درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-03  |  2024-11-23  |  بروز شده در: 1403/09/03 - 12:52:2 FA | AR | PS | EN
اولین محموله اقتصادی به صورت مستقیم از چین به افغانستان رسید            کاهش برگشت مهاجران افغان از ایران            جانباختن شش تن در دو حادثه‌ی ترافیکی             تعیین 2450 تن به حیث مبلغین دینی در ریاست‌های معارف            برف‌باری توام با باد تند درسالنگ            مقامات چین و ترکمنستان بر حفظ ثبات در افغانستان تاکید کردند             اقلیت های مذهبی هنوز هم در معرض خطر هستند            تصویب قانون "محافظت از هم پیمانان افغان" از سوی مجلس امریکا            سربازان کوریایی به زودی وارد جنگ علیه اوکراین خواهند شد             روسیه و اوکراین محور گفتگوی نخست وزیر انگلیس و دبیرکل ناتو            اسرائیل، حمله به مراکز درمانی را متوقف کند            با وجود گولزنی رونالدو النصر شکست خورد            جانباختن ۱۲ تن در حمله به زیارتگاه اهل تصوف در بغلان            آزمایش جدیدترین موشک بالستیک روسیه با حمله به اوکراین            سیاست حکومت ما مستقل و غیر وابسته است            






تاریخ نشر: 1394/1/7 - 13:32:21
تعداد بازدید: 4026
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

گفتگو با سمیه فروتن، شاعر و نویسنده
خون فرخنده نمادی برای فرار از جهالت
خون فرخنده نمادی برای فرار از جهالت

۲۷ ماه حوت فرخنده دختر ۲۷ سال افغانستانی به اتهام آتش زدن قرآن (تحقیقات پلیس کابل این اتهام را رد کرده است) در شهر کابل بدست مردان مورد ضرب و شتم شدید با چوب و سنگ قرار گرفت و در ‌‌نهایت در مقابل چشمان مردم به آتش کشیده شد و جان باخت. تصاویر و ویدئوهایی از ضرب و شتم و سپس سوزانده شدن فرخنده در فضای مجازی منتشر شد و واکنش‌های زیادی را برانگیخت.

به گزارش خبرگزاری انصار، سایت خبری تحلیلی عرصه سوم، پیرامون وضعیت زنان در افغانستان گفتگویی با سمیه فروتن، عضو هیئت نویسندگان خبرگزاری انصار و شاعر و فعال مدنی افغانستانی انجام داده‌است که ما نیز این مصاحبه را خدمت خوانندگان عزیز به نشر میرسانیم.

سمیه فروتن سالهای کودکی را در ایران گذرانده و در نوجوانی همراه خانواده به کشور هلند مهاجرت کرده و هم اکنون در سازمان‌های مردم نهاد افغانستانی فعالیت دارد. متن کامل گفتگو با سمیه فروتن را در ادامه میخوانید:

به عنوان نخستین پرسش، چند روز پیش دختری در افغانستان به اتهام آتش زدن قرآن توسط مردان ضرب و شتم و به آتش کشیده شد. شما این رویداد را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در ماجرایی که برای فرخنده اتفاق افتاد چیزی که بیشتر از همه دردناک و ناراحت کننده است ارزش انسان است با تاکید می‌گویم انسان و نه تنها زن. من به عنوان یک فعال مدنی افغانستان که از زندگی و وضعیت زنان در آن کشور آگاهی دارم معتقدم این تنها و اولین خشونت علیه زنان افغانستان نبوده و نخواهد بود. اینجا نگران کننده‌ترین موضوع انسانیت و شرافت انسانی است که مورد حمله قرار می‌گیرد. جامعه جنگ دیده افغانستان امروز پس از ۳ دهه قتل‌ها و کشتار علنی دوباره شاهد کشتنی می‌شود که از دل این مردم بر می‌خیزد. هر چند که بازتاب گسترده از انزجار مردم در جامعه مجازی دیده شده و همچنان ادامه دارد اما حقیقت این انزجار نهفته خواهد ماند.

میزان خشم بخش قابل توجهی از جامعه افغانستان به ویژه زنان نسبت به این موضوع به حدی بود که زنان پیکر فرخنده را تشیع کردند. در این زمینه چه نظری دارید؟

بله، جنازه فرخنده بر خلاف روال عادی بر دوش همجنسان‌اش به نشانه اعتراض تشیع شد که کاری سمبلیک و شجاعانه بود و همچنین از حضور یکی از عالمان دین که به نوعی گفته میشود، طرفداری کرده بود از این جنایت ممانعت شد. هر چند بعدها وی حرف‌هایش را تصحیح نمود. اما در حال حاضر نگرانی که در دل همه جای گرفته، آیندۀ جامعه‌ای است که قشری از آن در جهل و کور اندیشی شدید به سر می‌برد که می‌تواند آینده فرهنگی سیاسی افغانستان را تحت الشعاع قرار دهد، به خصوص که در میان این گمراه‌شدگان تعدادی از تحصیل کرده‌ها و دانشجویان نیز دیده می‌شوند.

