آمریکاییها از این جنگ حمایت کردند هرچند که کم شدن توان اقتصادی و نظامی آنها و وفور دردسرهای به هم پیوسته در غرب آسیا و شمال آفریقا سبب شده که آنها همانند گذشته نتوانند به عنوان یک ابرقدرت به صورت مستقیم در امور دخالت کنند.
اوضاع در یمن بحرانی است و حتی سازمان ملل از وقوع فاجعه انسانی در این کشور مورد تجاوز قرار گرفته خبر میدهد. همزمان با کمبود دارو و غذا در یمن عربستانیها بیرحمانه از بمبهای خوشهای که طبق قوانین بین المللی ممنوع است، استفاده میکنند.
دیده بان حقوق بشر در بیانیهای در این باره اعلام كرده كه عكسها، فایلهای تصویری و دیگر شواهد ثابت میكند كه ظرف هفتههای اخیر از بمبهای خوشهای در حملات ائتلاف به استان صعده در شمال یمن استفاده شده است. این سازمان تاكید دارد بررسی عكسهای ماهوارهها نشان میدهد كه از این بمبها در فلاتی زراعتی در مسافت ٦٠٠ متری دهها ساختمان در یمن استفاده شده است. دیدهبان حقوق بشر تاكید كرده است این سلاحها كه پس از فرود آمدن منفجر میشوند و خطری بلندمدت را علیه زندگی غیرنظامیان به وجود میآورند. براساس توافقی كه در سال ٢٠٠٨ توسط ١١٦ كشور امضا شد، سلاحهای ممنوعه اعلام شده است.
در همین حال، به گزارش پایگاه خبری پانوراما الشرق الاوسط، منابع سیاسی عرب تأکید کردند که تجاوز عربستان سعودی به یمن و زیرساختهای این کشور تاکنون ۳۰ میلیارد دلار برای ریاض هزینه داشته است و این هزینهها بهاحتمال زیاد تا ۵۰ میلیارد دلار افزایش خواهد داشت.
ولی همزمان با درخواست سازمان ملل برای برقراری آتشبس در یمن، آمریكاییها نیز اعلام کرده اند که در تلاش هستند تا برای بحران یمن راهحلی پیدا کنند.
در همین حال با انتشار اخباری مبنی بر تجاوزات زمینی سعودی به یمن، جان كری وزیر امور خارجه امریكا چند ساعت قبل از ورود یگانهای زمینی عربستان به یمن، از تلاش كاخ سفید برای دستیابی به یك راهحل سیاسی از طریق مذاكره در یمن خبر داده است. به گفته كری، واشنگتن در حال همكاری با سازمان مللمتحد و متحدان امریكا در منطقه به ویژه عربستان و امارات متحده عربی است تا در بحران یمن بر روندی متكی بر مذاكره از طریق سازمان مللمتحد دست یابد، راهی كه همه طرفهای درگیر را به قرارگرفتن در پشت میز مذاكراه ترغیب كند.
وزیر امور خارجه امریكا تاكید كرده بسیاری از كشورها نیز تمایل خود را برای محققشدن چنین راهحل سیاسی ابراز كردهاند. كری گفته است، مذاكراتی برای یمن باید اتفاق بیفتد، كه راهی برای مشاركت و حضور همه جریانهای ذینفع در این كشور ایجاد كند.
اما درباره ورود سیاسی آمریکا به مسأله یمن چنین میتوان گفت که جنگ یمن در اصل یک طرح سعودی صهیونیستی با پشتیبانی و چراغ سبز آمریکا بود. آمریکاییها از این جنگ حمایت کردند هرچند که کم شدن توان اقتصادی و نظامی آنها و وفور دردسرهای به هم پیوسته در غرب آسیا و شمال آفریقا سبب شده که آنها همانند گذشته نتوانند به عنوان یک ابرقدرت به صورت مستقیم در امور دخالت کنند. جنگ یمن همانطور که برخی چهرههای تحلیلگر جامعه امنیتی و سیاسی آمریکا نیز گفته اند، همان استراتژی جدید آمریکا در خاورمیانه است که در دو عبارت خلاصه میشود، اول عدم حضور مستقیم نظامی و دوم اعمال قدرت از طریق کشورهای متحد در منطقه. طبق این استراتژی پس از جنگ عربستان علیه یمن، مرحله دوم ورود سیاسی و دیپلماتیک آمریکا به مسأله یمن خواهد بود. به تعبیر سادهتر گزینه نظامی ماموریت عربستان بود و گزینه سیاسی ماموریت آمریکاییها است. البته آمریکاییها همانند گذشته در ماموریت سیاسی با پوشش سازمان ملل رفتار خواهند کرد.
در هر صورت آمریکایی ها درصدد ورود سیاسی و دیپلماتیک که هزینه آن برایشان بسیار کمتر از جنگ مستقیم است در یک فرصت مناسب به مسأله یمن هستند. به تعبیر دیگر پس از شکستهای عربستان در یمن باید منتظر فرصت طلبی سیاسی آمریکاییها بود. در اینجا یک نکته دیگر نیز نهفته است و آن اینکه آمریکاییها از همان اول میدانستند که عربستان توان شکست نظامی انصارالله را ندارد و جنگ تنها مقدمه ای برای طراحی سیاسی و بالا بردن وزن مخالفان انقلاب یمن در مذاکرات تقسیم قدرت در یمن جدید است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3523