران را اعلام کرد.
به گزارش بصیرت اوباما در این فرمان اجرایی نوشت
با اختیاراتی که بر اساس قانون اساسی به من به عنوان رئیس جمهور امریکا داده شده است، از جمله قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین المللی، قانون وضعیتهای اضطراری مصوب ۱۹۹۶، قانون تحریمهای جامع ایران، پاسخگویی، و کاهش سرمایه گذاری ۲۰۱۰، قانون کاهش تهدیدات ایران و حقوق بشر سوریه ۲۰۱۲، قانون آزادی ایران و مقابله با گسترش هستهای ۲۰۱۲، بخش ۲۱۲ از قانون مهاجرت و تابعیت ۱۹۵۲ و بخش ۳۰۱ از عنوان سوم قانون ایالات متحده، من باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده امریکا حکم داده ام که اجرای اقدامات مرتبط با برنامه هستهای از جانب ایران که در بخشهای ۱۵,۱ و ۱۵.۱۱ از پیوست پنجم برجام بین گروه پنج بعلاوه یک و ایران مشخص شده است و به تایید آژانس بین المللی انرژی اتمی رسیده است، تغییری اساسی در ارتباط با برنامه هستهای ایران به شمار میرود. به منظور اجرای تعهدات ایالات متحده در ارتباط با تحریمهای موصوف در بند ۴ پیوست ۲ و بخش ۱۷.۴ پیوست ۵ برجام، من فرامین اجرایی ۱۳۵۷۴ مورخه ۲۳ ماه مه ۲۰۱۱، ۱۳۵۹۰ مورخه ۲۰ نوامبر ۲۰۱۱، ۱۳۶۲۲ مورخه ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۲، و ۱۳۶۴۵ مورخه سوم ژوئن ۲۰۱۳ را منقضی و فرمان اجرایی ۱۳۶۲۸ مورخه ۹ اکتبر ۲۰۱۲ را با لغو بخش ۵ تا ۷ و بخش ۱۵ آن اصلاح میکنم. همچنین، در بخش ۳ این فرمان، با استناد به وضع اضطراری ملی مندرج در فرمان اجرایی ۱۲۹۵۷ مورخه ۱۵ مارس ۱۹۹۵، من به منظور دادن اختیارات اجرایی به جنبههایی از تحریمهای قانونی خاص که خارج از تعهدات امریکا در قبال برجام برای لغو تحریمهای مرتبط با فعالیتهای هستهای ایران است، اقداماتی را اتخاذ میکنم.
بنابه دستور اوباما
فرمانهای اجرایی سابق وی به شمارههای ۱۳۵۷۴، ۱۳۵۹۰، ۱۳۶۲۲، ۱۳۶۴۵ لغو میشود.
همچنین بخشهایی از فرمان اجرایی ۱۳۶۲۸ مورخه ۹ اکتبر ۲۰۱۲ اصلاح میشود.
اوباما در ادامه این فرمان اجرایی، به وزیر خزانه داری اجازه داده است تا با رایزنی با وزیر امور خارجه امریکا
تحریمهایی را علیه اشخاص مشمول بخش ۱۲۴۴ قانون آزادی ایران و مقابله با گسترش هستهای ایران مصوب ۲۰۱۲ میلادی یکی از تحریمهای ذیل را اعمال کند.
الف) ممنوعیت موسسات مالی امریکا از ارائه وام یا اعتبار به این اشخاص
ب) ممنوعیت هرگونه نقل و انتقال ارزی این اشخاص با امریکا
ج) ممنوعیت نقل و انتقال هرگونه اعتبار یا پول بین موسسات مالی یا از طریق آنها یا به هریک از موسسات مالی امریکا با این اشخاص
د) انسداد همه داراییها و منافع این اشخاص در امریکا
ه) ممنوعیت همکاری سرمایه گذاری در یا خرید مبالغ قابل توجهی از اوراق سهام یا اوراق قرضه این اشخاص
ی) ممنوعیت یا محدودیت واردات کالا، فناوری و خدمات، مستقیم و غیرمستقیم از این اشخاص به امریکا
و) اعمال تحریمهای خاص علیه مدیر یا مدیران اجرایی که با اشخاص تحت تحریم همکاری کنند
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/4763