نیروی قدس یکی از نیروهای چهارگانه سپاه پاسداران است که مسئولیت فعالیتهای نظامی برونمرزی، ارائه کمکهای آموزشی، مادی و لجستیکی ایران به طیف وسیعی از نیروهای مقاومت را بر عهده دارد.
این نیرو در جریان جنگ ایران و عراق تأسیس شد و هدف آن عملیات در خاک عراق بر علیه صدام بعثی بود و فعالیتش را با حمایت از کردها برای مقابله با صدام حسین ادامه داد.
امام خمینی (ره) پس از گذشت مدت کوتاهی از جنگ تحمیلی، در سال ۱۳۵۹ نیروی قدس را به عنوان شاخهای مجزا در سپاه پاسداران ایران بنیانگذاری کردند تا نیروها و قرارگاههای قبلی را تحت یک مقر فرماندهی واحد متمرکز کنند. این نیرو تاکنون طیفی از فعالیتها را انجام داده است؛ ازجمله ارائه کمکهای آموزشی، مادی و لجستیک به طیف وسیعی از نیروهای مقاومت در کشورهای عرب منطقه، افغانستان و پاکستان.
در اینجا ما مروری کوتاه بر فعالیتهای نیروی قدس سپاه و سردار سلیمانی؛ در افغانستان داریم
فعالیت سپاه قدس در افغانستان
بعد از ماجرای بوسنی و کمک نیروی قدس سپاه به مسلمانان بوسنیایی، نیروی قدس سپاه بر دامنه فعالیتهای حمایتی خود از مبارزات مسلمانان در منطقه افزود. یکی از کشورهای مهمی که به دلیل اشتراکات مذهبی، فرهنگی و زبانی همیشه برای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت بوده، کشور افغانستان است؛ بنابراین نیروی قدس سپاه با پی بردن به این اهمیت و رنج و مشقتهایی که مسلمانان افغانستانی متحمل میشدند، به یاریرسانی به آنها اقدام کرد.
درگیری نیروهای قدس سپاه پاسداران از سالهای هجوم شوروی سابق در منازعه مسلحانه افغانستان در اوایل دهه ۱۹۸۰ شروع شد. یکی از نخستین کارهای بزرگ نیروی قدس سپاه پاسداران حمایت از گروههای بزرگ مجاهد شیعه و سنی بود که به رهبری افرادی برجستهای مانند؛ عبدالعلی مزاری، برهانالدین ربانی، احمد شاه مسعود و شیخ آصف محسنی اداره می شدند، اما با توجه به جمعیت عمدتاً سنیمذهب افغانستان، نیروهای قدس به شیعیان افغانستان اکتفا نکردند. نیروهای قدس رابطه تنگاتنگ خود با گروههای سنی را بیشتر گسترش داد. جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری برهانالدین ربانی، رئیسجمهور فقید کشور و احمدشاه مسعود، فرمانده معروف مجاهدین، روابط دیرینهای با بخش برونمرزی سپاه پاسداران داشته است.
سردار سیدحسین موسوی، فرمانده قرارگاه انصار، سردار اسماعیل قاآنی و شهید سردار حاج قاسم سلیمانی از نامهای آشنا در میان مجاهدین افغانستانی هستند.
افغانستان همیشه یکی از میدانهای نبرد خارجی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بود. سردار سلیمانی که از همان ابتدا توجه خاصی به همسایه شرقی ایران داشت، با سرنگونی نظام تحت حمایت شوروی و پیروزی مجاهدین، رفتوآمد به مناطق مختلف افغانستان را شروع کرد، اما طولی نکشید که طالبان بر بخش اعظم کشور چیره شد و سپاه قدس، تحت فرمان سلیمانی، از جناح مقاومت به رهبری استاد ربانی و احمدشاه مسعود حمایت کرد. با سقوط کابل به دست طالبان، مرکز مقاومت در شمال افغانستان در پنجشیر شکل گرفت و سلیمانی مهمان افغانستانیها بود.
سپاه پاسداران با فرماندهی شهید سلیمانی ضمن حمایت از استاد شهید برهانالدین ربانی و شهید احمد شاه مسعود، قهرمان ملی افغانستان، در دوران حاکمیت طالبان بر افغانستان، کمکهای شایانی را برای نجات افغانستان از اشغال طالبان ارائه کرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/21477
تگ ها: