درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-29  |  2024-12-19  |  بروز شده در: 1403/09/29 - 12:50:5 FA | AR | PS | EN
ممنوعیت آموزش زنان و دختران سبب خود‌کشی و خود آزاری آنان شده است            اتهام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر روسیه            سوریه به افغانستان تبدیل نخواهد شد             ملاحسن خواستار نقش رسانه‌ها در تحکیم نظام اسلامی شد             افغانستان شاهد کسر شدید بارندگی در سال جاری می‌باشد            در دو حادثه ترافیکی در ولایت غزنی دهها نفر جان باختند            تکمیل شدن ۱۶۵ پروژه توسعه ای درهرات الی اخیر سال جاری            اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟            امید واری سازمان ملل به برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در سوریه            به دنبال محدود کردن رسانه‌ها نیستیم            تأکید بر روابط دو جانبه میان ایران و پاکستان            قهرمانی رئال مادرید در جام باشگاه های جهان            مدودف حامیان اوکراین در ناتو را اهداف مشروع خواند            کرزی به دیدار حقانی به پکتیا رفت             عادی‌سازی روابط کابل-مسکو ضرورت به تائید پوتین دارد            






تاریخ نشر: 1400/02/21 - 09:58:3
تعداد بازدید: 718
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

جنايات بشري در افغانستان

نویسنده: مجتبي نوروزی

شنبه‌ای كه گذشت باز هم اخباري از دامنه‌هاي هندوكش سرفراز به جهان مخابره شد كه وجدان انسانيت را در بهتي عميق فرو برد. باز هم كشتار و باز هم كودكاني بي‌گناه، باز هم جنايت و باز هم دختران فرشته خوي طالب علم كه در خون سرخشان غوطه خوردند و برگ سياه ديگري از جنايت بشري ورق خورد. اما اين ‌بار همگان محكوم كردند. طالبان كه نماد سياهي، تباهي و مخالفت با دانايي زنان و دختران اين سرزمين بوده و هست هم نتوانست زير بار اين ننگ بايستد. اما پرسش اساسي اينجاست كه چه گروه و جرياني و با چه انگيزه‌اي به خود اجازه مي‌دهند كه آسمان ابري غرب كابل را براي باري كه نمي‌دانم چندمين است به ناله‌هاي مادران داغدار گره بزنند؟ آيا به واقع طالبان آن طور كه مدعي است هيچ نقشي در چنين جنايتي ندارد؟

براي پاسخ به اين پرسش اساسي بايد به دو پرسش ديگر پاسخ گفت. طالبان در افغانستان به دنبال چيست؟ نخستين واژه در برابر اين علامت سوال اساسي بي‌شك قدرت خواهد بود. طالبان و دارندگان تفكر طالباني دو دهه است كه در آرزوي احياي قدرت مطلق خود در افغانستان هستند و براي رسيدن به آن به هر اقدامي دست زده‌اند. البته وجه بارز و مهم قدرت‌طلبي اين جريان كه آن را با بسياري از جريانات سياسي در جهان متفاوت مي‌كند در دو گزاره اساسي خلاصه مي‌شود: تماميت‌خواهي و توجيه وسيله با هدف. همين وجوه است كه مانع مي‌شود طالبان خود و تفكرشان را به دست راي و نظر و خواست مردم بسپارند و مشاركت در قدرت سياسي در سپهر نگاهشان به قدرت مفهومي بي‌معنا باشد. واژه دوم كه وجه تقدس‌زاي انديشه طالباني است، كلمه اعلي و آشناي اسلام مي‌باشد. اما باز آنچه اسلام‌گرايي طالباني را از بخش عمده‌اي از جريانات اسلام‌گرا متمايز مي‌كند در روايت و قرائت خاص ايشان نهفته است. اين روايت و قرائت به صورت جدي در تعارض با سنت دينداري در افغانستان و وجه اجتماعي دين در اين سرزمين خلاصه مي‌شود. سنت دينداري در اين جغرافيا با نام مكتب حنفي و طريقت‌هاي صوفيانه و همزيستي مسالمت‌آميز شريعت و طريقت گره خورده است. سنتي ناب كه در كمتر نقطه‌اي از جهان اسلام مي‌توان آن را يافت و شايد بتوان آن را نسخه‌اي اصيل براي درمان بسياري از دردهاي جهان اسلام دانست. سنتي كه در آن مدارا و همديگرپذيري و عقلانيت در بالاترين درجه خود قرار داشته و دارد. اما انحراف از اين سنت به واسطه پيوند با جريانات تندروي جهان اسلام امروز صدايش از ناله‌هاي برآمده از سينه مادران و پدران مظلوم اين سرزمين به گوش وجدان‌هاي بيدار جهان مي‌رسد. لذا اين روايت و قرائت از اسلام اگر هزاران بار هم متعهد شود كه ربطي به تروريسم بين‌المللي ندارد، تعهدي پوچ و باطل است.

امروز طالبان به لطف بدعهدي غرب بيش از هر زمان ديگري خواب به حقيقت پيوستن روياي 20 ساله‌اش را مي‌بيند و در اين مسير هر مانعي به هر قيمتي بايد حذف شود.

موانع دستيابي به خواسته‌هاي طالبان چيست؟

شايد تا چندي پيش بسياري تصور مي‌كردند كه مانع اصلي تحقق اين روياي سياه، حضور نظامي غرب باشد. اما امروز ثابت شده كه اين مانع سرابي بيش نبوده است و طالبان با 3 مانع اساسي در 3 سطح مواجه هستند و امروز هر 3 مانع به صورت جدي مورد هجوم قرار گرفته‌اند تا اين موانع نه براي امروز بلكه براي دهه‌هاي آينده از پيش روي اين تفكر و نگاه برداشته شود.

نخست، نيروهاي نظامي و امنيتي افغانستان بارها ثابت كرده‌اند كه در ميدان عمليات به هيچ روي دست پايين را در برابر جريان مقابل ندارند. هر چند كه رسانه‌ها براي‌شان شنيدن اين واقعيت جذاب نبوده است. براي رسانه‌ها گزاره دروغين تصاحب بيش از 50 درصد خاك افغانستان توسط طالبان همواره جذاب‌تر بوده از اين گزاره كه طالبان طي 20 سال گذشته هيچگاه نتوانسته‌اند كنترل يك شهر دورافتاده افغانستان را براي مدتي بيش از چند روز در اختيار داشته باشند چه رسد به مناطق مهم و كليدي. اين گروه تنها با ايجاد ناامني و اقدامات پرسروصدا تلاش كرده است جايگاه خود را به عنوان بازيگر مهم تثبيت كند و مانع نخست در پيشاني مقابله با اين جريان، نيروهاي نظامي افغانستان بوده‌اند؛ لذا طالبان هر جا و هر گونه كه توانسته است، تلاش كرده به بدنه اين نيروي پرتوان ضربه وارد كند.

دوم، نسل جديد افغانستان. نسل جديد افغانستان را بايد مهم‌ترين مانع فعال پيش روي اهداف طالبان دانست. نسلي كه به هيچ عنوان زندگي در فضاي هنجارهاي طالبان را نخواهد پذيرفت. راهكار مقابله با اين مانع هم مفهومي است كه در سال‌هاي اخير در فضاي سياسي افغانستان بارها تكرار شده است: ترورهاي هدفمند. به تصور طالبان با اين ترورها نسل جديد يا حذف مي‌شود يا مجبور به انتخاب بين دو گزينه مهاجرت و سكوت خواهد شد.

سوم، علم و دانايي. بي‌شك ريشه‌اي‌ترين مانع در برابر تفكر طالباني علم و دانايي خواهد بود. هر قدر آموزش و دانش در فضاي اجتماعي افغانستان توسعه يابد، مجال جلب و جذب نيرو براي تفكر متصلب و بسته طالباني كمتر و كمتر خواهد بود. اين امر به ويژه در تلفيق با عنصر زن شالوده‌هاي بنيادين تفكر اجتماعي طالبان را در هم خواهد شكست و اين گزاره فهم چرايي حمله به مراكز آموزشي را در سال‌هاي اخير آسان‌تر خواهد كرد.
اما در نهايت هيچ يك از اين بحث‌ها داغ دل مادران عزادار كابل را تسكين نخواهد داد و اين داغ سرد نمي‌شود و چه زيبا سرود سيدضيا قاسمي عزيز:

گاهي پدر شديم و پسر را گريستيم
گاهي پسر شديم و پدر را گريستيم
هر روز و شب درست چهل سال مي‌شود
ساعات تلخ پخش خبر را گريستيم
در خون نشست روسري دختران‌مان
رخساره‌گان قرص قمر را گريستيم

 

 

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/22200


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ملا عبدالغنی برادر به کندهار رفت

ممنوعیت آموزش زنان و دختران سبب خود‌کشی و خود آزاری آنان شده است

اتهام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر روسیه

سوریه به افغانستان تبدیل نخواهد شد

ملاحسن خواستار نقش رسانه‌ها در تحکیم نظام اسلامی شد

افغانستان شاهد کسر شدید بارندگی در سال جاری می‌باشد

در دو حادثه ترافیکی در ولایت غزنی دهها نفر جان باختند

تکمیل شدن ۱۶۵ پروژه توسعه ای درهرات الی اخیر سال جاری

اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟

امید واری سازمان ملل به برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در سوریه

به دنبال محدود کردن رسانه‌ها نیستیم

تأکید بر روابط دو جانبه میان ایران و پاکستان

قهرمانی رئال مادرید در جام باشگاه های جهان

مدودف حامیان اوکراین در ناتو را اهداف مشروع خواند

کرزی به دیدار حقانی به پکتیا رفت

عادی‌سازی روابط کابل-مسکو ضرورت به تائید پوتین دارد

موضوع آموزش زنان را با مقامات طالبان مطرح کردم

افغان‌ها از مهاجرت غیرقانونی پرهیز کنند

امکان تعامل سویدن با حکومت طالبان اندک است

توزیع حدود 34 میلیون سیمکارت در افغانستان

وضعیت غذایی در افغانستان به شدت بحرانی است

رئیس سیا برای آتش بس غزه به قطر می رود

تاکید بر تحکیم روابط میان افغانستان و عمان

چین خواستار ادامه گفتگوهای هسته ای با ایران شد

وینیسیوس جونیور بهترین بازیکن جهان شد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.