بنا به اعلام دولت پاکستان، عمران خان نخست وزیر این کشور قرار است روزهای آتی به افغانستان سفر کند. رسانه های پاکستان این سفر را نقطه عطفی در روابط اسلام آباد و کابل تلقی می کنند. عمران خان در حالی قصد دیدار از افغانستان را دارد که جو بی اعتمادی بر روابط طرفین حاکم است. اگر چه عمران خان به دعوت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان به کابل سفر می کند اما دولت اسلام آباد هیچگاه پاسخ اعتماد غنی به پاکستان برای کمک به پیشبرد روند صلح افغانستان را نداده است.
با این حال، سفر اخیر عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان به اسلام آباد نشان داد که کابل همچنان برهمکاری دولت پاکستان به عنوان همسایه تاثیر گذار افغانستان برای کمک به پیشبرد روند صلح این کشور حساب باز کرده است. از اینرو یک روی سکه سفر عمران خان به افغانستان می تواند در راستای تلاش وی برای اعتماد سازی در روابط اسلام آباد با کابل و تبرئه پاکستان از اتهاماتی باشد که در محافل افغانستان در مورد حمایت اسلام آباد از خشونت طالبان و تروریستهای مطرح است.
روی دیگر سکه سفر نخست وزیر پاکستان به افغانستان ارتباط آن با بن بست گفتگوهای بین الافغانی در دوحه قطر است. محافل سیاسی در افغانستان بر این نکته که سرنخ طالبان در پاکستان است تاکید دارند و براین اعتقادند این گروه صرفا با هدایت و کنترل اسلام آباد در روند گفتگوهای بین الافغانی در دوحه قطر شرکت کرده است و عمل می کند. این بدان معنا است که پاکستان به هیچ عنوان تمایل ندارد ابتکار عمل در گفتگوهای دوحه را از دست بدهد. اگر چه در ظاهر پاکستان با حل بحران افغانستان در چارچوب گفتگوهای بین الافغانی و تفاهم دولت افغانستان و طالبان موافق است و آنرا به نفع امنیت و ثبات پاکستان نیز می داند اما در واقع، دولت اسلام آباد خواهان پذیرش درخواستهای طالبان از سوی دولت کابل است و بدون تردید عمران خان در سفر به کابل چنین توصیه هایی را در ملاقات با مقامات دولت افغانستان مطرح خواهد کرد.
هر چند، نخست وزیر پاکستان و رسانه های این کشور، در تبلیغاتی گسترده درصدند این سفر را در راستای تلاشهای اسلام آباد برای کمک به پیشرفت صلح افغانستان نشان دهند. این در حالی است که برای مردم افغانستان کاملا روشن است تا زمانی که پاکستان در مورد تحقق اهدافش از گفتگوهای طالبان با دولت کابل مطمئن نشود یک قدم نیز برای کمک به روند صلح افغانستان برنخواهد داشت . در چنین فضایی چشم انداز روابط پاکستان و افغانستان چندان روشن نیست.
استقبال اخیر دولت اسلام آباد از گلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی افغانستان در اسلام آباد و ایجاد شائبه همکاری دو طرف برای سرنگون کردن دولت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان، بیش از پیش برروابط دو طرف تاثیر منفی داشت و موجبات ناخشنودی کابل را فراهم کرد .چرا که از دیدگاه دولت افغانستان، پاکستان همچنان خط حمایت از افراط گرایی را در افغانستان پی گیری می کند و با اقداماتی همچون استقبال از حکمتیار درصدد تضعیف دولت کابل و امتیاز گیری از آن برای طالبان است.
در هر حال، سفر نخست وزیر پاکستان به افغانستان که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران بسیار دیر هنگام صورت می گیرد، در راستای کمک به اعتماد سازی میان دو کشور و توسعه همکاری های همه جانبه اقتصادی و سیاسی آنها مهم ارزیابی می شود. برای مردم افغانستان آنچه مهم است عمل مقامات اسلام آباد به وعده هایشان برای کمک به استقرار صلح و امنیت در این کشور است و از عمران خان که با شعار تغییر در پاکستان به قدرت رسید انتظار دارند برای پایان دادن به کشتار غیر نظامیان در افغانستان از سوی طالبان به طور جدی وارد میدان شود. با توجه به اینکه برخی محافل سیاسی در افغانستان ، پاکستان ،طالبان و آمریکا را اضلاع یک مثلث برای تسلیم کردن دولت کابل در برابر طالبان می دانند این احتمال را که عمران خان با هماهنگی احتمالی آمریکا برای ارائه نوعی هشدار به دولت افغانستان به کابل سفر کند رد نمی کنند و براین باورند برای تحقق این هدف پس از حملات خونین از جمله حمله تروریستی به دانشگاه کابل، انتخاب زمان سفر عمران خان به افغانستان قابل تامل است.
منبع: مرکز مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/21074
تگ ها: