زمانی که سفیر شوروی وقت، محضر آن یگانه دوران، حضور به هم می رساند تا تهاجم ارتش سرخ به افغانستان را توجیه نماید، امام خمینی(رحمتاللهعلیه) مخالفت خود را ابراز می دارند. چنانچه که وی می فرمایند: آن روزی که سفیر شوروی آمد پیش من، گفت که دولت افغانستان خواسته است که شوروی، نظامی به آنجا بفرستد، به او گفتم که این اشتباهی است که شوروی می کند، البته دولت شوروی می تواند افغانستان را قبضه کند، ولی نمی تواند در آنجا مستقر شود، اگر شما خیال کرده اید بتوانید افغانستان را بگیرید و آن را آرام کنید، این خیال باطل است. ملت افغانستان مسلم است، ایستاده اند در مقابل حکومت افغانستان، شما هم اگر بروید و هر قدرت دیگر هم برود، آنجا را می گیرد اما نمیتواند آنها را آرام کند و بالآخره علیه شکست میخورد.
به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از صحیفه امام، شوروی قبل از لشکرکشی علنی به افغانستان، سفیر خود در ایران ماموریت داد تا به دیدار امام خمینی(رحمتاللهعلیه) رفته نظر ایشان را جویا گردد. عکس العمل قاطع امام خمینی(رحمتاللهعلیه)، به روس های متجاوز فهماند که نظام اسلامی سیاست خود را بر اساس اصول اساسی اسلام و ارزش های انقلاب اسلامی تعیین می کند نه بر بنای بازی های عوام فریبانهی نظام دوقطبی.
امام خمینی(رحمتاللهعلیه) خطاب به سفیر شوروى در ایران، به صراحت گفتند: ما از شوروى مىخواهیم در افغانستان دخالت نكند. امام با تأكید بر اسلامى بودن جنبش مردم افغانستان و رد اظهارات سفیر شوروى مبنى بر وجود جنبش ضد انقلابى در آن كشور، فرمودند: معلوم مىشود كه شما از اوضاع افغانستان خیلى اطلاع ندارید. در افغانستان حكومت فعلى فشار زیادى به نام كمونیست به مردم وارد مى آورد؛ و به اطلاع ما رسیده كه حدود پنجاه هزار نفر از مردم در افغانستان كشته شدهاند؛ و علماى اسلام را در آنجا دستگیر كردهاند.(۳)
امام راحل در یکی دیگر از ارشادات روشن گرایانه ی خویش با تاکید بر این نکته که مردم مسلمان افغانستان با قدرت ایمان و اتكال به خداى بزرگ و اعتماد به خویش، هجوم ناجوانمردانه ارتش قدرتمند و اسطورهاى شوروى را «درهم كوبید به طورى كه باید گفت شوروى با پریشانى و پشیمانى از هجوم ظالمانه خود بسر مىبرد؛ و در حیرت است كه چگونه از افغانستان بدون آبرو ریزى جا خالى كند».(۴) آن چریكهاى قدرتمند بودند كه مقابل ایستادند و تو دهنى به آنها زدند و الآن هم دارند مىزنند.(۵) شوروى فهمید كه در افغانستان [نمىتواند كارى بكند.] با اینكه (در) كشور افغانستان، آن هایى كه سركار هستند با شوروى هستند و كمونیست در آن جا هست، مع ذلك، این عدهاى كه مسلمان هستند در آن جا و اهل اسلام هستند همچو مجال را بر شوروى تنگ كردهاند كه الآن نمىداند چه جورى از این غائله بیرون برود(۶)
امام در یکی دیگر از بیانات خود - با یادآوری این نکته که استكبار شرق و غرب چون از رویارویى مستقیم با جهان اسلام عاجز مانده است، راه ترور و از میان بردن شخصیت هاى دینى و سیاسى و نفوذ و گسترش فرهنگ گمراهی را به آزمایش گذاشتهاند - آرزو کردند: اى كاش همه تجاوزات جهان خواران همانند تجاوز شوروى به كشور مسلمان و قهرمان پرور افغانستان علنى و رو دررو بود تا مسلمانان ابهت و اقتدار دروغین غاصبین را در هم مىشكستند.(۷) شوروى در افغانستان و هرجا كه بتواند دست درازى مىكند و ملت مظلوم افغانستان را آنطور سركوب مىكند، و بحمداللَّه ملت افغانستان هم مقابله مردانهاى در مقابل آن قدرت بزرگ كردهاند.(۸) ما بار دیگر پشتیبانى بی دریغ خود را از برادران مسلمان و مظلوم افغانى اعلام مىداریم و اشغال اشغال گران را شدیداً محكوم مىنماییم. ما مسلمانیم و شرق و غرب برایمان مطرح نیست. ما از مظلوم دفاع مىكنیم و بر ظالم مىتازیم. این یك وظیفه اسلامى است.(۹)
به همین دلایل است که همه ساله به مناسبت فرا رسیدن سالگرد عروج ملکوتی فقیه نو اندیش، فیلسوف معاصر، رهبر کبیر انقلاب اسلامی و منادی وحدت در جهان اسلام امام خمینی(رحمتاللهعلیه) که در مناطق مختلف افغانستان برنامه ها، سیمینار و همایش های متعدد برگزار وپیرامون اندیشه های امام خمینی(رحمتاللهعلیه) بحث صورت می گیرد.
مردم افغانستان با برگزاری تجلیل از مقام علمی و سیاسی مرجع دینی حضرت آیت الله العظمی امام خمینی(رحمتاللهعلیه) به دلیل خدماتش به جهان اسلام و نجات امت اسلامی از زیر یوغ ظلم و ستم قدرت های بیگانه، به ویژه حمایت های او از مجاهدین و مهاجرین افغانستان و رد پیشنهاد اتحاد جماهیر شوروی سابق، مبنی بر عدم حمایت از مجاهدین افغانستان از دیگر مسائلی اند که مردم افغانستان آن را هیچگاه فراموش نمی کنند و بدین جهت خودشان را مدیون و مرهون تلاش و زحمات امام خمینی(رحمتاللهعلیه) می دانند.
بی تردید امام خمینی(رحمتاللهعلیه) شخصیت تاریخ ساز و کم نظیر قرن بیستم که با ابتکارات خود مسیر تحولات دینی، سیاسی و فرهنگی، را در دنیا، عوض نمود. تأثیر گذاری افکار امام خمینی(رحمتاللهعلیه) همه جهان را در بر گرفت. از جمله کشورهای که اندیشه های ناب امام خمینی(رحمتاللهعلیه) در آن به سرعت نفوذ کرد، کشور افغانستان بود.
در آغاز جهاد مردم افغانستان، امام جمعه شهر کندهار درباره نهضت امام خمینی(رحمتاللهعلیه) و تشكیل حكومت اسلامی سخنرانی میكرد؛ از قیام و رهبری قهرمانانه امام خمینی(رحمتاللهعلیه) در برابر رژیم پهلوی و مبارزه ایشان با استبداد و بیدینی صحبت میكرد و بسیار با احساسات شعار میداد: مذهب من حنفی است، رهبر من خمینی است.(۱)
پس از رحلت امام خمینی(رحمتاللهعلیه) مردم مسلمان افغانستان در شهرهای كابل، هرات، مزارشریف و مناطق مركزی با شنیدن خبر ارتحال او به مساجد و تكایا روی آوردند و با برپایی مجالس عزا، یاد و خاطره رهبر معنوی جهاد مقدسشان را گرامی داشتند و عاشورای دیگری را در اذهان زنده نمودند. در شهرهای كابل و مزارشریف كه تحت سیطره دولت كمونیستی بود، عزادران با وجود تدابیر شدید امنیتی به سرک ها آمدند و در سوگ عظمای رهبرشان به سر و سینه زدند و شاعران و خطیبان و مداحان در سوگ امام خمینی(رحمتاللهعلیه) به شعرخوانی و نوحهسرایی پرداختند.(۲)
حوزه و مسجدجامع محمدیه حضرت آیت الله العظمی شهید واعظ(رحمتاللهعلیه) که از زمان بقدرت رسیدن کمونیست ها تا سال ۱۳۶۷ خورشیدی مسدود بود، همزمان با ارتحال امام خمینی(رحمتاللهعلیه) در زمان حکومت داکتر نجیب دروازه این مرکز دینی با برگزاری مراسم و تجلیل امام خمینی(رحمتاللهعلیه) بر روی مومنین گشوده شد و اعضای کابینه ی داکتر نجیب با تشریفات خاص در آن مراسم شرکت نموده و اظهار همدردی شان را با ملت مسلمان افغانستان و ایران ابراز داشتند.
اکنون نیز هر ساله همزمان با فرارسیدن «چهاردهم جوزا/خرداد»، سالروز ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی(رحمتاللهعلیه) اظهار ارادت و دوستی مردم افغانستان ظهور وبروز قابل توجهی پیدا می کند و امسال نیز شورو شوق پرداختن به موضوع امام خمینی(رحمتاللهعلیه) بیش از هرسال دیگری احساس می شود. خبرگزاری انصار نیز وظیفه دینی و انسانی خود می داند تا به این مناسبت با نشر مطالبی نسبت به روح پرفتوی امام امت، ادای دین نماید.
پی نوشت:
۱. به نقل از نشریه اخوت، دبیرخانه مجمع علمای شیعه و سنی افغانستان،
۲. امام خمینی در حدیث دیگران، علیاكبر مرتضایی، صص۱۵۱ و ۱۵۲ و ۱۵۳.
۳. صحیفه امام، ج۸، ص: ۱۱۴
۴. همان، ج۱۸، ص: ۹۳
۵. همان، ج۱۸، ص: ۱۴۰
۶. همان، ج۲۰، ص: ۲۴۳
۷. همان، ج۲۱، ص: ۱۲۰
۸. همان، ج۱۸، ص: ۵۱
۹. همان، ج۱۲، ص:
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/22677
تگ ها: