برکناری صلاح الدین ربانی از ریاست حزب جمعیت اسلامی افغانستان از سوی ۵۰ تن از اعضای ارشد این حزب پیش از آنکه مخالفت عادی با دیدگاههای رهبری این حزب باشد به گونه ای کودتای درونی تلقی می شود که می تواند آثار و پیامدهای زیادی در عرصه سیاسی افغانستان به دنبال داشته باشد.
برکناری صلاح الدین ربانی از ریاست حزب جمعیت اسلامی افغانستان از سوی ۵۰ تن از اعضای ارشد این حزب پیش از آنکه مخالفت عادی با دیدگاههای رهبری این حزب باشد به گونه ای کودتای درونی تلقی می شود که می تواند آثار و پیامدهای زیادی در عرصه سیاسی افغانستان به دنبال داشته باشد.
برکناری ربانی پس از دیدار اعضای ارشد حزب جمعیت اسلامی با عطامحمد نور که پیشتر و در مخالفت با عبدالله عبدالله به طیف محمد اشرف غنی گرایش یافته بود بیانگر یکدست سازی حزب در همراهی با دولت مشارکت ملی است که عبدالله عبدالله در توافق سیاسی با محمد اشرف غنی در حال تشکیل آن است.پس از انتخابات ریاست جمهوری ششم مهرماه سال گذشته اختلافات در بزرگترین حزب افغانستان که در زمان ریاست اجرایی عبدالله عبدالله در کنار دولت وحدت ملی بود آغاز شد و اکنون اعضا امیدوارند با برکناری صلاح الدین ربانی مجددا حزب به وحدت نظر برسد.در این خصوص چند نکته مهم است.
اول آنکه اظهارات اشرف غنی در مورد اینکه با معرفی وزرا، سهم عبدالله از سوی کابینه وی تکمیل خواهد شد بی ارتباط با برکناری صلاح الدین ربانی نیست و به نظر می رسد اکنون راه برای معرفی وزرای سهم عبدالله در کابینه هموار شده است.
دوم انکه برکناری صلاح الدین ربانی از ریاست حزب جمعیت اسلامی افغانستان ربانی زدایی از این حزب و عرصه سیاسی این کشور است که می تواند موجب تضعیف اندیشه های متاثر از مجاهدین تاثیر گذار باشد.
سوم آنکه جناح عطا محمد نور که در مخالفت جدی با عبدالله قیام کرده بود در موقعیت مناسب تری در حزب قرار گرفته اند و این به معنای قدرت طلبی و سهم خواهی اعضای حزب است تا صیانت از دموکراسی که صلاح الدین ربانی به دنبال آن بود.
چهارم انکه با برکناری صلاح الدبن ربانی فرصت برای همگرایی مجدد عبدالله و عطامحمد نور فراهم شده زیرا هدف هر دو سهم خواهی و حضور در قدرت است.درخواستی که در خون و پوست شخصیتهای سیاسی است و به راحتی آرمان و هدف حزبی و سیاسی خود را زیر پا می گذارند.
پنجم آنکه کودتای درون حزبی ضد ربانی بیش از آنکه برکناری فرد باشد، مخالفت جدی با اندیشه ها و خواسته هایی است که با محوریت عبدالله در مخالفت با نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ششم عقرب سال گذشته شکل گرفت و با توافق وی با تقسیم قدرت با اشرف غنی ظاهرا به پایان رسید. و اکنون حزب جمعیت اسلامی با پس لرزه های آن مواجه است .
اگر چه به نظر می رسد با برکناری صلاح الدبن ربانی شرایط برای همراهی هر چه بیشتر حزب جمعیت اسلامی با عبدالله برای مشارکت در تشکیل دولت مشارکت ملی فراهم شد اما این به معنای پایان اختلافات در حزب نیست و بدون تردید کسانی همچنان در حزب جمعیت اسلامی هستند که همچنان بر آرمانهای حزب در حمایت از دموکراسی اصرار دارند و حاضر نیستند آنرا با قدرت طلبان معامله کنند.
در این حال، هر چند برخی ناظران سیاسی مخالفت صلاح الدبن ربانی با عبدالله را ناشی از اختلافات ربانی با اشرف غنی در زمان وزارت خارجه می دانند اما از نظر اصولی و حزبی، از دیدگاه رئیس قبلی حزب جمعیت اسلامی، این عبدالله است که با نادیده گرفتن برنامه های حزب در مخالفت با نتایج انتخابات ریاست جمهوری به آن خیانت کرد . از این رو اقدام جمعی ۵۰ تن از اعضای ارشد حزب در برکناری ربانی بیانگر قدرت طلبی و سلطه طلبی مدافعان تقسیم قدرت و حضور در قدرت به هر قیمتی است. این در حالی است که محافل سیاسی در افغانستان تاثیر چنین گرایشی را از بین بردن دستاوردهای دموکراسی خواهی مردم این کشور و حاکمیت قدرت و پول برای حضور در قدرت می دانند که می تواند نسل آینده افغانستان را در مورد آینده تحولات سیاسی این کشور ناامید نماید.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/18989
تگ ها: