کشتار و سرکوب در میانمار که از سال 2012 با حمله بوداییان به مسلمانان (روهینگا) در استان (راخین) آغاز شد، همچنان در سانسور خبری و یا واکنش ضعیف نظام بینالملل ادامه داد.
به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از خبرگزاری فارس، هم زمان با تشدید موج مهاجرت مسلمانان روهینگا به علت سرکوب وسیاستهای تبعیض آمیز دولت بودایی و تندروی میانمار، خودداری دولت میانمار از قبول مسئولیت، انفعال جامعه بینالمللی و سازمانهای بین المللی در قبال آنها بحران انسانی این مسلمانان فراموش شده را افزایش داده است.
خودداری دولت میانمار از قبول مسئولیت این بحران در حالی است که بیشتر مسلمانان روهینگا برای نجات جان خود از خشونت بودائیان و سیاست تبعیض آمیز دولت به کشورهای تایلند، اندونزی و مالزی فرار میکنند و بسیاری از آنها در این مسیر با خطر قاچاقچیان انسان روبرو شده و یا درپی واژگون شدن قایقهایشان که از آنها به عنوان (تابوتهای سیار) نام برده میشود، در امواج دریا غرق میشوند.
مالزی که قبلا میزبان 45 هزار نفر از این مهاجران بوده اعلام کرده که دیگر نمیتواند آنها را بپذیرد. کشورهای تایلند و اندونزی نیز اعلام کردهاند که به مهاجران در دریا کمک میکنند اما آنها را به خاک کشور خود راه نمیدهند.
طی ماههای گذشته چندین قایق حامل مهاجران روهینگا که به امید خلاص شدن از رنج زندگی در میانمار به دریا زده بودند به علت اینکه کشورهای مقصد مانع از ورود آنها به خاکشان میشدند هفتهها بدون آب و غذا در دریا و تابوتهای سیار سرگردان بودند. پاسکاری قایقهای حامل مهاجران به حدی زیاد بود که دیده بان حقوق بشر از این وضعیت به عنوان (بازی مرگبار پینگ پنگ انسانی) توسط کشورهای میانمار، تایلند، اندونزی و مالزی یاد کرده است.
سازمان دیده بان حقوق بشر آسیا میگوید که کشورهای فوق باید به بازی پینگ پنگ با جان مهاجران پایان دهند، باید به این مهاجران اجازه بدهند که در ساحل پیاده شوند تا از حمایتهای بشردوستانه و همچنین حمایت کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل و سایر سازمانهای بین المللی که آمادگی کمک رسانی دارند برخوردار شوند.
بر اساس آمارهای موجود، طی سه سال گذشته بیش از 120 هزار نفر از مسلمانان میانمار تلاش کردند با قایق از این کشور فرار کنند و به تایلند، اندونزی و مالزی پناهنده شوند اما این کشورها نیز از پذیرش آنها خودداری میکنند. این وضعیت طی ماههای اخیر تا آنجا پیش رفته که گارد ساحلی کشورهای فوق به محض ورود قایقهای حامل مهاجران به آبهای این کشور آنها را رانده و به آبهای بین المللی هدایت میکنند. این وضعیت باعث شده است که 8 هزار مهاجر در دریا بدون آب و غذا سرگردان باشند.
این درحالیست که آوارگان نجات یافته از دریا نیز به دست قاچاقچیان انسان در کشورهای مقصد گرفتار میشوند و با مشکلات بسیار زیادی برای ادامه زندگی مواجه هستند.
قاچاقچیان انسان بعد از ربودن مسلمانان روهینگایی از خانوادههای آنان مبالغ هنگفتی را باجخواهی میکنند؛ اما از آنجا که این خانوادهها در فقر شدید به سر میبرند، قادر به پرداخت این مبالغ نبوده که نهایتا به شکنجه و مرگ عزیزانشان میانجامد. گفتنی است قاچاق اعضای بدن مسلمانان میانماری آواره نیز به تجارتی پرسود برای قاچاقچیان انسان تبدیل شده است.
بحران مهاجرت مسلمانان روهینگا طی ماههای گذشته در مسیری پیش رفته که به نظر نمیرسد بدون فشارهای بین المللی و همکاری کشورهای منطقه راه حل فوری برای نجات این مهاجران وجود داشته باشد و این وضعیت توجه بیش از پیش جامعه بین المللی به این بحران انسانی را میطلبد.
مسلمانان میانمار که بیش از یک میلیون سیصد هزار نفر جمعیت دارند اغلب در میانمار و در ایالت راخین در غرب این کشور با اکثریت بودایی زندگی میکنند. دولت میانمار آنها را شهروند این کشور حساب نمیکند و به همین دلیل مسلمانان روهینگا با انواع و اقسام تبعیض سیستماتیک مواجه هستند. همچنین، مسلمانان روهینگیا با محدودیتهای تردد، ازدواج و فرصتهای اقتصادی مواجه هستند.
میانمار کجاست؟
اتحادیه جمهوری میانمار کشوری است در آسیای جنوب شرقی که از شمال شرقی با چین، از شرق با لائوس، از جنوب شرقی با تایلند، از غرب با بنگلادش و از شمال غربی با هند مرز مشترک دارد و از جنوب غربی با خلیج بنگال و از جنوب با دریای آندامان محصور است.
میانمار با مساحت 678500 کیلومتر مربع دومین کشور بزرگ آسیای جنوب شرقی است. این کشور 1900 کیلوتر مرز آبی دارد. سه رشته کوه اصلی در میانمار وجود دارد که هر سه از شمال هیمالیا به جنوب کشیده شدهاند.
در سال 1824 میانمار یا برمه توسط بریتانیا اشغال و ضمیمه حکومت هند و در نتیجه مستعمره بریتانیا شد. در سال 1937 بریتانیا برمه را به همراه منطقه آراکان که اکنون به آن راخین نیز میگویند، مستعمرهای جدا از حکومت هند خواند و آن را برمه بریتانیا نام نهاد. تا اینکه در سال 1948 بریتانیا اجازه داد تا برمه استقلال یابد و از آن زمان به میانمار تغییر نام یافت.
ورود اسلام به میانمار
تاریخ گسترش اسلام در میانمار به قرن اول هجرى برمیگردد. بعد از ظهور اسلام و گرایش اعراب و ایرانیان به اسلام، دریانوردان عرب و ایرانى مسافرتهاى دریایى خود را به طریق قبل ادامه میدادند و در مسیر خود همچنین دست به تبلیغ و دعوت مردم به اسلام میزدند.
بعدها بازرگانان مسلمان از مسیرهاى زمینى که از منطقه غربى میانمار و ایالت آراکان این کشور میگذشت به مناطق غربى چین سفرمىکردند. بسیارى از این افراد در منطقه حاصلخیز و مستعد ساحلى آراکان، اقامت کردند و اولین مناطق مسلمان نشین را ایجاد کردند.
واکنش به مسائل مسلمانان میانمار در سه سطح منطقه، بینالملل و سازمانهای بینالمللی قابل بررسی است:
سطح منطقه
کشورهای منطقه با هر گونه خشونت در میانمار به شدت واکنش نشان دادند. ایران از سازمان کنفران اسلامی خواست که در جلسهای به این فاجعه رسیدگی کند.
(مالزی) که حدود140 پناهجوی میانماری را در اردوگاههای خود جای داده است خواستار رسیدگی به این مسأله در (آ- س- آن) شد.
کشتار مسلمانان روهینگیا در میانمار موقعیت بین المللی این اتحادیه را نیز به مخاطره انداخته است.به همین دلیل (عنیفه امان) وزیر امور خارجه مالزی در استانه برگزاری اجلاس سران ا.سه.ان اعلام کرد که مساله مسلمانان روهینگیا در میانمار باید توسط کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا در آ.سه.آن حل شود.
به گفته وی از آنجایی که مسلمانان روهینگیا به عنوان پناهجو به کشورهای مالزی، تایلند و اندونزی وارد میشوند، این مساله دیگر تنها یک موضوع داخلی در میانمار نیست.
این کشور امسال ریاست آ.س.آن را بر عهده دارد و از طرفی نیز عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل است، در صورت پایان دادن به شرایط استان راخین و فراهم کردن شرایط عادی برای زندگی مسلمانان میانمار میتواند اعتبار خود را افزایش دهد، در غیر این صورت، تداوم شرایط موجود میتواند تاییدی بر ناکارآمدی این اتحادیه در حل شرایط منطقهای محسوب شود.
(دالایی لاما) رهبر دینی بودائیان تبت از (آنگ سان سو چی)، برنده جایزه صلح نوبل و یکی از چهرههای با نفوذ میانمار، خواست به بحران انسانی و ظلم حاکم بر مسلمانان این کشور واکنش نشان دهد.
دالایی لاما در مصاحبه با یک روزنامه استرالیایی، در حالی که قرار است تا هفته آینده نیز به (کانبرا) پایتخت این کشور سفر کند، گفت: (این خیلی غم انگیز است، من انتظار داشتم که او به عنوان دارنده جایزه صلح کاری بکند. من دو بار با او ملاقات داشتم، یک بار در لندن و بار دیگر در جمهوری چک و او به من گفت که مسئله پیچیده است. با این حال، به نظر من این کار از او بر میآید و باید کاری بکند. این کافی نیست که تنها رفاه و آسایش خودمان برای ما مهم باشد. این به معنای انسانیت نیست.)
در بیست و سوم خرداد ماه هزاران پاکستانی در شهرهای مختلف به حمایت از مسلمانان روهینگا به تظاهرات کردند و خواستار حمایت جامعه جهانی از مسلمانان میانمار شدند. طالبان پاکستان نیز خواستار حضور در میانمار شد.
سطح بینالملل
نگاه سکولاری کشورهای جهان باعث شده تا به مسائلی که حول کشورهای مسلمان اتفاق میافتد کمتر واکنش نشان دهند، استقبال بی نظیر از (آنسانچ سوچی) برنده جایزه صلح در اروپا در حالی انجام شد که کشتاری بیرحمانه در حال وقوع است و کشورهای اروپایی همچنان به سکوت خود ادامه دادند.
(درک میچل) سفیر آمریکا در میانمار در گفتوگو با رسانههای آمریکایی اعلام کرد: نقطه قوتی چشمگیر در روابط میان آمریکا و میانمار بوجود آمده است اما همچنان چالشهای بسیاری پیش رو است.
سفیر آمریکا در میانمار: انتخاب سفیر نشانه ارتقاء روابط است
میچل در گفتوگو با (وی او ای) گفت: انتصاب اخیر وی به عنوان سفیر جدید واشنگتن در میانمار نشان دهنده تعهد آمریکا به ایجاد روابط حسنه با میانمار است.
بنا بر این گزارش، درک میچل اوایل ماه جاری میلادی به عنوان نخستین سفیر آمریکا در میانمار در 22 سال گذشته وارد این کشور شد.
سفیر جدید آمریکا در میانمار در ادامه اظهارات خود تأکید کرد: این حقیقت که یک سفیر برای نخستین بار در 22 سال گذشته از سوی آمریکا برای میانمار منصوب شده است تعهد دولت آمریکا و حتی کنگره را برای ارتقاء روابط میان دو کشور به سطحی دیگر نشان میدهد.
وی افزود: به طور مشخص ما از ابتدا نیز گفتهایم ما حتی از سال پیش و حتی از سال 2009 نیز میتوانستیم روابط خود را آغاز کنیم. ما به تغییراتی که در این رابطه اتفاق میافتد واکنش نشان خواهیم داد.
میچل همچنین تأکید کرد: میانمار برای اینکه به کشوری دموکراتیک تبدیل شود، چالشهای بسیاری را پیش رو دارد. تنها اقدامی که باید صورت گیرد این است که در این مسیر ثابت قدم باشد و گام به گام پیش رود.
این اظهارات سفیر جدید آمریکا در میانمار در شرایطی مطرح شده است که از حدود یک ماه پیش تا کنون حملات نژادپرستانه و خشونت بار بوداییها در میانمار هزاران مسلمان را در این کشور به خاک و خون کشیده است و واکنش کشورهای غربی به ویژه آمریکا تنها این بوده که این کشتارها را اصلاحات برای گذار دموکراتیک خوانده اند و به همین دلیل تحریمها علیه این کشور را نیز کاهش دادهاند.
صدها هزار نفر از مسلمانان روهینگیا در میانمار همزمان با افزایش حملات بوداییهای خشونت طلب وادار به ترک منازل خود شدند و به کشورهای همسایه وارد شدهاند.
این درحالی است که این کشورها نیز از پذیرفتن این پناه جویان خودداری میکنند و با دستگیری آنها را به اردوگاههای ویژه میفرستند که از هرگونه امکانات محروم هستند.
ثروت عظیم اقتصادی میانمار آمریکا و متحدانش را برآن داشته که به کشتار در برمه واکنشی نشان ندهند.
سفر وزیر امور خارجه آمریکا در سال 2011 میلادی به میانمار به منظور افزایش روابط اقتصادی و استفاده از منابع هیدروکربنی فراوان سنگهای قیمتی که در میانمار به وفور یافت میشود، شاهدی بر این مدعاست
منابع و ذخایر فراوان در میانمار آمریکار را بر آن داشته در قبال رفتارهای دولت این فاجعه سکوت کند.
چامسکی: این سکوت چیز عجیبی نیست
نوآم چامسکی اندیشمند معاصر در خصوص این سکوت از سوی کشورهای مدافع دموکراسی و حقوق بشر گفت: این سکوت چیزی عجیبی نیست.
وی تصریح کرد: آنها نه تنها در برابر چنین اقدامات جنایتکارانه و دهشتناک ساکت هستند بلکه در برابر اقدامات جنایتکارانه و وحشیانه خود نیز سکوت میکنند، حال این سکوت که جای خود را دارد.
وی افزود: اگر به تاریخ بازگردیم و به گذشته نگاه کنیم در مییابیم که چه اقدامات وحشیانهای از سوی مدافعان دموکراسی و حقوق بشر در جهان رخ داده است. فقط کافی است به گذشته باز گردید.
چامسکی در خصوص نقش سازمان ملل در این خصوص نیز گفت: سازمان ملل متحد نیز در خصوص این حوادث دنبالهروی قدرتهای بزرگ است. این سازمان تا زمانی که قدرتهای بزرگ به آن اجازه ندهند اقدامی انجام نمیدهد.
بنیانگذار زبان شناسی مدرن تصریح کرد: از اینرو نمی توان از قدرتهای بزرگ و سازمان ملل انتظار داشت که در مقابل چنین اقدامات وحشیانهای، اقدام مناسب و درخوری را انجام دهند.
وی افزود: به طور کلی نمی توان از قدرتهای بزرگ و سازمان ملل انتظار داشت که اقدام و عملی مناسب در خصوص حقوق بشر انجام دهند.
میدل ایست آنلاین: منابع طبیعی و هیدروکربنی میانمار مهمتر از مسئله حقوق بشر است
میدل ایست آنلاین در این مقاله که به قلم رمزی بارود نویسنده و مقاله نویس فلسطینی_آمریکایی تحت عنوان دموکراسی و قتل عام در برمه نوشته شده نویسنده به مسئله سکوت مدافعان حقوق بشر در قبال نسل کشی مسلمانان در برمه (میانمار) پرداختند و علت این سکوت را وجود منافع این مدعیان به خصوص آمریکا و انگلیس در میانمار ذکر مرده است با رود معتقد است برای این دو کشور منابع طبیعی و هیدروکربنی میانمار مهمتر از مسئله حقوق بشر است.
سطح سازمانهای بینالمللی
کمیته حقوق بشر سازمان ملل با صدور بیانیهای نسبت به افزایش اقدامات خشونتآمیز میان مسلمانان و قبایل بودایی در استان راخین به شدت ابراز نگرانی کرد. پیشتر این کمیته قطعنامه غیرالزام آور در خصوص نقض حقوق بشر در میانمار صادر کرده بود که دولت میانمار آن را طوماری از اتهامات بیاساس خواند.همچنین این کمیته از دولت میانمار خواست تا برای حمایت از حقوق مسلمانان این کشور به ویژه بهرهمندی از حق شهروندی و بهبود اوضاع آنها تلاش جدی کند.
سازمان عفو بین الملل و سازمان دیده بان حقوق به شدت دولت میانمار را به دلیل بیتوجهی به اعمال خشونتهای زیاد علیه اقلیت مسلمانان در میانمار مورد انتقاد قرار دادند و خواستار رسیدگی به این مسئله شدند.
(اکمل الدین احسان اوغلو) دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی رفتارهای خشونت آمیز صورت گرفته علیه مسلمانان در ایالت اراکان را محکوم کرده و از همگان خواست تا در برابر چنین مسالهای سکوت اختیار نکنند.
/انتهای پیام/
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3840