لویهجرگه مشورتی صلح در نشست اختتامی این جرگه با صدور قطعنامۀ بیستوپنج مادهیی بر رهایی چهارصد زندانی گروه طالبان موافقت کرد.
محمد اشرف غنی، رئیسجمهوی کشور در نشست اختتامی این جرگه گفت که فرمان رهایی چهارصد زندانی گروه طالبان را امضا میکند.
به باور رئیسجمهوری کشور، چهارمین لویهجرگه مشورتی صلح، نقطه پایان جنگ چهل ساله افغانستان است. او گفت که امیدوار است تصمیم لویهجرگه مشورتی صلح مبنی بر رهایی چهارصد زندانی گروه طالبان، خسارات سالهای جنگ را جبران کند.
رئیسجمهوری کشور همچنان گفت که به زودی فرمان رهایی آنعده از نیروهای امنیتی را که به دلیل غفلت وظیفهیی زندانی شدهاند، صادر میکند. درخواست رهایی منسوبان امنیتی در دومین روز جرگه مشورتی صلح، از سوی اعضای این جرگه پیشنهاد شد.
آقای غنی در بخشی از سخنرانیاش تصریح کرد که «آغوش مردم افغانستان و جمهوریت به اندازۀ بزرگ است که میتواند طالبان را در خود جای دهد.»
عبدالله عبدالله، رئیس لویهجرگه مشورتی نیز فیصله جرگه مشورتی صلح را «فیصله تاریخی» خواند. آقای عبدالله گفت که تصمیم لویهجرگه مشورتی صلح، به «خیر و صلاح» افغانستان است.
آقای عبدالله که ریاست چهارمین لویهجرگه مشورتی صلح را به عهده داشت، در بخشی از سخنرانیاش از نیروهای امنیتی افغانستان قدردانی کرد و گفت که نیروهای امنیتی در جریان برگزاری لویهجرگه مشورتی صلح، خطرات و توطیههای بزرگی را خنثا کردند.
رئیس لویهجرگه مشورتی صلح، تصمیم اعضای لویهجرگه مبنی بر آزادی چهارصد زندانی گروه طالبان را، نقطه پایان تمامی «بهانهها و موانع» پروسه صلح خواند.
حامد کرزی، رئیسجمهوری پیشین کشور نیز در نشست اختتامی لویهجرگه مشورتی صلح از طالبان خواست که به جنگ پایان دهند و مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان را آغاز کنند.
رئیسجمهوری پیشین کشور گفت که پس از امضای فرمان رهایی چهارصد زندانی گروه طالبان، محمد معصوم استانکزی، رئیس تیم مذاکرهکننده دولت افغانستان مذاکرات را با هیأت مذاکرهکننده طالبان آغاز خواهد کرد.
چهارمین لویهجرگه مشورتی صلح در غیبت قربانیان جنگ برگزار شد
کابل روز جمعه، هفدهم اسد/ مرداد، شاهد برگزاری چهارمین جرگه مشورتی صلح بود. محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری کشور در بیانیۀ عیدیاش اعلام کرده بود که دولت افغانستان بهمنظور تصمیمگیری در مورد 400 زندانی گروه طالبان، جرگه مشورتی برگزار میکند. رئیسجمهور غنی بارها تأکید کرده که بر بنیاد قانون اساسی، او صلاحیت رهایی 400 زندانی گروه طالبان که موارد «حقالعبدی» را مرتکب شدهاند، ندارد و به همین منظور لویهجرگه مشورتی برگزار میکند.
به باور برخی از نهادهای حقوق بشری، چهارمین لویهجرگه مشورتی صلح بهمنظور تصمیمگیری در مورد چهارصد زندانی گروه طالبان در غیبت قربانیان جنگ برگزار شده. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در نخستین روز برگزاری این لویهجرگه در یادداشتی گفت که شرکتکنندهگان جرگه باید در مباحث و گفتوگوهای خویش، حقوق قربانیان جنگ را در نظر بگیرند، موضوعی که در قطعنامه بیستوپنج مادهیی لویهجرگه مشورتی صلح به آن کمتر اشاره شده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر در این یادداشت از بیتوجهی جامعه جهانی و دولت افغانستان به جوانب حقوق بشری آزادی زندانیان ابراز نگرانی کرد و گفت که این موضوع میتواند پیامدهای نگرانکننده برای عدالت قربانیمحور در روند صلح داشته باشد.
کمیسیون حقوق بشر پس از امضای توافقنامه صلح بین امریکا و طالبان و آغاز بحثها درباره آزادی زندانیان، در یک نامه سرگشاده در ۲ مارچ و یادداشتی در ۱۸ جولای پرسشها و ملاحظاتی را مطرح کرد. کمیسیون حقوق بشر در آن زمان خواستار ارائه پاسخهای روشن در مورد حقوق قربانیان و ضمانتهایی برای آسیبنرساندن دوباره زندانیان آزادشده به مردم ملکی شد، پرسشی که با رهایی 5000 زندانی گروه طالبان و رهایی 400 زندانی دیگر این گروه که موارد «حقالعبدی» را مرتکب شدهاند، پاسخ روشنی دریافت نکرده است.
دولت افغانستان تا هنوز هیچگونه اطلاتی در مورد این 400 زندانی گروه طالبان به مردم و رسانهها نداده است.
با آنکه رئیسجمهور در نشست اختتامی لویهجرگه گفت که فرمان رهایی 400 زندانی گروه طالبان را امضا میکند، اما تا کنون روشن نیست، چهارصد زندانی طالبان که قرار است رها شوند، دقیقاً چه جرایمی را مرتکب شدهاند؟ آیا در بین آنها کسانی هستند که جرایم جنگی را مرتکب شدهاند؟
به باور نهادهای حقوق بشری، عفو گسترده (به جز در مورد جرایم علیه بشریت و جرایم جنگی) در روندهای صلح معمول است و این در پایان جنگ و خشونت اتفاق میافتد، اما آزادی زندانیان به عنوان پیششرط، معمول نیست.
لویه جرگه مشورتی صلح به منظور تصمیمگیری در باره 400 زندانی گروه طالبان با حضور 3200 تن به شمول 700 زن از سراسر کشور، روز جمعه، هفدهم اسد در کابل برگزار شد. این جرگه که سه روز دوام کرد، در نشست اختتامیاش به رهایی زندانیان طالبان رای مثبت داد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/19779
تگ ها: