بی شک، اسلام عامل مؤثری در شکل گیری جنبش هایی است که هر یک اهدافی را برای رهایی از وضعیت موجود دنبال می کنند.
در نیم قرن اخیر شاهد تحول و دگرگونی ژرفی میان جنبش های اسلامی جهان اسلام هستیم که با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، جانی تازه گرفته و هویّت گم شده و متزلزل گذشته را تجدید کرده و با الگوپذیری از این نهضت اسلامی در جبران ناکامی های گذشته تلاش می نمایند.
براین اساس، پرسش اصلی رساله حاضر این است که: امام خمینی(ره) چه دیدگاهی را درباره جنبش های اسلامی جهان اسلام دارند؟
در پاسخ به این سؤال، ما با جنبش های متنوعی در جهان اسلام مواجه می شویم که جنبش های اسلامی فلسطین، افغانستان و مصر به نوعی مهم تر از بقیه می باشند. در دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) جنبش های اسلامی فلسطین و مواجهه وی با تشکیل این جنبش ها و خط مسیر مبارزات و فعالیت های آن ها، مبارزه با تشکیلات دولت اسرائیل غاصب، چه قبل از انقلاب و چه بعد از آن مسیر نگرش ایشان نسبت به این جنبش ها مورد بررسی قرار گرفته است.
جنبش های بعدی که برای جهان اسلام بسیار اهمیت دارد، جنبش های اسلامی افغانستان می باشد. این جنبش ها با تصرف و اشغال افغانستان توسط اتحاد شوروی سابق، در سال 1979 وارد مرحله جدیدی شده، دست به مبارزات مسلحانه زد و بیشتر در کشورهای همسایه به خصوص ایران تشکیل شده، به فعالیت های خود به منظور اخراج اشغالگران و سرنگونی دولت کمونیستی دست نشانده پرداخت.
مواضع و دیدگاه های امام در قبال جنبش های اسلامی افغانستان شایان توجه است: یاری رسانی و حمایت مالی آنها قبل از انقلاب، کمک های مالی و مکانی برای استقرار آنها در ایران از سوی حضرت امام، پیام ها و سخنرانی های وی و به طور کلی حساسیت هایی که ایشان نسبت به این کشور اسلامی داشته و همواره در تلاش بود که یک نظام اسلامی در آن کشور استقرار یابد که این جز با همدلی و انسجام مرد و زن کشور و جهاد علیه ایدئولوژی کمونیستی تحقق نیافت. سرانجام، پس از ده سال ارتش سرخ بدون کسب موفقیت در استقرار حکومت کمونیستی در افغانستان، از این کشور خارج شد تا این امر که هیچ ایدئولوژی و مکتبی نمی تواند جایگزین اسلام ناب محمدی در کشورهای اسلامی باشد، ثابت شود.
مواضع و آرای امام در مورد جنبش های اسلامی مصر و به طور کلی مسلمانان آن کشور در برقراری یک حکومت اسلامی بر مبنای قرآن و شریعت الهی بود، و نیز مواجهه وی با «انور سادات» رئیس جمهور این کشور که بزرگ ترین خیانت به اسلام و مسلمین، یعنی سازش با اسرائیل را مرتکب شد، باید در پژوهش جداگانه مورد بررسی قرار گیرد. تجربیات عینی و استراتژی مبارزاتی حضرت امام(ره) به عنوان بزرگ ترین دستاورد موفق در تاریخ نهضت های دینی و جنبش های اسلامی، شایان توجه است. ایشان قدرت جنبش های اسلامی را از متن دین می داند و برای این جنبش ها به دو مؤلفه اساسی رهبری نوین سیاسی و تشکل نهادهای خاص که به حرکت های اسلامی پیروز منجر خواهد شد، قائل است. وی از تعالیم اسلامی جهاد، شهادت و ایثار در راه نجات امت اسلامی بهره می گیرد و هدف نهایی برای جنبش های اسلامی را تشکیل امت واحد اسلامی می داند.
نویسنده : سپاه امیری، غلامرضا
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/22465
تگ ها: