بانک جهانی گفته است که هنوز هم نیمی از ۱۸ هزار مکتب در افغانستان ساختمان مناسب ندارند و تخمیناً ۳.۷ میلیون کودک از مکتب محروم اند. این در حالی است که در سالهای اخیر سرمایهگذاری بزرگی در این عرصه صورت گرفته است.
این گزارش بانک جهانی در مورد وضعیت معارف افغانستان زمانی نشر میشود که نمایندگان حکومت و طالبان در قطر مصروف مذاکرات صلح اند. قرار است در این مذاکرات نقشهای برای آینده افغانستان ریخته شده و به جنگ طولانی در این کشور پایان داده شود.
مشکلات در عرصه معارف نه تنها در ولایتهای جنگزده و دورافتاده، بلکه در کابل نیز وجود دارد. در مکتبی در حومه شهر کابل حدود ۱۷۰۰ شاگرد صنوف اول تا ششم صنوف درسی مناسب، آب آشامیدنی و تشناب ندارند.
فضل رحیم، مدیر مکتب ابتدائیه «الله گل مجاهد» در شرق کابل میگوید که این مکتب تنها شش معلم دارد و چند صنف درسی باید باهم ترکیب شوند تا یک معلم به همه آنها تدریس کند. او میگوید پس از شش سال تلاش نتوانسته است توجه مقامهای حکومتی را برای ساختن صنفهای درسی، استخدام معلمان آموزشدیده، فراهم ساختن کتاب و دیگر امکانات جلب کند.
فضل رحیم به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت: «شاگردان در فضای باز درس میخوانند. ما خیمه کافی نداریم تا فضای مناسبی را برای تدریس آنها ایجاد کنیم. با وجود این مشکلات ما تلاش میکنیم برخی امکانات را برای آموزش آنها فراهم سازیم.»
هنری کرالی، مسئول بخش افغانستان بانک جهانی، در مقالهای نوشته است که با وجود چالشهایی که در این کشور جنگزده وجود دارد، کیفیت معارف بهبود یافته است. شمار کودکانی که در مکاتب ثبت نام شده اند، از ۳.۸ میلیون در سال ۲۰۱۳ به ۶.۳ میلیون در سال ۲۰۱۷ افزایش یافته است.
نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف افغانستان، به اسوشیتدپرس گفت که ۶۰ درصد از ۳.۷ میلیون کودک محروم از مکتب را دختران تشکیل میدهند. او افزود که جنگ، فقر و رسوم سنتی در میان مردم از عوامل محرومیت این کودکان از مکتب است.
نزهت گفت که ۴۶ درصد مکتبهای این کشور فاقد ساختمانهای مناسب اند: «فعلاً کار ساخت ۲۷۰۰ باب مکتب جریان دارد، اما هدف ما ساختن ۶۰۰۰ ساختمان جدید برای مکتبهاست.»
فضل رحیم گفت شش سال پیش زمانی که مکتب ابتدائیه «الله گل مجاهد» تاسیس شد، یک نماینده پارلمان ۱۰ خیمه و حدود ۱۷۰ چوکی و میز برای این مکتب تهیه کرد. وزارت معارف افغانستان دو سال بعدش ۱۰ خیمه دیگر و چند تخته فرش پلاستیکی به این مکتب داد و بعد از آن کسی به این مکتب کمک نکرده است.
وزارت معارف افغانستان در وبسایت خود نوشته است که بیش از ۵۰۰۰ مکتب در این کشور ساختمان قابل استفاده، دیوارهای استنادی، آب آشامیدنی پاک و تشناب ندارند.
در وبسایت وزارت معارف آمده است که در دو سال گذشته بیش از ۴۵۰ مکتب مسدود یا تخریب شده اند که در نتیجه آن ۳۰۰ هزار شاگرد از آموزش محروم گردیده اند.
به گفته کرالی کودکانی که به مکتب میروند نیز زیاد آموزش نمیبینند، چونکه معلمان از دانش و مهارتهای لازم برخوردار نیستند. دادههای سال ۲۰۱۳ بیانگر این است که ۹۳ درصد کودکان ۱۰ ساله وقتی مکتب ابتدائیه را به پایان میرسانند قادر به خواندن جملات ساده نیستند.
به نقل از دویچه وله، بانک جهانی گفته است که براساس آمار یونسکو، فعلاً ۶۷ درصد پسران دارای سن مکتب و ۴۸ درصد دختران دارای سن مکتب مصروف تعلیم اند.
بانک جهانی گفته است که حکومت افغانستان باید از طریق شفافیت در مصرف بودجه، استخدام معلمان و تعیینات مبتنی بر شایستهسالاری در عرصه آموزش و پرورش، حکومتداری در این عرصه را تقویت کند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/20732
تگ ها: