در آخرین اظهارات در رابطه با مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و امریکا، کنعانی درباره رایزنی یکشنبه شب وزیران خارجه ایران و عمان در تهران گفت: محور گفتگوها روابط دوجانبه و مسئله مهم فلسطین بود اما دولت عمان با سوابق تلاش ها و ابتکارعمل هایی که داشت، درباره مذاکرات رفع تحریم اهتمام زیادی دارد.
به گزارش انصار، ایران از اهتمام همراه با حسن نیت عمان استقبال می کند و از این که عمان بتواند ایفای نقش کند، استقبال می کند.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره اظهارات اخیر «رافائل گروسی» درباره برنامه هسته ای این کشور و همچنین رایزنی اخیر وزیر خارجه ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: از مدیرکل آژانس انتظار داریم مسائل مربوطه را از لحاظ فنی بیان و به دور از شائبههای سیاسی مطرح کند.
وی افزود: موضوعات سیاسی ما با اروپا، قابل توجه است، ضمن این که اتحادیه اروپا در خصوص موضوعات مرتبط با ایران خصوصا برجام و آژانس با مواضعی که اتخاذ می کنند، رویکردی غیرسازنده است.
کنعانی گفت: ما بارها تاکید کردیم، در حالی که ایران ذیل برجام، به تعهدات خود پایبند بود و ۱۵ گزارش آژانس هم موید آن بود، این امریکا بود که به صورت یک جانبه و غیرقانونی از آن خارج و تحریم علیه ایران اعمال کرد.
وی تصریح کرد: این نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ است. بر اساس برجام، تعهدات، متقابل است. ایران پس از یک سال خویشتنداری در مقابل اقدامات امریکا و بی عملی اروپا، حقوق خود را در برجام ذیل بندهای ۲۶ و ۳۶ توافق، برخی گامهای جبرانی را اتخاد کرد.
کنعانی گفت: مدیرکل آژانس و تروئیکای اروپایی مواضعی را اتخاد کردند که اساسا به معنای نادیده گرفتن این واقعیات است. متاسفانه آنها توجهی به عدول امریکا از تعهدات و بیعملی اروپا ندارند و اتهامات یک جانبهای را علیه ایران مطرح می کنند.
در گفتگوی تیلفونی وزیر خارجه ایران با بورل، بحث همکاری با آژانس مورد تبیین قرار گرفت؛ اینکه ایران بر اساس موافقتنامه جامع پادمان به همکاری با آژانس ادامه می دهد و همکاری ایران با آژانس سازنده و مبتنی بر مسئولیت پذیری ایران بوده و این که برخی طرف های اروپایی نباید با استفاده از اجلاس های آژانس پیگیر رویکردهای سیاسی در قبال ایران باشند.
مسئله فلسطین و غزه هم به صورت جدی با بورل مورد توجه قرار گرفت و انتظارات ایران از اروپا مطرح شد. ایران به مواضع خوب برخی از کشورهای اروپایی در ارتباط با بحران غزه و در ضدیت با حملات رژیم اسرائیل به غزه توجه دارد و به آن ها اهتمام می ورزد.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که پیشتر سید بدر البوسعیدی ۲۶ سرطان سالجاری سفری چند ساعته به تهران داشت و با حسین امیرعبداللهیان در محل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه دیدار کرد.
پس از آن هم وزرای خارجه در حاشیه هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویارک با یکدیگر ملاقات کرده بودند. وزرای خارجه ایران و عمان جمعه شب دهم قوس و در پی دور جدید حملات اسرائیل به غزه تیلفونی درباره اوضاع این باریکه گفتگو کردند.
این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران بر این باور هستند که قسمت محرمانه گفتگوها دررابطه با مذاکرات ایران و امریکا و میانجی گری عمانی هاست.
میانجی گری که از سوی سخنگوی وزارت خارجه مورد استقبال قرار گرفته و روی خوش به آن نشان داده اند.
علی اصغر زرگر در این رابطه می گوید: از زاویه چنین اتفاقی است که به نظر میرسد دیپلومات عمانی روانه تهران شده تا پیامهای احتمالی میان ایران و امریکا بر سر محدودسازی تنش و جلوگیری از سرایت بحران به سطح منطقه را با همتای ایرانی مورد رایزنی قرار دهد.
جمهوری اسلامی ایران در طول هفتههای گذشته هشدار داده که در صورت عدمتوقف جنگ، آتشبس و ممانعت از ارسال کمکهای بشردوستانه، منطقه در وضعیت انفجار قرار خواهد گرفت. وضعیتی که طبیعتا برای برخی بازیگران آسیبپذیر همچون دولتهای عرب خلیج فارس میتواند بیشترین تاثیر را در پی داشته باشد.
وی افزود: هر چند در طول این ماهها ایران و امریکا در تلاش بودهاند تا با مدیریت تنشها؛ غنیسازی، تبادل زندانیان و آزادسازی پولهای بلوکه شده را مورد نظر قرار دهند و به مدلی از یک تفاهم نانوشته دست پیدا کنند.
زرگر ادامه داد: تفاهمی که البته پس از عملیات ۷ اکتوبر و گسترش جنگ میان اسرائیل و حماس، منجر به تشدید برخورد میان گروههای مقاومت نزدیک به ایران در عراق و سوریه با نیروهای امریکایی شده است و این بیم وجود دارد که به سرعت تغییر کند و وضعیت متفاوتی را پیش روی دو کشور قرار دهد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/28838