اتفاقی که برای فرخنده افتاد را از دو بعد می‌توان بررسی کرد. یکی بعد تعصبات دینی است و دیگری بعد زن ستیزی که کاملا در فیلم‌ها و تصاویر مشهود بود. آیا فکر می‌کنید اگر به جای فرخنده یک مرد مورد این اتهام بود باز هم دچار چنین سرنوشت دردناکی می‌شد؟

اتفاقی که برای فرخنده افتاد نشانه تعصبات کورکورانه عده‌ای است که در ذات خود نگران‌کننده است. جامعه افغانستان یک جامعه دینی اعتقادی است که در سال‌های اخیر بعضا دچار افراط‌گرایی شده. گروهی از جوانان به افراط‌گرایی در دین و گروهی از دین و مذهب فراری شده‌اند و این در حالی است که هر دو در یک جامعه زندگی می‌کنند و خود این باعث ایجاد تفرقه و هرج و مرج می‌شود. خشونت علیه زنان هم متاسفانه زاییده امروز و دیروز نیست و همیشه در گوشه و کنار دیده می‌شد. اما اینکه آیا اگر بجای فرخنده مردی بود باز هم چنین اتفاقی می‌افتاد، فکر می‌کنم که باز هم شاهد این جنایت می‌بودیم، دلیل هم اینکه این جانیان با سوء استفاده از نام قرآن دست به این جنایات زدند پس برایشان زن و مرد فرق نمی‌کند و همچنین این خود نشانه از افکار داعشی است که افراط گرایان از آن متاثر شدند.

از بعد دینی و تعصبات اسلامی وضعیت زنان در افغانستان پس از طالبان چگونه است؟

زنان پس از طالبان توانستند که بالاخره نفس راحتی بکشند. هر چند هنوز هم خوشونت و فاجعه برایشان اتفاق میافتد، اما زنان در جامعه توانستند که خوب خود را نشان بدهند و در مقابل مشکلات بجنگند.

مشکلی که زنان افغانستان دارند نداشتن اعتماد به نفس و نشناختن قدرت‌شان است، یکی از سازه‌های مهم برای موفقیت زنان افغانستان اول از همه خود‌شناسی است تا بتوانند به خودباوری برسند. به طور مثال امروزه دختران و زنان ما حضور فعال در رسانه‌ها و جامعه مدنی دارند که این خود نشانه خوبی است اما مشکلات همچنان باقی است.

مهم‌ترین مصائب زنان افغانستان در حال حاضر شامل چه مواردی است؟

یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین مشکلاتی که زنان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند متاسفانه فقر فرهنگی و اقتصادی است. در بخش فقر فرهنگی می‌توان به تعصبات افراطی دینی اشاره کرد، افراط‌‌گرایان دینی از بی‌سوادی و دوری مردم از مطالعه و سواد آموزی که به دلیل چندین دهه جنگ گریبان‌گیرشان شده است سوء استفاده کرده‌اند و افکاری ناشایست و غیر دینی و انسانی را در ذهن مردم پرورنده‌اند که همین افکار بزرگ‌ترین دشمن زنان شده است. فقر اقتصادی هم دلیل دیگری است از مشکلاتی که گریبان‌گیر زنان است بسیاری از زنانی که نان‌آور خانواده هستند، باید وارد جامه زن‌ستیزی شوند که برخی مانند گرگ‌ آماده دریدنش هستند و یا زنانی که در اجتماع‌های قبیله‌ای زندگی می‌کنند و در آن اجتماع‌ها افراطیونی هستند که تحت فشار اقتصادی زن را ابزاری برای خالی کردن عقده‌ها و فشار‌های زندگی می‌دانند و با لت و کوب(ضرب وشتم) و توهین و تحقیر به جان او می‌افتند و در نتیجه قربانی این جهالت، زنان هستند.

نگاه دولت افغانستان به زنان را چگونه ارزیابی می‌کنید ؟

دولت کنونی افغانستان تا آنجایی که توانسته زنان را در درجات مختلف سیاسی جای داده؛ هرچند که حضورشان می‌توانست پر رنگ‌تر باشد. ضمن اینکه باز هم دست‌های زنان برای اجرای توانائی‌های شان، بسته است اما همین که حضورشان در سیاست و قانون‌گذاری نا‌دیده گرفته نشده جای خوشبختی است.

نهاد‌ها و سازمان‌های غیر دولتی زنان در افغانستان چگونه است؟

جامعه مدنی و ارگانهای خصوصی هم با اینکه همیشه مورد تهدید و خطر هستند، باز هم در پی دفاع و به حقانیت رساندن حقوق زنان هستند اما این فعالیت‌ها در کوتاه مدت نمی‌تواند جواب‌گو باشد و نیازمند یک بازسازی بزرگ فرهنگی است.

