دو توافقنامه امنیتی افغانستان با امریکا و ناتو صبح دیروز از سوی عبدالقادر زازی رییس کمیسیون روابط خارجی، به صحن مجلس آورده شد که هر دو توافقنامه با اکثریت آرا از سوی نمایندگان تایید شدند.
به گزارش خبرگزاری انصار، عبدالقادر زازی در توضیحات مختصری در پیوند به این دو توافقنامه گفت: این دو توافقنامه در جلسات مشترک کمیسیونهای هفده گانه مجلس به بحث و بررسی گرفته شده است.
در جلسه امروز ۱۵۷ نماینده حضور داشتند و برخی از مخالفان این دو توافقنامه به رسم اعتراض جلسه عمومی را ترک کردند.
قبل از رأی گیری پیرامون پیمان امنیتی، امان اله پیمان عضو مجلس نمایندگان با انتقاد شدید از وکلا گفت، که هنوز بعد از 14 سال دختری از بدخشان به دلیل نداشتن کرایه راه و نرسیدن به موقع کور میشود. و هنوز ما در در بدخشان مشکل سرک داریم...، چطور شما امریکایی را تحمیل میکنید.
آقای پیمان ادامه داد: "شمای که در اینجا با شعار از حقوق زن و از قرارداد امریکایی دفاع میکنید، چطور به این قرارداد رأی میدهید، در حالی که حقوق آن دختر پایمال است و معلوم نیست که سرنوشت این ملت در کجاست؟ ما باید بر اساس واقعیت رأی بدهیم و چشم بسته رأی ندهیم."
هم چنین عبدالستار خواصی یکی از مخالفان توافقنامه امنیتی با امریکا و ناتو به خبرگزاری جمهور گفته است: " مجلس در رابطه به توافقنامه امنیتی با امریکا و ناتو بر خلاف معتقدات اسلامی، حاکمیت ملی، اراده مردم افغانستان و بر اساس یک معامله تصمیم گرفت و ما با آن مخالف استیم".
آقای خواصی، تایید این دو موافقتنامه را از سوی مجلس عجولانه خواند.
به گفته او؛ سفارت امریکا تعدادی از نمایندگان را شب هنگام دعوت کرده و بر اساس یک معامله از آنان خواسته است که به موافقتنامه امنیتی با امریکا و ناتو رای تایید دهند.
عبدالرئوف انعامی دیگر عضو مجلس نیز در انتقاد از تایید این موافقتامه خاطر نشان کرد: " امریکا و ناتو در پی توسعهای منطقوی خود هستند و همانطوری که در ۱۳ سال گذشته به زیربناهای افغانستان توجه نکرده اند؛ پس از این نیز کاری برای افغانستان انجام نخواهند داد".
آقای انعام این تصمیم که مجلس نگذاشت؛ نظرات مخالف و موافق بیان شود را خفه کردن صدای نمایندگان مخالف عنوان کرد.
اما شکریه بارکزی و حبیبه دانش از موافقان این دو موافقتنامه، تایید آن را از سوی مجلس به خیر و صلاح افغانستان عنوان کردند.
خانم حبیبه دانش گفته است: " تایید این دو موافقتنامه به نفع افغانستان است و اکثر کشورهای اسلامی با امریکا و ناتو موافقتنامههای همکاری نظامی و امنیتی امضا کرده اند".
خانم بارکزی نیز یادآور شد: " افغانستان بر اساس یک ضرورت نه انتخاب، موافقتنامه امنیتی با امریکا و ناتو را امضا کرده است و این گفته که این دو توافقنامه خلاف معتقدات اسلامی ما است یک قرائت است و ما جایگزین جز امضای و تایید این دو توافقنامه نداشتیم".
او تایید این توافقنامه را دشوار خواند و تصریح کرد: افغانستان به حیث یک کشور مستقل با امریکا و ناتو توافقنامه امضا کرده است و اظهار امیدواری نمود که حکومت حداکثر استفاده از این توافقنامه را به ویژه در عرصه تجهیز نیروهای امنیتی، قوای هوایی و شکوفایی کشور، ببرد.
دو موافقتنامه امنیتی افغانستان با امریکا و ناتو در رای گیری جداگانه هر کدام با ۵ رای مخالف با اکثریت آرای نمایندگان حاضر در جلسه تایید شد.
هر چند این دو توافقنامه روز چهارشنبه هفته جاری در آجندای مجلس گرفته شده بود؛ اما روز گذشته تعدادی از نمایندگان با امضای پیشنهادی از مجلس درخواست کردند که نسبت فوریت، این دو موافقتنامه را در یک جلسه فوق العاده و زودهنگام به بحث بگیرد.
هر چند عدهای از وکلا خواهان افشای نام کسانی شدند کحه خواستار فوریت این موضع شده است، اما برخی دیگری از وکلا اجازه ندادند تا منشی جلسه نام آنها را قرائت کند.
امان اله پیمان، نماینده مردم بدخشان در این ارتباط گفت: "من اعلام میکنم که فعلا با طالبان افغانستان در حال جنگ هستم، من نمی ترسم و این موضوع را اعلام میکنم. اما شمای که عجله بودن بحث پیمان امنیتی را امضاء کردید چطور میترسید و نمی خواهید که نامتان افشاء نشود؟"
وی هم چنین اظهار داشت: "از یک طرف دم میزنید که من وکیل ملت هستم و از یک طرف نمی خواهی نامتان افشاء شود که میخواهید این پیمان امضاء شود."
تصویب پیمان امنیتی با امریکا و ناتو در حالی است که با وجود حضور 13 ساله نیروهای نظامی آنها، هنوز هم افغانستان در ناامنی و بیثباتی به سر میبرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2998