وزارت خارجه حکومت طالبان روز دوشنبه میزبان نشست ابتکار همکاریهای منطقهای بود که طبق ادعای این وزارت، در این نشست نمایندگان ویژهی ۱۱ کشور شرکت کرده بودند. نشست همکاریهای منطقهای در حالی برگزار شده که ناامنیها در منطقه افزایش یافته و حکومت طالبان نیز در راستای کسب مشروعیت بینالمللی هیچ پیشرفتی نداشته است.
به گزارش انصار، نمایندگان ویژهی کشورهای چین، روسیه، ایران، پاکستان و هند در نشست «ابتکار همکاریهای منطقهای» شرکت کرده بودند. امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان در نخستین بخش از سخنرانیاش به موضوعات عدم دخالت کشورهای خارجی به امور داخلی افغانستان و اقدام سازمان ملل برای تعیین نماینده جدید اشاره کرد.
طبق تاکید او، کشورهای جهان نباید برای افغانستان و طالبان دستورالعمل ارایه کنند چون این اقدام فرقی با دخالت مستقیم در امور داخلی ندارد و قابل قبول نیست. مقامات امارت اسلامی پیش از این نیز به عمدهی واکنشهای بینالمللی بخاطر نقض شدید حقوق زنان با این توجیه پاسخ داده بودند که ممنوعیت آموزش و کار زنان موضوعات داخلی است و ربطی به کشورهای دیگر ندارد.
در حالی که سازمان ملل برای سازماندهی نشست فرامنطقهای برای رایزنی در مورد تعیین نماینده جدید آماده میشود، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان گفته است که علیرغم حضور یوناما در افغانستان، نیازی به نمایندهي جدید نیست.
طبق قطعنامهی شورای امنیت سازمان ملل که در ماه گذشته تصویب شد، سازمان ملل باید نمایندهي جدید برای افغانستان تعیین کند تا طرح دبیرکل این سازمان برای بیرونرفت از بحران کنونی افغانستان را دنبال نماید.
امیرخان متقی همچنان به نگرانی مشترک کشورهای منطقه مبنی بر افزایش ناامنیهای اخیر پاسخ داده که از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و نیز افزوده که حکومت طالبان خواهان تعامل سالم با کشورهای منطقه است که صلح، امنیت و ثبات را تضمین میکند.
اما به نظر میرسد که حکومت طالبان به سایر نگرانیهای کشورهای منطقه مبنی بر توقف نقض حقوق بشر، ایجاد حکومت فراگیر و مبارزهی پیگیر با تروریزم پاسخ نداده و هیچ طرحی نیز در خصوص رفع این نگرانیها ارایه نکرده است.
پژوهشگران امور سیاسی و بینالمللی معتقدند که هرچند این نشست برای حکومت طالبان که میخواهد پیام خود را به نشست احتمالی سازمان ملل منتقل کنند مهم است اما به گفتهی آنان، چون حکومت طالبان هیچ برنامهای برای اطمینان بخشیدن به نگرانی کشورهای منطقه مبنی بر نقض گستردهی حقوق بشر و تداوم حکومت تکقومی ارایه نکردهاند از اهمیت این نشست برای حکومت طالبان میکاهد.
ملک ستیز، پژوهشگر امور بینالمللی نوشته است که «یک واقعیت مهم دیگر موضع غرب بهویژه امریکا و اروپاست. آنان هیچ تغییری در طالبان بهویژه در باب حقوق بشر، حقوق زنان، مشروعیت و فراگیری حکومت نمیبینند که بهصورت قطع هر نوع لابیگری طالبانی را در نشست دوحه تضعیف خواهد کرد. از سوی دیگر، گزارشات تکاندهنده از وضعیت امنیتی، اختطاف زنان از خیابانها، فقر گسترده، سرکوب مدافعان حقوق بشر و تکمنشی قومی، زبانی و مذهبی طالبان جایگاه طالبان و حتا لابیگران منطقهای آنها را در سطح سیاستهای جهان خنثا میکند.»
برخی از آگاهان امور سیاسی همچنان معتقدند که موضع بسیاری از کشورهای منطقه در مواجه با «طالبان» در کنار اینکه منافع خود را دنبال میکنند در مغایرت با موضع کشورهای جهان به ویژه کشورهای اروپایی و امریکا قرار ندارد.
به گفتهی آنان، موضوعاتی چون رعایت حقوق زنان و دختران، توقف بازداشتهای خودسرانه، ایجاد حکومت فراگیر و پایبندی به تعهدات بینالمللی سبب شده که بخش عمدهی کشورهای جهان در مواجههی خود با طالبان موضع واحد داشته باشند و اگر حکومت طالبان میخواهد که از طریق نشستهای منطقهای جایگاه خود در مجامع بینالمللی را تضمین کند باید طرح قابل ارایه بهمنظور رفع این نگرانیها داشته باشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29891