آیا فعالان حوزه زنان افغانستانی که خارج از کشور هستند توانسته‌اند به بهبود شرایط زنان در افغانستان کمک کنند؟

فعالان حوزه زنان در خارج از افغانستان توانسته‌اند با همکاری جامه مدنی داخل کشور و ایجاد پل ارتباطی با آن‌ها دست یاری برای تقویت حقوقی آن‌ها باشند. برگزاری دوره‌های آموزشی و سفرهای دو طرفه در قالب برنامه بازدید و کارگاه و همچنین ایجاد خیریه‌های کمک رسانی به زنان از جمله فعالیت‌های ما در خارج از کشور است.

وکلام آخر؟

امروز بیشتر از هر روز افغانستان شاهد سرنگونی فرهنگی است و شدید نیازمند همبستگی جامعه روشنفکر دارد، چون بازسازی و فرار از جهالت نیاز به چشمان حقیقت بین دارد. از اینجا به نمایندگی از سازمان جوانان خراسان در هلند انزجار خود را از جنایتی که برای فرخنده رخ داده است اعلام می‌کنم و می‌خواهم تا هم‌تباران حقیقت‌بین ما نیز، با ما هم صدا شوند تا فریاد آزادی خواهی‎مان به گوش جهانیان برسد. امروز فرخنده نمادی است از آزادی‌خواهی و فرار از جهالت و امیدورم که خون فرخنده روشنگر راه حقیقت خواهان باشد.

مصاحبه از: روشنک استرکی

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3421






*
*

*



نیز بخوانید

تخریب شدن سه خانه مسکونی در نتیجه انفجار ۲۲ گلوله


جانباختن شش تن در دو حادثه‌ی ترافیکی


تعیین 2450 تن به حیث مبلغین دینی در ریاست‌های معارف


برف‌باری توام با باد تند درسالنگ


اقلیت های مذهبی هنوز هم در معرض خطر هستند


جانباختن ۱۲ تن در حمله به زیارتگاه اهل تصوف در بغلان


توزیع 20 هزار تذکره طی شش ماه در دایکندی


وضعیت مهاجران افغان در پاکستان «بحرانی است»


علاقه‌مندی چینایی ها به سرمایه‌گذاری در پروژه انتقال آب پنجشیر


برگزاری کنفرانس بین‌المللی، خواست پاکستان برای مهاجران افغان


آغاز کار پروژه ذخیره سازی آب‌های فصلی در بامیان


ایران سالانه بیش از ۵۰۰ هزار ویزا برای مهاجرین افغان می کند


توزیع پول نقد برای خانواده های نیازمند در بدخشان


افزایش نیازمندان و کاهش بودجه سازمان ملل به افغانستان


وعده افزایش کمک های بنیاد بیلگیتس به هلال احمر افغانستان


پرداخت حقوق پنج ماهه خانواده‌های شهدا و معلولین


مشکلات ناشنوایان کشور با حکومت طالبان شریک شد


آغاز قرضه‌دهی به آموزگاران ۲۱ ولایت افغانستان


تصویر برداری از موجودات زنده در هرات ممنوع شد


بازسازی شاهراه سالنگ قبل از زمستان تکمیل خواهد شد


بازداشت ۴۹ پناهجوی افغان در ترکیه


بازگشت ۲.۲ میلیون مهاجر افغان از پاکستان و ایران


چیونینگ به دانشجویان افغان بورسیه می دهد


احتمال بارندگی و جاری‌شدن سیلاب در ۲۳ ولایت کشور


آغاز تبادل زندانیان میان افغانستان و ایران





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تخریب شدن سه خانه مسکونی در نتیجه انفجار ۲۲ گلوله

اولین محموله اقتصادی به صورت مستقیم از چین به افغانستان رسید

کاهش برگشت مهاجران افغان از ایران

جانباختن شش تن در دو حادثه‌ی ترافیکی

تعیین 2450 تن به حیث مبلغین دینی در ریاست‌های معارف

برف‌باری توام با باد تند درسالنگ

مقامات چین و ترکمنستان بر حفظ ثبات در افغانستان تاکید کردند

اقلیت های مذهبی هنوز هم در معرض خطر هستند

تصویب قانون "محافظت از هم پیمانان افغان" از سوی مجلس امریکا

سربازان کوریایی به زودی وارد جنگ علیه اوکراین خواهند شد

روسیه و اوکراین محور گفتگوی نخست وزیر انگلیس و دبیرکل ناتو

اسرائیل، حمله به مراکز درمانی را متوقف کند

با وجود گولزنی رونالدو النصر شکست خورد

جانباختن ۱۲ تن در حمله به زیارتگاه اهل تصوف در بغلان

آزمایش جدیدترین موشک بالستیک روسیه با حمله به اوکراین

سیاست حکومت ما مستقل و غیر وابسته است

برنامه‌های آموزشی ایران برای کارمندان حکومت طالبان

کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ

زالوژنی جنگ جهانی سوم را آغاز شده می داند

گیتس از نامزدی وزارت عدلیه دولت ترامپ انصراف داد

طبق اصول اسلامی به حمایت از رسانه‌ها ادامه می‌دهیم

خشونت‌ نظامیان لهستانی با پناهجویان افغان

هنوز نمی‌فهمم که چرا توپ طلا را به من ندادند

صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

حکومت برای مدیریت بهتر آب‌های کشور اراده قوی دارد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.