"دیوید کامرن" نخست وزیر انگلیس امروز (جمعه) در سفر به کابل در حالی از خروج نظامیان انگلیسی از افغانستان تا پایان سال 2014 سخن گفت که تا کنون وعده های 150 هزار نظامی خارجی در لشگر کشی به افغانستان برای سرکوب تروریست و محو تولید مواد مخدر در این کشور، محقق نشده است.
اقدامات تروریستی، انتحار، انفجار و تولید مواد مخدر در افغانستان پس از 13 سال حضور نظامیان خارجی در این کشور همچنان به عنوان چالشی بزرگ مقابل دولت افغانستان خود نمایی میکند تا جایی که این کشور به عنوان بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در جهان معرفی میشود.
هلمند که محل تمرکز نیروهای انگلیسی در افغانستان است، یکی از بزرگترین مراکز تولید موادمخدر در سطح افغانستان و منطقه به شمار میآید.
بر اساس گزارشها هلمند که به گفته شماری از محافل سیاسی افغانستان به مستعمره انگلستان طی بیش از یک دهه گذشته شهرت یافته بود؛ به تنهایی بیش از هفتاد درصد کل مواد مخدر افغانستان را تولید میکند.
افشای وجود زندانهای مخفی انگلیس و آمریکا در دوران حکومت کرزی نیز جنجالهای زیادی را در این کشور برپا کرد تا جایی که حامد کرزی رییس جمهور وقت، هیات حقیقت یاب را برای تحقیق در خصوص حضور افغانهای زندانی در زندانهای مخفی انگلیس و آمریکا در پایگاههای این نظامیان در قندهار و هلمند راهی این مناطق کرد.
"غلام فاروق بارکزی"، رییس هیات تحقیق ریاست جمهوری وقت افغانستان در گزارش خود اعلام کرد که 17 تن از اتباع افغانستان در پایگاه نظامی هلمند و 6 تن دیگر از آنان در پایگاه نظامی قندهار، در زندانهای مخفی انگلیس زندانی هستند.
رییس هیات تحقیق ریاست جمهوری وقت افغانستان گفت که در این زندانها فردی را دیده است که 31 ماه را در زندان نظامیان انگلیسی به سر برده است.
بارکزی، نیروهای انگلیسی و دیگر نیروهای خارجی مستقر در افغانستان را به قانون شکنی متهم کرد و گفت نیروهای خارجی در افغانستان که فقط مجاز به مقابله با تروریستها و مشاوره و کمکهای تدارکاتی به نیروهای داخلی افغانستان بودند، زندانهای مخفی در کشور ایجاد کرده بودند.
'حامد کرزی' رییس جمهور وقت افغانستان نیز پس از دریافت گزارش هیات حقیقت یاب مبنی بر وجود زندان های مخفی آمریکا، انگلیس در قندهار و هلمند، دستور تعطیلی این زندانها را صادر کرد.
بر اساس گزارشها درحالی ولایت هلمند که بیشتر نظامیان انگلیسی در آن مستقر بودند، بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در افغانستان معرفی میشود، سازمانهای بین المللی، افغانستان را با تولید 90 درصد مواد مخدر جهان زیر سایه نظامیان خارجی، بزرگترین کشور تولید کننده مواد مخدر میدانند.
150 هزار تن از نظامیان خارجی از جمله نظامیان انگلیسی در 13 سال گذشته به سرکردگی آمریکا با شعار مبارزه با تروریسم و تولید مواد مخدر در افغانستان حضور داشتند.
13 سال از حضور نظامیان خارجی در افغانستان میگذرد اما بسیاری از مناطق کشورمان همچنان دستخوش ناامنی، ترور، وحشت، انتحار و انفجار میباشد.
در سالهای گذشته در تمامولایت های افغانستان به جز بامیان و پنجشیر، شبه نظامیان طالبان حضوری چشمگیر داشتند و هر از گاهی سبب ناامنی در مناطق مختلف این کشور از جمله کابل پایتخت افغانستان شده اند.
به باور کارشناسان، حضور نظامیان خارجی در افغانستان نه تنها در عمق زندگی مردم این کشور که همچنان با کمبود نیازهای اولیه زندگی دست و پنجه نرم میکنند، تاثیر چندانی نداشته بلکه شمار زیادی از آنان را به خاک و خون کشیده و خسارات مادی زیادی را برای آنان بر جای گذاشته است.
بهانه لشگر کشی به افغانستان مبارزه با تروریسم بود که این مهم نه تنها از بین نرفت، بلکه نیروهای طالبان اکنون قدرتمندتر از گذشته شده اند. شبه نظامیان طالبان در ابتدای حضور نیروهای خارجی در افغانستان به بیرون از مرزهای کشور فرار میکردند، اما امروزه این گروههای مسلح مخالف دولت به اندازهای قدرتمند شده است که حتی حملاتی را در چند متری کاخ ریاست جمهوری انجام میدهند.
در همین حال به گزارش منابع داخلی افغانستان فساد اداری قبل از حضور نیروهای خارجی در کشور یا اصلا وجود نداشت و اگر وجود هم داشت به اندازهای نبود که امروز افغانستان در جمع فاسدترین کشورهای جهان مقام اول را دار باشد.
هر چند مبارزه با مواد مخدر یکی از اهداف عمده حضور نظامیان خارجی در افغانستان نیز عنوان شده بود، اما امروز علاوه بر اینکه افغانستان به عنوان بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در جهان معرفی میشود، بیش از یک میلیون نفر نیز در کشور معتاد وجود دارد که به گفته کارشناسان این رقم قبل از حضور نظامیان خارجی در افغانستان به مراتب کمتر بود.
مشکل مواد مخدر در افغانستان به اندازهای جدی است که حتی نهادهای امریکایی از برنامههای این کشور در قبال مبارزه با مواد مخدر شکایت دارند و برنامه مبارزه با مواد مخدر در افغانستان را شکست خورده میدانند.
بر اساس گفتههای نهادهای مبارزه با مواد مخدر امریکا، هروئین ساخت افغانستان در بازارهای آمریکا و کانادا مشتریهای زیادی دارند و از رونق خوبی در این بازارها برخوردارند.
طبق آخرین برآورد سازمان ملل متحد، تجارت خشخاش در افغانستان سالانه 1.5 میلیارد دالر ارزش دارد، اما مقامات آمریکایی از مبارزه جدی با این پدیده صحبت کرده و گفته اند که مبارزه با این تجارت، یک روند طولانی و مستمر دارد و نباید مبارزه با مواد مخدر در افغانستان را شکست خورده بدانیم.
'جان ساپکو' بازرس ویژه امریکا در افغانستان در اوایل سال 2014 میلادی در افغانستان با صراحت گفت که مبارزه با مواد مخدر در افغانستان شکست خورده است.
ساپکو تأکید کرد، اگر هدف از آمدن به افغانستان کاهش کشت و زراعت خشخاش و قطع استفاده پول حاصله از آن توسط شبه نظامیان طالبان بوده باشد، عملا در اجرا شکست خوردهایم.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2601