درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-01  |  2024-11-21  |  بروز شده در: 1403/09/01 - 13:57:5 FA | AR | PS | EN
حکومت برای مدیریت بهتر آب‌های کشور اراده قوی دارد            رد شایعات تعیین نماینده ویژه جدید پاکستان برای افغانستان            افزایش شهدای فلسطین به ۴۴ هزار و ۵۶ تن            اوچا از کمک 50 هزار یورویی پرتگال به افغانستان خبر داد            توزیع 20 هزار تذکره طی شش ماه در دایکندی            وضعیت مهاجران افغان در پاکستان «بحرانی است»            رد درخواست ملاقات وزیر دفاع امریکا از سوی همتای چینایی اش             دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان            امریکا باید با روسیه، چین و کوریای شمالی گفتگو کند            واکنش ایران به وتوی قطعنامه آتش بس در غزه             افزایش بیماری‌های تنفسی در ولایت کندهار            علاقه‌مندی چینایی ها به سرمایه‌گذاری در پروژه انتقال آب پنجشیر             امریکا و پاکستان برای تهدیدهای تروریستی از خاک افغانستان همکاری می کنند            ۱۹ میلیون دالر بودجه‌ اقلیمی برای افغانستان آزاد خواهد شد            بازیکنان جوان رئال در رادار تیم های انگلیسی            






تاریخ نشر: 1393/6/5 - 03:58:34
تعداد بازدید: 1526
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دست نامرئی ارتش در اعتراضات پاكستان
دست نامرئی ارتش در اعتراضات پاكستان

نویسنده: اسماعیل باقری

ورود طاهر القادری، مؤسس منهاج‌القرآن و رهبر حزب تحریك عوامی به پاكستان در اواخر جولای و سپس تظاهرات اعتراض‌آمیز حزب تحریك و انصاف عمران خان به دلایلی خوشایند نواز شریف نخست وزیر نبود و به همین دلیل از فرود هواپیمای وی به اسلام‌آباد جلوگیری شد و طاهر القادری در فرودگاه لاهور مورد استقبال هوادارانش قرار گرفت و اولین اقدام او دیدار با جنرال‌های پاكستانی و صحبت در خصوص اوضاع سیاسی- امنیتی و اقتصادی- فرهنگی بود. مهم‌ترین شعار قادری این بود كه اسلام، دموكراسی، امنیت و آزادی بیان مورد غفلت دولت نواز شریف قرار گرفته و مطالبات مردم و مبارزه با فساد سیاسی و اقتصادی نادیده گرفته شده است و اعلام می‌كرد هدف من از ورود به پاكستان پیگیری مطالبات و حقوق مردم است.

با توجه به چنین وضعیتی اعتراضات مردمی به شكل آرام در لاهور شكل گرفت اما به خشونت كشیده شدن تظاهرات در لاهور در 26 تیر/اسد (17 جون) و یك ماه بعد اعلام راهپیمایی از لاهور به سمت اسلام‌آباد برای گرامیداشت كشته شدگانشان، به نوعی زمینه گسترش اعتراضات علیه دولت نواز شریف را فراهم آورد. در ابتدا هر دو حزب مخالف دولت خواستار استعفای نواز شریف از نخست وزیری بودند با این تفاوت كه طاهرالقادری به دنبال انقلاب و احیای ارزش‌های اسلامی بوده و عمران خان اعلام می‌كند كه در انتخابات پارلمانی 2013 تقلب صورت گرفته است. از حدود 12 روز پیش كه تظاهرات و راهپیمایی احزاب مخالف به سمت اسلام‌آباد شروع شد، به تدریج خواسته‌های مخالفان جدی‌تر شده و احزاب دیگری از جمله حزب مجلس وحدت مسلمین پاكستان و دیگر احزاب به صف مخالفان پیوسته‌اند و به گفته چوهدری شجاعت رهبر حزب مسلم لیگ قائد، ارتش ضرب‌الاجل 48 ساعته‌ای به نواز شریف داده است تا وی از نخست وزیری‌اش استعفا داده و طبق قانون اساسی رفراندوم برگزار و دولت موقت تشكیل شود.

واقعیت این است كه در تحولات پاكستان، همواره نقش ارتش، دولت، احزاب و گروه‌های مذهبی قدرتمند تعیین‌كننده بوده است. در بن‌بست سیاسی به‌وجود آمده در پاكستان به نوعی همین عناصر حضور جدی دارند، یعنی ارتش و دولت پاكستان به نوعی بازیگران اصلی و به عبارت بهتر مسببان اصلی وضعیت سیاسی فعلی هستند. در واقع مخالفت حزب تحریك عوامی طاهر القادری و حزب تحریك و انصاف عمران خان تا حدود زیادی برآمده از سیاست‌های ارتش پاكستان است. اختلافات دولت و ارتش پاكستان از آنجایی شروع شد كه دولت نواز شریف قصد داشت با امتیاز دادن به طالبان پاكستان و برگزاری مذاكرات صلح به نوعی مدیریت تحولات كشور به ویژه در ارتباط با گروه‌های مذهبی افراطی و طالبان را به عهده بگیرد؛ امری كه به شدت مورد مخالفت ارتش و ‌ای‌اس‌ای پاكستان قرار گرفت.

كشته شدن حكیم‌الله محسود، رهبر طالبان پاكستان توسط هواپیماهای بدون سرنشین امریكا، درست یك روز مانده به اولین مذاكره جدی دولت با طالبان پاكستان نیز، به نوعی هم موجب ایجاد اختلاف بین دولت و طالبان پاكستان شد و هم رویكرد ارتش و دولت پاكستان را نسبت به برخورد با طالبان پاكستان مشخص ساخت. پس از این اختلافات بود كه انجام عملیات تروریستی طالبان در فرودگاه كراچی، حملات خشونت‌آمیز در اسلام‌آباد و كویته و دیگر موارد در دستور كار گروه‌های تندرو طالبان قرار گرفت.

با این توصیف، یكی از مهم‌ترین دلایل بروز بن بست سیاسی در پاكستان اختلافات جدی دولت نواز شریف با ارتش پاكستان، در خصوص نحوه مدیریت تحولات سیاسی و به نوعی به دست گرفتن ابتكار عمل جریان‌های افراطی و تندرو در پاكستان است. در واقع مواجهه با طالبان پاكستان كه ارتش عمدتاً مبارزه با این گروه‌های تندرو را در دستور كار داشت و دولت نواز سعی می‌كرد با آنان مذاكرات صلح برگزار كند، مهم‌ترین اختلاف دو طرف را تشكیل می‌داد.

 

اختلاف دیگر در خصوص گسترش روابط با هند و بحث بررسی اتهامات پرویز مشرف بود؛ البته موارد دیگری نیز وجود دارد كه در این مجال نمی‌گنجد. بنابراین آنچه كه بیش از همه اهمیت دارد، بحث بر سر مدیریت تحولات سیاسی كشور و گرفتن نقش بیشتر در پاكستان است. در ابتدای ورود طاهر القادری نیز، كارشناسان اعلام می‌كردند كه تظاهرات مخالفت‌آمیز علیه دولت نواز با چراغ سبز و حمایت ارتش پاكستان به دو دلیل عمده صورت می‌گیرد: كسب حمایت دولت نوازشریف از سیاست‌های ارتش به ویژه در نحوه برخورد با طالبان پاكستان و افزایش بودجه دفاعی كه در كنفرانس امنیتی اسلام‌آباد نیز مطرح شد و دوم ایجاد زمینه برای خروج پرویز مشرف از كشور.

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2349






*
*

*



نیز بخوانید

دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید


تاثیر بازگشت ترامپ بر جنگ ایران و اسرائیل چه خواهد بود؟


آیا امریکا بخاطر اسرائیل آماده جنگ با ایران است؟


آیا پیروزی ترامپ معادلات در افغانستان را برهم میزند؟


«اول برنده» کارزار انتخابات امریکا کیست؟


مقصر سقوط کیست؛ یک گناه و صد متهم


میراث شهید نصرالله در دستان نعیم قاسم


بریکس پلس توان رقابت با غرب را دارد؟


نقش امریکا در گسترش بحران اوکراین


پاسخ اسرائیل به ایران؛ پایان یا سرآغاز؟


توهم طالبانی در مقیاس جام جهانی


حزب‌الله بدون نصرالله و صفی‌الدین مقاوم تر و مبارزتر


تفاهم بی سروصدای امریکا و اسرائیل درمورد ایران


سکوت شانگهای از افغانستان تا غزه و لبنان


حماس و غزه بعد از یحیی سنوار چه می شود؟


پاکستان از نشست شانگهای علیه طالبان استفاده ابزاری می کند





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

حکومت برای مدیریت بهتر آب‌های کشور اراده قوی دارد

رد شایعات تعیین نماینده ویژه جدید پاکستان برای افغانستان

افزایش شهدای فلسطین به ۴۴ هزار و ۵۶ تن

اوچا از کمک 50 هزار یورویی پرتگال به افغانستان خبر داد

توزیع 20 هزار تذکره طی شش ماه در دایکندی

وضعیت مهاجران افغان در پاکستان «بحرانی است»

رد درخواست ملاقات وزیر دفاع امریکا از سوی همتای چینایی اش

دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان

امریکا باید با روسیه، چین و کوریای شمالی گفتگو کند

واکنش ایران به وتوی قطعنامه آتش بس در غزه

افزایش بیماری‌های تنفسی در ولایت کندهار

علاقه‌مندی چینایی ها به سرمایه‌گذاری در پروژه انتقال آب پنجشیر

امریکا و پاکستان برای تهدیدهای تروریستی از خاک افغانستان همکاری می کنند

۱۹ میلیون دالر بودجه‌ اقلیمی برای افغانستان آزاد خواهد شد

بازیکنان جوان رئال در رادار تیم های انگلیسی

خوش‌آمد گویی امیرخان متقی به سفیر جدید ازبکستان

کمک امریکا قطع شود، اوکراین شکست می‌خورد

برگزاری کنفرانس بین‌المللی، خواست پاکستان برای مهاجران افغان

روسیه کاملا حق دفاع از خود را دارد

رایزنی تلیفونی امیر کویت و ترامپ

عزم ایران و روسیه بر توسعه روابط در سطح بالا

آغاز کار پروژه ذخیره سازی آب‌های فصلی در بامیان

برگزاری رزمایش مشترک نظامی پاکستان و چین

خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.