پایگاه اینترنتی آنتی وار در گزارشی درباره بودجه نظامی کشورهای جهان نوشت:
برای نخستین بار از سال 1998 تاکنون هزینههای نظامی کشورهای جهان کاهش یافته است ولی با وجود این بودجه نظامی امریکا هنوز هم چهار برابر بودجه نظامی چین است که پس از امریکا دومین کشور دارای هزینههای هنگفت نظامی محسوب میشود.
موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم در گزارش سالانه خود درباره هزینههای نظامی سالانه کشورهای بزرگ جهان اعلام کرد امریکا در سال 2012 مبلغ 668 میلیارد دالر در بخش نظامی هزینه اختصاص داده است که این مبلغ از مجموع بودجه نظامی ده کشور بعدی در این فهرست بیشتر است.
در هر حال با وجود کاهش کلی بودجه نظامی امریکا در مقایسه با سالیان گذشته، برخی قدرتهای جهانی مانند چین و روسیه هزینههای نظامی خود را افزایش داده اند.
کارشناسان پایان جنگ هشت ساله امریکا در عراق در سال 2011 و نیز کاهش ابعاد عملیات نظامی امریکا در افغانستان را از جمله علل اصلی کاهش کلی بودجه نظامی امریکا میدانند.
ولی کارینا سولمیرانو پژوهشگر ارشد این موسسه اعلام کرد علت اصلی کاملا اقتصادی است. امریکا با بحران عظیم کسری بودجه روبروست و در چارچوب بخشی از توافقنامههای سالهای 2011 و 2012، وزارت دفاع امریکا با کاهش قابل ملاحظه بودجه نظامی موافقت کرده است و با جلوگیری از بروز درگیریهای جدید، هزینههای) نظامی امریکا احتمالا باز هم کاهش خواهد یافت.
هر گونه تغییرات کوتاه مدت در هزینههای نظامی اغلب با دوران رشد یا بحران اقتصادی مرتبط خواهد بود. در واقع هزینههای نظامی تقریبا همه قدرتهای نظامی اروپا یعنی ایتالیا، فرانسه و انگلیس در سال گذشته رو به کاهش بوده است.
با این همه هزینههای نظامی چین در مسیری خلاف روند جهانی بین سالهای 2011 و 2012 حدود هشت درصد و از سال 2008 بیش از 47 درصد افزایش داشت. بخشی از این افزایش دلایل ژئوپولیتیکی دارد و بخشی دیگر به موازات افزایش قدرت اقتصادی این کشور صورت گرفته است.
در مورد دیگر کشورها تخصیص هزینههای نظامی با اندازه اقتصاد آن کشورها مربوط میشود. در سال 2012 امریکا چهار و چهار دهم درصد تولید ناخالص داخلی خود را در بخش نظامی هزینه کرد. در کشورهایی مانند عربستان سعودی و عمان هزینههای نظامی تا بیش از هشت درصد تولید ناخالص داخلی این کشورها بوده است.
به اعتقاد کارشناسان علت بخش از این هزینههای نظامی را باید در شرایط امنیتی متشنج و تنش آلود خاورمیانه جستجو کرد. به گفته آنها کشورهایی مانند عربستان سعودی میتوانند هزینه تجهیزات و بودجه نظامی خود را با کمک درآمد سرشار نفتی تامین کنند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/234