کارشناسان اقتصادی بر این باورند که افغانستان برای واردات گاز طبیعی با خط لوله تاپی از ترکمنستان، تاسیسات مناسب و کافی برای ذخیره سازی گاز ندارد.
به گزارش انصار ببه نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه پاکستان تودی، کارشناسان اقتصادی اعلام کرده اند: افغانستان به منظور ذخیره گاز تولیدی دیگر کشورها به تاسیس مخازن مناسب ذخیره سازی گاز نیاز دارد.
کارشناسان معتقدند زمانی که پروژه ساخت خط لوله گازی ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند موسوم به تاپی تکمیل شود، حجم گاز صادراتی با این خط لوله افزایش مییابد، بنابراین تاسیسات ذخیره سازی بیشتری نیاز خواهد بود.
به گفته این کارشناسان، افغانستان هم اکنون با کمبود تاسیسات مناسب برای ذخیره سازی گاز رو به روست.
از آن جا که اجرای پروژه ساخت خط لوله تاپی نزدیک است، کارشناسان اقتصادی تاکید کرده اند که دولت افغانستان، اقدامهای امنیتی لازم برای ساخت ٧٠٠ کیلومتر از خط لوله تاپی را که از خاک افغانستان میگذرد، به عهده بگیرد و به منظور تضمین عرضه پایدار و توزیع بیوقفه گاز، مخازن ذخیره سازی گاز در کنار این خط لوله تاسیس کند.
خط لوله تاپی از میدان گازی دولت آباد ترکمنستان آغاز میشود و موازی با بزرگراه هرات، از به قندهار خواهد رسید و پس از آن در پاکستان از شهر کویته به مولتان هند امتداد مییابد؛ هر چند بیشتر این مناطق در مسیر خط لوله در شمار مناطق ناامن قرار دارند، کشورهای یادشده، با خوش بینی آن را دنبال میکنند. هزینه ساخت خط لوله تاپی ٩ میلیارد دالر برآورد شده است.
آذرخش حافظی، یک تحلیلگر اقتصادی گفت: امیدواریم که با ساخت خط لوله تاپی، افغانستان در کنار دریافت تعرفه ترانزیت، گاز کافی نیز در اختیار بگیرد.
وی افزود: دولت افغانستان برای تامین امنیت خط لوله تاپی که از خاک آن میگذرد، امنیت آن را تضمین کند.
وزارت امور خارجه افغانستان پروژه تاپی را برای کشورهای منطقه سودآور توصیف کرد و گزارش داد: یک نیروی نظامی ویژه برای تامین امنیت خط لوله تاپی آموزش دیده اند.
وزارت معادن با این حال اعلام کرده است که افغانستان برای ١٠ سال نخست دریافت گاز با خط لوله تاپی، به تاسیسات عرضه و مخازن ذخیره سازی گاز نیاز ندارد زیرا گاز وارداتی تنها برای تولید برق استفاده خواهد شد و در مرحله بعد این وزارتخانه قصد دارد به مصرف کنندگان خانگی گاز عرضه کند.
یک مقام وزارت معادن کشور گفت: قصد داریم نیروگاههای تولید برق در افغانستان بسازیم و برای دستیابی به این هدف، به دنبال همکاری با موسسههای مختلف از جمله بخش خصوصی و وزارت آب و انرژی افغانستان هستیم.
افغانستان و ترکمنستان چندی پیش یک قرارداد خرید و فروش ٣٠ ساله گاز بر اساس پروژه تاپی امضا کردند.
با آن که پروژه ساخت خط لوله تاپی در صورت اجرایی شدن، جهش بزرگی در ارز آوری برای دولت ترکمنستان ایجاد خواهد کرد، اما نگرانیهای امنیتی در افغانستان و پاکستان حاکی از آن است که این پروژه احتمال دارد همچنان در حد یک طرح روی کاغذ باقی بماند و کم کم به باد فراموشی سپرده شود.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/320