سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) در سال ۱۹۶۶ روز هشتم سپتمبر را روز جهانی سوادآموزی (روز جهانی مبارزه با بیسوادی) نامگذاری کرد و شعار سال ۲۰۲۴ خود را نیز بر «ترویج آموزش چندزبانه: سواد برای صلح و درک متقابل» متمرکز کرده است.
کشورهای عضو سازمان ملل از سال ۱۹۶۶ تا به امروز از هشتم سپتمبر بهعنوان روز جهانی سوادآموزی تجلیل میکنند اما اهداف اولیهی این سازمان برای نامگذاری این روز در کشورهای توسعهیافته تقریبا محقق شده و بحران بیسوادی در حال حاضر تنها متوجه کشورهای عمدتا عقبمانده مثل افغانستان است.
یونسکو همساله ضمن تجلیل از این روز، شعارش را در تناسب با نیازمندیهای سال طرح میکند: «ترویج آموزش چندزبانه: سواد برای صلح و درک متقابل» شعار سال ۲۰۲۴ یونسکو است که مشخصا روی چند عنصر کلیدی تاکید شده است: استفادهی صلحآمیز مبتنی بر درک متقابل از سواد، ایجاد ارتباط با استفاده از آموزشهای چندزبانه و توزیع عادلانهی منابع آموزش سواد.
متخصصان معتقدند که داشتن سواد مردم را قادر میسازد دانش، مهارتها و ارزشهای گستردهتری کسب کنند و همچنین نگرش و رفتارهای خود را برپایه احترام به برابری و عدم تبعیض، حاکمیت قانون، همبستگی، عدالت، تنوع و مدارا پرورش دهند.
افغانستان و کشورهای عقبماندهی دیگر اما سالهاست که در بحرانی بیسوادی بهسر میبرند و این بحران بر بحرانهای دیگر مثل فقر، تدام درگیریها، عدم درک متقابل، غالب شدن گروههای انحصارگرا و... دامن زده است.
یوناما به مناسبت این روز در شبکهی اجتماعی فسبوک نوشته است: ترویج آموزش به زبانهای مختلف سبب افهام و تفهیم دو جانبه، بسیج اجتماعی و صلح میگردد، و به همین ترتیب افراد را توانمند می سازد تا از حقوقشان دادخواهی نمایند.
اما این نمایندگی سازمان ملل در افغانستان هیچ اشارهای به محرومیت میلیونها دختر نکرده که در سراسر کشور از رفتن به مکاتب محروم شدهاند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/33362