به گزارش انصار، حماس در سال ۱۹۲۸ در مصر به عنوان یک جنبش اصلاحات اجتماعی مذهبی متولد شد. در یکی از اولین تلاشهای بدنام تل ابیب برای از بین بردن حماس، در سال ۱۹۹۲، ۴۱۵ تن از رهبران و متحدان این سازمان را اخراج کرد و آنها را در یک منطقه حائل در امتداد مرز سرزمینهای اشغالی و لبنان جا داد. طی ماهها قبل از بازگشت، آنها با حزبالله لبنان، قدرتمندترین قدرت شبهنظامی منطقه، اتحاد ایجاد کردند. یک رشته ترور رهبران سیاسی، نظامی و مذهبی حماس توسط صهیونیستها نیز نتوانست این گروه را تضعیف کند.
این گروه در انتخابات آزاد فلسطین در سال ۲۰۰۶ کنترول غزه را به دست آورد، سپس رقیب میانه روتر خود، تشکیلات خودگردان فلسطین را از دور خارج کرد.
رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۰۸ تا بحران کنونی، سه جنگ دیگر را در غزه با هدف قرار دادن حماس انجام داد. عملیات شاخه نظامی حماس، گردان های قسام، همچنان مبهم است. این یگانها به گونهای طراحی شده بودند که حتی اگر اسرائیل بخشهایی را از بین ببرد، به کار خود ادامه میدهند.
با تقسیم جغرافیایی، پنج تیپ اصلی آن در شمال غزه قرار داشتند. شهر غزه؛ غزه مرکزی؛ و دو شهر جنوبی خان یونس و رفح.
یک مقام نظامی صهیونیست که خواست نامش فاش نشود، گفت که اکثر نیروهای زبده در دو تیپ شمالی بودند که حدود ۶۰ درصد از نیروها را تشکیل می دهند. این مقام مدعی است که حدود نیمی از آنها کشته، زخمی، دستگیر یا به جنوب گریختهاند. این مقام صهیونیست گفت: برای اسرائیل، هدف ابتدا برچیدن دولت، سپس متفرق کردن مبارزان و از بین بردن فرماندهان و زیردستان اصلی آنها است.
اما عزام تمیمی، روزنامه نگار فلسطینی و عضو اخوان المسلمین که کتابی درباره حماس نوشته است، گفت که این گروه برای این کار آماده است. او گفت: «رهبری عالی در هر زمانی میتواند ناپدید شود، زیرا میتوان آنها را کشت، دستگیر کرد، و اخراج کرد. بنابراین آنها این مکانیزم انتقال آسان فرماندهی را توسعه دادند.
گردانهای قسام به گردانهایی تقسیم میشوند و واحدهای کوچکتر نیز از محلههای منفرد دفاع میکنند. به گفته تحلیلگران و مقامات سابق نظامی و اطلاعاتی، دیگر گردان های تخصصی شامل یک واحد ضد تانک، یک واحد ساخت تونل و یک شاخه هوایی است که هواپیماهای بدون سرنشین و پاراگلایدر آن عنصر مهم حمله غافلگیرانه در ۷ اکتوبر بودند.
به نظر می رسد که تیپ نخبه، متشکل از حدود ۱۰۰۰ مبارز بسیار آموزش دیده، نقش محوری را در ۷ اکتوبر ایفا کرده است. الیوت چاپمن، تحلیلگر خاورمیانه معتقد است که تلاش برای از بین بردن کامل حماس مستلزم مبارزه خیابان به خیابان و خانه به خانه است و اسرائیل هم وقت و هم پرسونل ندارد.
نبرد غزه با آزادسازی موصل عراق از دست داعش مقایسه شده است، اما تفاوت های قابل توجهی وجود دارد. نکته قابل توجه این است که حماس خود غزه است - حماس از ناامیدی از جناحهای جریان اصلی که مبارزه مسلحانه علیه اشغالگری اسرائیل را کنار گذاشتند، رشد کرد. حماس از به رسمیت شناختن اسرائیل امتناع می ورزد و طبق منشور تأسیس خود متعهد به نابودی اسرائیل است.
گستردگی حملات رژیم صهیونیستی احتمالاً نسل جدیدی را پرورش خواهد داد با نفرت و کینه بیشتر از صهیونیستها. به گفته وزارت صحت غزه، تاکنون بیش از ۲۰۰۰۰ نفر در غزه شهید شدهاند. با این حال، ساکنان غزه میگویند که هنوز از «مقاومت» حمایت میکنند.
نظرسنجی اخیر مرکز فلسطین برای تحقیقات سیاست و بررسی نشان داد که اکثر پاسخ دهندگان حمله حماس به اسرائیل را تایید کردند. بر اساس این نظرسنجی، حمایت از حماس در غزه از زمان آغاز جنگ از ۳۸ درصد به ۴۲ درصد افزایش یافته است. کارشناسان گفتند، در بهترین حالت، اسرائیل احتمالاً میتواند حماس را مهار کند. اما حتی اگر اسرائیل به نحوی موفق به از بین بردن این گروه در غزه شود، هنوز شعبههایی در کرانه باختری و خارج از آن، در مناطقی مانند لبنان و ترکیه وجود دارد که میتواند آن را احیا کند.
مارک پلیمروپولوس، بازنشسته سیا و افسری که در مبارزه با تروریزم تخصص دارد، گفت: « فکر کنم درستتر این باشد که سازمان را به حدی تنزل دهیم که دیگر یک تهدید پایدار نباشد. شما نمی توانید فقط یک استراتژی برای کشتن همه داشته باشید. شما باید سناریوی روز بعد را داشته باشید.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29271