جلسات سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد از روز گذشته در نیویارک آغاز شده و رهبران جهان در آن سخنرانی میکنند.
اما موضوع افغانستان چه بازتابی تاکنون در سخنرانی رهبران کشورها در مجمع عمومی داشته است؟
به گزارش انصار، جو بایدن، رئيس جمهور امریکا در سخنرانی خود که در نشست روز دوشنبه ایراد کرد، برخلاف سالهای گذشته، در مورد افغانستان صحبتی نکرد.
این در حالی است که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در سخنرانی افتتاحیه خود در مورد حقوق زنان و دختران در افغانستان به ویژه نقض سیستماتیک حقوق زنان و دختران و نیاز ۷۰ درصدی مردم این کشور به کمکهای بشردوستانه صحبت کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل درباره افغانستان گفت که این کشور «با یک بحران انسانی مواجه است و دنیا از تشکیل یک حکومت فراگیر که همه اقشار در کنار هم به شکل منصفانه زندگی کنند، حمایت کند».
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران هم درباره افغانستان گفت: «ایران بر دولت فراگیر و ضرورت رعایت حقوق همه طوایف، قومیتها و مذاهب این کشور تأکید دارد. در عین حال اقدام عاجل بینالمللی برای رسیدگی به بحران فوری پناهجویان خارج شده از این کشور بخصوص در ایران ضروری است».
در همین حال وزرای خارجه چندین کشور اروپایی با صدرو یک بیانیه مشترک نگرانی خود را در مورد «تبعیض جنسیتی سیستماتیک زنان» از سوی حاکمیت طالبان در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
این بیانیه خواستار پاسخگویی طالبان به خاطر نقض حقوق بشر و تبعیض جنسیتی علیه زنان شده است.
سازمان بینالمللی صلح و عدالت انتقالی که مقر آن در نیویارک است با انتشار یک اعلامیه تازه میگوید اسناد قتل و شکنجه «۲۹ دادستان در افغانستان مستند شده است».
در بیانیه این سازمان آمده است: «گزارشهای نگرانکننده دریافتشده توسط انجمن وکلای دادگستری ایالات متحده نشان میدهد که از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ تاکنون ۲۹ دادستان افغانستان بهطور غمانگیزی قربانی قتل یا شکنجه شدهاند.»
بیانیه این سازمان می گوید که این قتلها «به دست طالبان یا جنایتکارانی که توسط طالبان آزاد شدهاند» صورت گرفته را به دادگاه جرایم بینالمللی برای بررسی و تحقیق فرستاده شده است.
این نهاد متشکل از بیش از ۱۵ سازمان دفاع از حقوق دادستانها است، در گزارش خود نوشته است که «طالبان همچنین با اتهامات صدها قتل و ترور هدفمند دادستانها و اعضای سیستم قضایی حتی قبل از ۱۵ اوت ۲۰۲۱ که به قدرت برگشتند، روبرو هستند.»
بیانیه خواستار «یک روند مستندسازی جامع و تأیید شده است تا از تمام ابتکارات در حال انجام که برای جلب توجه این پروندهها و شاهدان به دادگاه جرایم بینالمللی اختصاص دارد، حمایت کند.»
اخیرا این سازمان با راهاندازی کارزاری خواهان انتقال ۱۵۰۰ دادستان افغانستان و خانوادههایشان به کشورهای سوم شد. دادستانهایی که به قول این نهاد و مجموعه دیگری از نهادهای بینالمللی با تهدید جدی در افغانستان و کشورهای همسایه آن روبرو هستند.
حکومت طالبان نگرانی این نهادهای امریکایی و بینالمللی را پیشتر «بیاساس» خوانده و ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به اعلامیه پیشین این سازمان، آن را تلاشی برای «خروج کادرها از افغانستان و هموار کردن زمینه به قاچاق انسانی» عنوان کرده بود.
سازمان بینالمللی صلح و عدالت انتقالی در واکنش به این اعلام موضع طالبان گفت «به شدت این اتهامات بیاساس در برابر کارزار ’داستانها برای داستانها’ را که در توییت سخنگوی حکومت طالبان بازتاب یافته را رد میکنیم.»
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/27119