مردم افغانستان اکنون به شعور سیاسی و بیداری سیاسی زیادی دست یافتند. دیگر نمیشود بیداری و شعور این مردم را نادیده گرفت.
بالاخره دور دوم سومین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برگزار گردید. این برای دومین بار بود که در سال جاری خورشیدی مردم افغانستان با بیم و امید فراوان در پای صندوقهای رأی رفتند و حماسه سیاسی و ملی بزرگی خلق نمودند.
پیامهای اشتراک مردم در انتخابات
شرکت مردم در انتخابات، پیامهای زیادی برای بازیگران سیاسی در افغانستان دارد. پیام این حماسهی ملی برای طالبان و هراسافگنان و حامیان خارجی آنان این بود که مردم افغانستان از نظام و اندیشههای طالبانی متنفر هستند و به هیچ وجه، حاضر به پذیرش نظام تروریستی طالبانی نمیباشند. اشتراک گسترده مردم در پای صندوقهای رأی، پاسخ قاطع به تروریسم و استبداد طالبانی بود.
از سوی دیگر این اشتراک مردم در پای صندوقهای رأی، حاوی پیامهایی برای دولتمردان افغانستان و جامعهی جهانی و حامیان نظام سیاسی کشور هم داشت. مردم برای دولتمردان و حامیان این نظام نشان دادند که خواهان دموکراسی هستند و ارزشهای آن هستند. مردم تهدیدات طالبان و هراسافگنان را نادیده گرفتند و دست رد به سینهی مخالفان دموکراسی در افغانستان زدند و ثابت ساختند که هوادار اصول، ارزشها و فرایند دموکراتیک هستند. مردم از دولتمردان کشور انتظار دارند که برخوردهای آنان دموکراتیک و مسئولانه در قبال مسائل کشور باشند و برای تحقق ارزشها و مؤلفههای دموکراسی در افغانستان گامهای صادقانه، مستمر و جدی بردارند.
مردم افغانستان اکنون به شعور سیاسی و بیداری سیاسی زیادی دست یافتند. دیگر نمیشود بیداری و شعور این مردم را نادیده گرفت.
حالا نوبت کمیسیونهای انتخاباتی است
مردم مسئولیتهای خود را تا حد امکان انجام دادند و حالا نوبت کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی است که مسئولیتهای خطیر خود را به درستی انجام دهند. این دو کمیسیون امانتدار رأی مردم هستند و باید بر مبنای آری مردم، نتیجه انتخابات را اعلام بدارند. در کارها و عملکرد کمیسیونهای انتخاباتی در دور اول این انتخابات، کاستیهای زیادی دیده میشد. مردم انتظار دارند که اعضای این کمیسیونها تا اعلام نتایج نهایی انتخابات که قرار است در آخرین روز ماه سرطان سال جاری اعلام گردد، مسئولانهتر و قانونمدانهتر رفتار نمایند.
کمیسیون مستقل انتخابات باید آرای پاک را از آرای ناپاک جدا بسازد و نتایج انتخابات را بر مبنای آرای پاک و شفاف اعلام نمایند. این دو کمیسیون باید طوری عمل نمایند که مردم افغانستان تصور نکنند که این انتخابات به انتصابات مبدل شده است و انتخابات فقط یک بازی بوده است.
در این شرایط حساس و مهم، تمامی رفتارها و گفتارهای همهی اعضای کمیسیونهای مذکور باید که مسئولانه، قانونی و غیرجانبدارانه و محتاطانه باشد و هیچ اقدام تحریککننده و مشمئزکننده از خود نشان ندهند.
اقدام آقای ضیا الحق امرخیل رییس دبیرخانهی کمیسیون مستقل انتخابات در روز ۲۴ جوزا مبنی بر انتقال برخی مواد انتخاباتی به ولسوالی سروبی ولایت کابل که از سوی فرمانده امنیهی ولایت کابل ممانعت شد، پرسشهای زیادی را در نزد افکارعمومی ایجد کرده است. مردم میخواهند بدانند اصل قضیه از چه قرار است؟ متأسفانه کمیسیون مستقل انتخابات این موضوع را جدی نگرفته و از کنار آن به سادگی گذشته است. این اقدام امرخیل، شک و تردیدها زیادی را ایجاد کرده است و توضیحات رییس کمیسیون مستقل انتخابات مبنی بر اینکه این فقط یک سؤتفاهم است، قابل قبول نیست.
کمیسیون مستقل انتخابات باید در این زمینه مسئولانه اقدام کند و به خوبی شفافسازی کند. پرسشهای زیادی که حالا در خصوص این اقدام امرخیل به وجود آمده است، باید پاسخ داده شود تا از ایجاد بیاعتمادی بیشتر نسبت به کمیسیون جلوگیری شود.
اگر انتخابات به انتصابات مبدل شود...
اگر انتخابات کنونی ریاست جمهوری در افغانستان، مهندسی گردد و به انتصابات مبدل شود، متأسفانه افغانستان در مسیر دموکراسی و رو به پیش نخواهد رفت، بلکه افغانستان به گذشته بازگشت میکند و تمامی دستاوردهای دموکراسی پس از سقوط نظام طالبان در افغانستان، برباد خواهد شد. مهندسیشدن انتخابات موجب شکست دموکراسی خواهد شد و تمامی دشمنان دموکراسی در این کشور تقویت خواهند شد.
در صورتی که کمیسیونهای انتخاباتی، نتیجهی انتخابات را مهندسی سازند، برای همیشه اعتماد مردم نسبت به این کمیسیونها از دست خواهد رفت و انتخابات دیگر به عنوان یک فرصت برای افغانستان مطرح نخواهد شد، بلکه به عنوان یک تهدید مطرح خواهد بود.
مهندسیشدن انتخابات، بیباوری و بیاعتمادی را در میان سیاسیون و طرفداران این دو نامزد بیشتر خواهد کرد و بحران عدم اعتماد را در میان مردم افغانستان گسترش خواهد داد.
مهندسیشدن انتخابات راه را برای تقویت طالبان و هراسافگنان در افغانستان مساعد خواهد ساخت و تمامی بحرانهای خطرناک را در کشور گسترش خواهد داد.
بلاخره اگر انتخابات به انتصابات مبدل شود، در افغانستان آتشی برپا خواهد شد که همه هیزم این آتش خواهیم شد و خواهیم سوخت، که هرگز چنین مبادا.
نویسنده: احمدارشاد خطیبی
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2200