منابع مستقیم و غیر مستقیم مالیای که در دسترس طالبان قرار دارد، به این گروه خشونتگرا، قدرت داده تا روند گفتوگوهای صلح که زمینهی پایان بخشیدن به جنگ ۱۹ ساله را فراهم کرده است، سبوتاژ کند.
گزارش تازهای که از سوی ناتو یا سازمان پیمان آتلانتیک شمالی منتشر شده، نشان میدهد که منابع طالبان، در سالهای اخیر، رو به رشد بوده است. «گسترش منابع مالی طالبان، میتواند به عنوان محرکهی فشار در گفتوگوهای صلح مطرح شود.»
منابع تمویل کلیدی طالبان، قاچاق مواد مخدر و استخراج غیر قانونی معادن است. آمار تخمینیای که در پایان ماه مارچ سال جاری میلادی منتشر شد، نشان میدهد که درآمد سالانهی این گروه ۱٫۶ بیلیون دالر است. منابع مالی طالبان، زیر نظر ملا یعقوب، پسر ملا عمر، رهبر پیشین طالبان، در سال اخیر افزایش چشمگیر داشته است. ملا یعقوب، به دلیل روابطی که در منطقه دارد، منابع مستقیم مالی را برای طالبان فراهم کرده است.
پس از آن که ملا یعقوب مسؤول مالی طالبان شد، درآمد این گروه، از ۱ بیلیون به ۱٫۶ بیلیون دالر افزایش یافت. سندی که توسط اعضای طالبان در دسترس رسانهها قرار گرفته، نشان میدهد که این گروه، همهساله، حدود ۴۶۴ میلیون دالر از معادن، ۴۱۶ میلیون دالر از مواد مخدر، ۲۴۰ میلیون از کشورهای بیرونی و ۲۴۰ میلیون دیگر از صادرات، ۱۶۰ میلیون از مالیات و ۸۰ میلیون از مناطق تحت کنترلشان به دست میآورند.
بر اساس این گزارش، طالبان نه تنها نقش نیروهای بیثباتکننده را در جنوب آسیا بازی میکنند؛ بلکه با خروج نظامیان امریکایی، به عنوان یک تهدید، عزم برگشت به قدرت در کابل را دارند. به اساس توافق قطر، نیروهای خارجی تا سال ۲۰۲۱ افغانستان را ترک خواهند کرد و مبارزه با تروریزم، به دوش طالبان خواهد افتاد.
کمیتهی مبارزه با تروریزم شورای امنیت سازمان ملل، گفته است که این گروه، سالانه ۱٫۶ بیلیون دالر دریافت میکند. منابع عایداتی طالبان، در سالهای اخیر، از ۳۵ میلیون دالر در سال ۲۰۱۶ به ۴۶۴ میلیون در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است. قاچاق مواد مخدر، بخش کلیدی منابع عایداتی طالبان است. تنها هلمند، پایگاه قدرتمند طالبان، ۹۰ درصد تریاک جهان را تولید میکند. دهقانهای طالبان، نقش اساسی را در قاچاق مواد مخدر به کشورهای همسایه و اروپا دارند.
گزارش نشان میدهد که ملا یعقوب، در تلاش کنترل منابع مالی است و سالانه، حدود دو میلیون در بانکها هزینه میکند. با این منابع، طالبان تلاش دارند تا به عنوان یک جریان مستقل سیاسی دارای ملیشهی نظامی، قدعلم کنند.
همپیمانهای طالبان
گزارش پنتاگون یا وزارت خارجهی امریکا که در ماه جون منتشر شد، نشان میدهد که القاعده، هنوز هم به عنوان همپیمان سنتی با طالبان، روابط نزدیک دارد و این شبکهی تروریستی، در تبانی با زیر مجموعههای طالبان، این گروه را در برابر حکومت افغانستان، تحریک میکند.
همچنان، روابط پاکستان با طالبان، به سالهای ۱۹۹۰ بر میگردد که آموزش نظامی و استخباراتی به این گروه را به دوش داشت. اسلامآباد، یکی از سه کشوری بود که نظام طالبان را در افغانستان به رسمیت شناخت.
ناتو نیز، گفته است؛ طالبان در حالی که با حکومت افغانستان مذاکره دارند، اما روابط خود را با گروههای همپیمان سنتیشان مانند القاعده و نهادهای جهادی حفظ کردهاند، اما این وظیفهی ناتو است که بهخاطر جلوگیری از تبدیل شدن دوبارهی افغانستان به مکان امن گروههای خشونتگرا، فعالیت رهبران این گروه را زیر نظر داشته باشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/20361
تگ ها: