درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1403/04/28 - 10:31:3
تعداد بازدید: 400
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دوحه پروژه شکست خورده است یا توطئه برای آینده؟
 دوحه پروژه شکست خورده است یا توطئه برای آینده؟

نشست سوم دوحه اخیرا برگزار شد، اکنون انستیتوت صلح امریکا اعلام کرده است که حذف بحث درباره حقوق زنان از دستور کار این نشست «تلاشی برای سازش» بوده است.

 به گزارش انصار، ارزیابی این نهاد معتبر امریکایی فاش می‌کند که در پشت پرده روند دوحه تلاش‌هایی برای مشروعیت بخشیدن به رژیم طالبان در جریان است.

 انستیتوت صلح امریکا با نشر تحلیل تازه‌ای گفته است که نبود بحث حقوق زنان در نسخه عمومی دستورکار (آجندای) نشست سوم دوحه، اعطای امتیاز غیرضروری بیشتر به طالبان و «تلاشی برای سازش» بود.

 هیچ تردیدی وجود ندارد که این امتیازی برای طالبان بود؛ زیرا حکومت طالبان یکی از پیش شرط‌های مهم خود را عدم بحث درباره حقوق زنان عنوان کرده بودند؛ پیش شرطی که امریکا و سازمان ملل پس از دو ماه رایزنی و مذاکرات پشت پرده در نهایت به آن تمکین کردند. این نشان می‌دهد که سازش با رژیم طالبان در دستور کار روند دوحه قرار دارد.

 این انستیتوت همچنین گفته که سازمان ملل متحد در سومین نشست دوحه برنامه‌ای را ارائه کرد که متناسب با منافع طالبان و همچنین منافع کلیدی کشورهای همسایه و قدرت‌های منطقه‌ای مانند چین و روسیه بوده است.

 از نظر اندیشکده‌های امریکایی حمایت کشورهایی مانند چین و روسیه از حکومت طالبان، مانع اصلاح این رژیم در راستای اهداف مورد نظر غرب است؛ زیرا به باور امریکایی‌ها برای کشورهایی مانند روسیه و چین نه تنها ادعاهای حقوق‌ بشری غربی‌ها اولویت ندارد؛ بلکه یک الگوی غربی برای هژمون الات متحده بر ملت‌های دیگر محسوب می‌شود.

در این تحلیل آمده: «کشورهای کلیدی منطقه به‌شمول اعضای دایم شورای امنیت مانند روسیه و چین، دلیلی برای ادامه مشارکت در روند سازمان ملل متحد که شامل طالبان نشود، نمی‌بینند.»

 به نظر می‌رسد که این برداشت تا اندازه زیادی بدبینانه است؛ زیرا حتی کشورهایی مانند چین که در حال حاضر بزرگترین شریک اقتصادی حکومت طالبان محسوب می‌شود و پروژه‌های سودآور و پولساز اقتصادی در افغانستان را تصاحب کرده و به همین دلیل از بقای رژیم طالبان حمایت می‌کند، استمرار حاکمیت طالبان با ساختار و رویکرد کنونی را تهدیدی برای امنیت ملی و آینده امنیت منطقه‌ای ارزیابی می‌کند.

 در همین زمینه، انتشار گزارش‌هایی درباره ایجاد پایگاه نظامی از سوی چینی‌ها در مرز تاجکستان با افغانستان به منظور نظارت بر تحرکات تروریستی در خاک افغانستان گواه محکمی درباره نگرانی‌های امنیتی چین در زمینه وضعیت حاکم بر افغانستان است.

 این انستیتوت با استناد به دیدگاه‌های انتقادی نسبت به نشست سوم دوحه افزوده است که ترتیب نشست‌های مانند نشست سوم دوحه برای حکومت طالبان مشروعیت می‌‌بخشد و برنامه «سیاست سرکوب‌گرانه» آنان را جسورتر می‌کند.

 این واقعیت اما هرگز قابل انکار نیست؛ زیرا با وجود اینکه طالبان عملاً هیچ دستاوردی از سومین نشست دوحه نداشتند؛ اما اینکه توانستند پیش شرط‌های خود را بر سازمان ملل و امریکا تحمیل کنند، مانع حضور جریان‌های مخالف از جمله نمایندگان زنان و جامعه مدنی شدند و دستور کار این نشست را بر اساس خواسته‌های خود تنظیم کردند یک دستاورد بزرگ برای آنان محسوب می‌شود.

 به این ترتیب، اگرچه در سومین نشست دوحه تصمیمی درباره مشروعیت بخشیدن به حکومت طالبان گرفته نشد؛ اما به آنها این جراات و شجاعت را اعطا کرد که بر اصول خود بایستند و جهان را به تمکین از شرایط خویش مجبور کنند.

 از نظر عملی اما هیچ دستاوردی از سومین نشست دوحه، نه برای حکومت طالبان، نه برای سازمان ملل و نه حتی برای امریکا حاصل شد؛ بنابراین اغلب ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که سومین نشست دوحه بی‌نتیجه بود.

 انستیتوت صلح امریکا با توجه به اختلاف‌ها، تنها کارآمدترین راه‌حل مسایل کشور را انتخاب فرستاده ویژه ملل متحد برای افغانستان پیشنهاد کرده است که در هماهنگی با نمایندگی این سازمان در کابل، به حل مسایل بپردازد.

 طالبان اما تاکنون به کمک متحدان منطقه‌ای خود از جمله چین، روسیه و ایران با تعیین نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان مخالفت کرده‌اند و به همین دلیل سازمان ملل نیز موفق به اجرای این تصمیم نشده است؛ زیرا از نظر حکومت طالبان، تعیین چنین نماینده‌ای تجربیات گذشته را تکرار می‌کند و روند تحولات سیاسی افغانستان را از کنترول این رژیم خارج می‌کند و در اختیار سازمان ملل قرار می‌دهد.

این انستیتوت افزوده است که اگر انتصاب یک فرستاده ویژه از سوی ملل متحد با توجه به مخالفت طالبان ناممکن باشد، راه‌حل‌های خلاقانه‌ای مانند توانمندسازی ماموریت سازمان ملل متحد در افغانستان برای تسهیل بخشی از روند گفتگوها و هماهنگی قوی‌تر بین اهداکنندگانی که به دنبال انتقال از کمک‌های اضطراری به توسعه پایدار هستند، باید دنبال شود.

 با توجه به این تحلیل به نظر می‌رسد که تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان در حال حاضر به بن بست خورده است؛ اما پیشنهاد انستیتوت صلح امریکا این است که به جای تعیین نماینده ای دیگر، ماموریت کنونی یوناما در افغانستان تقویت شود. معنی این سخن آن است که صلاحیت‌های مورد نظر برای نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان به رئیس یوناما داده شود و او همان کاری را انجام دهد که نماینده ویژه سازمان ملل متحد قرار است انجام دهد.

 مشکل اما این است که یوناما در حال حاضر متهم به طرفداری از حکومت طالبان می‌شود. فعالیت‌های این نمایندگی در طول دوران زمینه‌سازی و ذهنیت سازی برای مشارکت نمایندگان طالبان در سومین نشست دوحه این برداشت را تقویت کرده است. به همین دلیل رزا اوتانبایووا؛ رئیس یوناما در شرایط کنونی برای مخالفان طالبان یک متهم بدنام محسوب می‌شود.

 در تحلیل این انستیتوت آمده است که جنجال‌ها پیرامون نشست سوم دوحه نشان داد که «بی‌اعتمادی در سطح بالا» میان کشورهای کمک‌کننده غربی، رهبری طالبان و کشورهای قدرتمند منطقه مانند چین و روسیه روی مسایل افغانستان وجود دارد.

 این امر وجه دیگری از مشکلات و چالش‌های پیش روی افغانستان و هرگونه تغییر در ساختار سیاسی کنونی کشور محسوب می‌شود؛ زیرا به نظر می‌رسد که جامعه جهانی از هدفی واحد برای تغییر در افغانستان پشتیبانی نمی‌کند. در این میان قدرت‌هایی هستند که بقای طالبان را ضروری می‌دانند و آن را متضمن تامین منافع راهبردی خود ارزیابی می‌کنند. کشورهایی نیز هستند که با استفاده از ابزار شناسایی و مشروعیت سعی در تغییر طالبان و استخدام آنها در جهت تامین منافع خود دارند. و کشورهای هم هستند که حاکمیت طالبان در افغانستان را یک تهدید جدی می‌دانند و تلاش می‌کنند تا با تاکید بر لزوم تشکیل دولت فراگیر، این تهدید را به حداقل کاهش دهند.

در این تحلیل گفته شده که منافع ملی ایالات متحده از طریق «تعامل دقیق و اصولی با طالبان به بهترین وجه» تامین می‌شود.

 این نشان می‌دهد که امریکا در موضع‌گیری خود در قبال حکومت طالبان، ماهیت ساختار سیاسی به رهبری طالبان و رویکردهای ایدئولوژیک آن در قبال گروه‌های تروریستی و روابط خارجی آن دچار تناقض‌های جدی است.

 امریکایی‌ها از یک سو طالبان را به قدرت رساندند از سوی دیگر دارایی‌های بانکی افغانستان را مسدود کردند و از جانب دیگر همچنان در برابر خواسته مهم طالبان یعنی اعطای مشروعیت بین‌المللی مقاومت می‌کنند.

 با این وجود اما پیش بینی می‌شود که امریکا همچنان به تعاملات پیدا و پنهان خود با حکومت طالبان ادامه دهد؛ زیرا می‌داند که بدون اعطای مشروعیت سیاسی از سوی واشنگتن هیچ کشوری قادر نیست به طور یکجانبه حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد؛ بنابراین اهرم شناسایی همیشه در اختیار امریکا برای فشار بر طالبان باقی خواهد ماند.

 از جانب دیگر امریکایی‌ها به خوبی آگاه اند که تسلط طالبان بر افغانستان به مثابه یک شمشیر داموکلس مانع سلطه همه جانبه قدرت‌های رقیب و متخاصم ایالات متحده بر این کشور خواهد شد؛ زیرا طالبان ماهیتاً یک پروژه امریکایی به حساب می‌آید.

 از سوی دیگر، این انستیتوت گفته که «شرایط وخیم اقتصادی و ناامنی غذایی مردم افغانستان» ثبات منطقه (حتی اروپا، از طریق مهاجرت فراملی) را تهدید می‌کند.

 به نظر می‌رسد که امریکایی‌ها با وجود اینکه در جریان مذاکرات دوحه اروپایی‌ها را پشت در گذاشتند و اجازه ندادند که در روند تصمیم‌گیری ها دخالت کنند اکنون بیش از همیشه برای تقویت موضع خود در مقابل روسیه، چین و ایران به حمایت اروپایی‌ها نیاز دارند.

اروپا اما نگرانی‌های خاص خود را دارد. حقوق بشر برای اغلب قدرت‌های اروپایی خط سرخ محسوب می‌شود، بحران مهاجرت بر اقتصاد و امنیت اروپا سایه افکنده؛ بحرانی که با استمرار حاکمیت طالبان بر افغانستان نه تنها پایدار خواهد ماند؛ بلکه تشدید خواهد شد. بنابراین امریکایی‌ها قادر به موضع‌گیری بی‌پروا، مستقلانه و بی‌اعتنا به ملاحظات و نگرانی‌های شرکای اروپایی خود در قبال طالبان نیستند.

 شاید به همین دلیل است که انستیتوت صلح امریکا به مقام‌های ارشد دولت ایالات متحده پیشنهاد کرده است که هماهنگی بین‌المللی را در جلسات پیرامون افغانستان به عنوان یک مورد «حیاتی» حفظ کنند. محمدرضا امینی

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/32558






*
*

*



نیز بخوانید

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان


ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش


بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید


حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود


امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند


داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است


حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است


بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان


تلاش قرغزستان برای تسریع روابط دوجانبه با افغانستان


ملا عبدالغنی برادر به کندهار رفت


سوریه به افغانستان تبدیل نخواهد شد


ملاحسن خواستار نقش رسانه‌ها در تحکیم نظام اسلامی شد


به دنبال محدود کردن رسانه‌ها نیستیم


کرزی به دیدار حقانی به پکتیا رفت


عادی‌سازی روابط کابل-مسکو ضرورت به تائید پوتین دارد


موضوع آموزش زنان را با مقامات طالبان مطرح کردم


امکان تعامل سویدن با حکومت طالبان اندک است


طالبان توضیحی برای ممنوعیت تحصیل دختران ندارد


ترامپ سیاست بایدن را در قبال افغانستان احمقانه خواند


اشرف غنیِ روانی و دیوانه، ملت را تباه کرد


دیدار استانکزی با کاردار بریتانیا در افغانستان


چین خواستار آزاد سازی ذخایر ارزی افغانستان شد


شرکت چند شهروند چینی در مراسم فاتحه حقانی


لغو تحریم‌ها برای حمایت از حقوق بشر ضروری است


ترور حقانی پیام مستقیم آی‌اس‌آی به طالبان است





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.