محمدرضا منافی
حکومت طالبان که سخت در تکاپوست تا به عنوان یک دولت رسمی از سوی کشورها و مجامع بین المللی به رسمیت شناخته شود، سعی دارد تا با اتخاذ مواضعی همسو با جوامع اسلامی و اکثریت کشورها در خصوص تحولات گوناگون بین المللی سیاست تعامل با کشورها، مسیر پیش رو را برای به رسمیت شناخته شدن این حکومت دست کم از سوی کشورهایی که با آن مراوده دارد، هموار سازد.
به گزارش انصار، تازه ترین موضع گیری حکومت طالبان در قبال تحولات بین المللی، در ارتباط با مسئله فلسطین و جنایات جاری رژیم صهیونیستی علیه مردم بی دفاع غزه اتخاذ شده است. این حکومت نیز همراه دیگر کشورهای اسلامی و بسیاری دیگر از کشورهای جهان، این حملات را قویا محکوم کرده است.
سراج الدین حقانی سرپرست وزارت امور داخله حکومت طالبان به تازگی در مراسم افتتاح سومین مسجد نماد مسجد الاقصی در تپه وزیر محمد اکبر خان در کابل خواهان توقف جنگ میان حماس و رژیم صهیونیستی شد و گفت که حملات نیروهای رژیم صهیونیستی به مردم جنایت بشری است.
حقانی در این باره گفت: «ما این ظلم را قویا محکوم میکنیم و آن را یک جنایت نابخشودنی علیه مردم فلسطین می دانیم.
حقانی تاکید کرد که همه امت اسلامی از جمله مردم افغانستان خود را در غم مردم فلسطین شریک میدانند و با آنان همدردی می کنند.
پیشتر نیز وزارت امور خارجه حکومت طالبان با صدور بیانیه ای ، حملات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه را جنایت جنگی، جنایت ضدبشری و نسل کشی توصیف کرد و نوشت: «ما از همه کشورها و نهادهای بینالمللی، بهویژه کشورهای اسلامی و ملل متحد میخواهیم که هر چه عاجل جلو چنین نسلکشی توسط رژیم صهیونیستی را بگیرند که متأسفانه از حمایت کامل ایالات متحده و بعضی کشورهای اروپایی برخوردار است.»
حکومت طالبان در مواضع رسمی خود، امریکا را که با بر افروختن آتش جنگ و اشغالگری 20 ساله در افغانستان ، جنایات زیادی علیه مردم این کشور مرتکب شد، حامی و پشتیبان تمام قد اسرائیل در ارتکاب جنایات فجیع علیه مردم فلسطین می داند.
پیش از وقایع و فجایع دردناک جاری در فلسطین نیز حکومت طالبان در قبال اقدام هتاکانه و اهانت آمیز قرآن سوزی در سویدن و هالند واکنش تند نشان داده بود. وزارت خارجه حکومت طالبان سوزاندن قرآن کریم در سویدن را به شدت محکوم کرد و خواستار اقدام جهان اسلام در پاسخ به چنین اعمال شد.
در بیانیه وزارت خارجه حکومت طالبان در این خصوص آمده بود که اجازه دادن چنین اعمال توسط مقامات سویدن در روزهای مقدس و در نزدیکی مسجد، جز اهانت به دین اسلام و نزدیک به دو میلیارد پیرو آن، هیچ معنای دیگری ندارد.
وزارت خارجه از کشورها و سازمانهای اسلامی به ویژه سازمان همکاری اسلامی خواسته است تا در پاسخ به چنین اعمال اقدامات لازم را روی دست گیرند.
حکومت طالبان سعی کرده تا با محکوم کردن حملات تروریستی در کشورهای منطقه از جمله پاکستان و ایران، خود را بعنوان طرفدار صلح و آرامش و مخالف با خشونت و تروریزم به جهانیان ثابت کند و جای تردیدی باقی نگذارد و می کوشد تا با اتخاذ مواضع سخت علیه اقدامات تروریستی، ذهنیت هایی را که شاید هنوز هم در برخی گوشه و کنار جهان درباره طالبان بیست و چند سال پیش وجود دارد، اصلاح کند.
محکوم کردن حملات تروریستی متعدد در پاکستان و نیز محکوم کردن حمله تروریستی ماه اسد امسال در حرم شاهچراغ در شیراز از جمله مواضع طالبان در قبال اقدامات تروریستی بوده است.
حکومت طالبان همچنین حمله تروریستی به تعدادی از روحانیون در شهر مشهد مقدس در سال گذشته را قویا محکوم کرده بود.
در مجموع، مواضعی که حکومت طالبان از زمان روی کار آمدن در بیش از دوسال اخیر درخصوص رویدادهای مهم بین المللی اتخاذ کرده ، مواضعی همسو با کشورهای اسلامی است و این حکومت و مردم افغانستان که جنایات 20 ساله امریکا و متحدان غربی اش را فراموش نکرده اند، تاکید بر مواضع ضدامریکایی را همواره در دستور کار خود دارند.
از دیگر سو، حکومت طالبان افغانستان که بارها مدعی شده تمام ویژگی ها و شرایط لازم برای به رسمیت شناخته شدن را فراهم کرده است، در راستای تلاش برای گسترش مناسبات و روابط تجاری-سیاسی خود با کشورهای مختلف جهان، همواره می کوشد تا خود را حکومتی دوست و بی درد سر برای کشورهای همسایه و منطقه جلوه دهد.
اگرچه برخی مواضع و رفتارهای حکومت طالبان ازجمله درخصوص موضوع حقابه ایران در مسئله رودخانه هیرمند و مسئله کانال قوش تپه و اختلافات آبی با برخی کشورهای آسیای مرکزی، مسایل و اعتراض هایی را از سوی همسایگان افغانستان از جمله جمهوری اسلامی ایران بدنبال داشته است و مسایل امنیتی و مرزی گوناگونی نیز با پاکستان داشته، اما به رغم همه این مسایل، حکومت طالبان همچنان سعی در ایجاد، حفظ و تقویت روابط دوستانه با همسایه های خود دارد که تا حد زیادی مورد استقبال قرار گرفته است.
حکومت طالبان همچنین نسبت به حضور میلیون ها پناهجوی افغان در ایران و پاکستان و اهمیت این موضوع در روابط خود با این دو کشور همسایه آگاه است و حسن رفتار جمهوری اسلامی ایران با پناهجویان، باعث شده تا طالبان نگرانی هایی را این روزها درباره وضعیت پناهجویان در کشورهایی چون ترکیه و پاکستان دارد، درباره حدود پنج میلیون شهروندان افغان در ایران نداشته باشد.
طالبان افغانستان به عنوان یک جریان حاکم بر کشوری مسلمان بطور طبیعی تمایل به توسعه روابط با کشورهای عربی دارد به ویژه این که بیشتر کشورهای عربی از جمله عربستان، قطر ، امارات متحده عربی و ... به دلیل داشتن شرایط اقتصادی خوب، مورد توجه خاص حکومت طالبان قرار دارند.
اگرچه رفت و آمدهای زیادی بین مقامات طالبان و کشورهای عربی برقرار نیست اما ملاقاتی که اخیرا میان هیات طالبان و هیات عربستان سعودی در حاشیه نشست فرمت مسکو برگزار شد، نشانه ای از توجه دو کشور به روابط دوجانبه است.
قطری ها نیز به دلیل میزبانی از دفتر سیاسی طالبان از سالهای پیش، جایگاه خاصی در سیاست خارجی حکومت فعلی افغانستان دارند.
حکومت کنونی افغانستان و مردم این کشور جنگ زده که دست کم تا نسل ها جنایات و فجایعی که غربی ها به سرکردگی امریکا بر سر مردم و سرزمین افغانستان آوردند، فراموش نخواهد کرد، طبیعی است که در مسیر جدید خود اعتمادی به غرب نداشته باشند و بیشتر تخم مرغ هایشان در سبد همسایگان و قدرت های شرق بگذارند.
افغانستان هم مثل سایر کشورهای جهان به خوبی به ظرفیت های عظیم اقتصادی و تجاری چین به عنوان ابرقدرت جدید جهان پی برده و رفت و آمدها و تماس های نسبتا زیادی بین کابل و پیکن برقرار است. چینی ها که در طول تاریخ افغانستان، خاطره بدی برای مردم این کشور ایجاد نکرده اند، امروز نقش و جایگاه مهمی در سیاست های حکومت طالبان دارند و وعده های زیادی برای کمک به بازسازی افغانستان و سرمایه گذاری در این کشور داده اند.
مقامات طالبان هم بارها تمایل فراوان خود را برای پیوستن به طرح عظیم "یک پهنه -یک راه" چینی ها با هدف بهره مند شدن از مزایایی فراوان تجاری و اقتصادی آن اعلام کرده اند. چینی ها هم به خوبی ظرفیت ها و داشته های افغانستان در حوزه معادن و منابع طبیعی را می شناسند؛ منابع و معادن سرشار از عناصر و مواد اولیه ای که می تواند نقشی غیرقابل انکار در افزایش سرعت پیشرفت چینی ها در عرصه فناوری و صنعت داشته باشد.
حکومت طالبان سعی کرده تا با کشورهای جاپان و ترکیه هم روابط خوبی ایجاد کند و رفت و آمدهای میان هیات ها و مسئولان افغانستان و ترکیه به ویژه در ماه ها و یک سال اخیر قابل توجه است اگر مشکلی جدی به نام "پناهجویان افغان در ترکیه" بین دو کشور وجود دارد.
تلاش های حکومت فعلی افغانستان برای ترمیم وجهه خود نزد افکار عمومی جهان و به رسمیت شناخته شدن از سوی کشورها و مجامع بین المللی در شرایطی است که این حکومت به دلیل سیاست های نه چندان خوشایند در زمینه هایی چون تحصیل و اشتغال دختران و زنان ، با موج وسیعی انتقادهای بین المللی همراه است و مادامی که این سیاست ها اصلاح نشود، طالبان شانس چندانی برای به رسمیت شناخته شدن به عنوان یک دولت و حکومت رسمی نزد جامعه بین الملل نخواهد داشت و تنها اتخاذ مواضع همسو با اکثریت کشورها در قبال رویدادهای بین المللی، اگرچه شرطی لازم، اما کافی برای به رسمیت شناخته شدن یک حکومت نوپا نیست.
مقامات طالبان تقریبا از حضور در تمام نشست های پرتعداد منطقه ای و بین المللی "با موضوع افغانستان" که از زمان روی کار آمدن این حکومت در افغانستان به میزبان کشورهای مختلف برگزار شده، محروم بوده اند و این موضوع که نشانه خوبی برای سرنوشت به رسمیت شناخته شدن طالبان نیست، همواره مورد انتقاد شدید مقامات این حکومت بوده است.
مقامات طالبان معتقدند هر نشست که با موضوع افغانستان و سرنوشت این کشور برگزار می شود، باید با حضور نماینده ای رسمی از طالبان باشد و شاید به همین دلیل بود که تازه ترین نشست بین المللی با موضوع افغانستان که ماه گذشته با عنوان "فرمت مسکو" به میزبانی روسیه برگزار شد، امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان نیز رسما به این نشست دعوت شده بود و شاید این موضوع، شروع یک نشانه خوب اما نه چندان قریب الوقوع برای تحقق آرزوی حکومت طالبان برای به رسمیت شناخته شدن باشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/28243