درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1399/04/14 - 15:25:3
تعداد بازدید: 714
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

تأثیرات کرونا بر اقتصاد افغانستان و راهکار برای بهبود رکود اقتصادی

از زمان شیوع جهانی ویروس جدید کرونا یا کووید ۱۹ مدت زیادی نمیگذرد، ولی تاثیرات فراوان آن در فعالیت‌های اجتماعی، ورزشی، اقتصادی و سیاسی و تقریباً در تمام جنبه‌های زندگی انسان‌ها آشکارا قابل مشاهده است. شرایط بهداشتی در افغانستان بحرانی است و ویروس کرونا فعلا در تمام مناطق کشور گسترش پیدا کرده؛ تا جایی که، تشخیص ویروس کرونا از توان شفاخانه‌های دولتی و وزارت سلامت عمومی کشور فراتر رفته ‌است.

از زمان شیوع جهانی ویروس جدید کرونا یا کووید ۱۹ مدت زیادی نمیگذرد، ولی تاثیرات فراوان آن در فعالیت‌های اجتماعی، ورزشی، اقتصادی و سیاسی و تقریباً در تمام جنبه‌های زندگی انسان‌ها آشکارا قابل مشاهده است. از لغو رقابت‌های ورزشی گرفته تا قرنطینه خانگی انسان‌ها، از محدودیت‌های سفر گرفته تا بسته شدن مرز‌ها، از تعطیل شدن مکاتب و دانشگاه‌ها گرفته تا تعطیل شدن بسیاری از فعالیت‌های تولیدی، همه و همه پیامد‌های ویروسی است که دارای قد و اندام آن‌چنانی نبوده و غیر قابل رویت می‌باشد. افغانستان که به علت جنگ‌های طولانی، ناامنی، مشکلات سیاسی، فساد و دیگر عوامل یک کشور فقیر است، از شیوع بیماری کرونا مصون باقی نمانده و از هرجهت متضرر شده است. شرایط بهداشتی در افغانستان بحرانی است و ویروس کرونا فعلا در تمام مناطق کشور گسترش پیدا کرده؛ تا جایی که، تشخیص ویروس کرونا از توان شفاخانه‌های دولتی و وزارت سلامت عمومی کشور فراتر رفته ‌است.

رشد منفی اقتصادی

تولیدات ناخالص داخلی افغانستان متشکل از بخش های زراعت، صنعت و خدمات می‌باشد. بانک جهانی[1]، رشد اقتصادی افغانستان در شرایط قبل از شیوع بیماری کرونا را برای سال ۲۰۲۰ میلادی، ۳.۳ درصد پیش‌بینی کرده ‌بود.اما فعالیت های ناقص اقتصادی، نبود روابط تجارتی، عدم تطبیق پروژه‌های اکتشافی دولت و کاهش سرمایه‌گذاری به دلیل شیوع بیماری کرونا، تأثیر منفی بر رشد اقتصادی به جا گذاشته است. بر اساس چشم‌اندازه تازه‌ی بانک جهانی، افغانستان در طی سال جاری رشد منفی ۵.۵ درصد را تجربه خواهد کرد. بخش کشاورزی ۲۲ درصد تولیدات ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده و تنها بخش مهم برای رشد اقتصادی بوده و تابع اقلیم و بارندگی در کشور است. برای جبران از کاهش رشد اقتصادی، تنها امید بخش کشاورزی است و در سال جاری، به دلیل بارندگی‌های فراوان و شرایط اقلیمی خوب، زمینه را برای رشد محصولات فراهم کرده؛ اما به دلیل نبود صادرات و عدم بازار مناسب برای فروش آن، نیاز است دولت در این زمینه کاری کند.

افزایش نرخ بیکاری و تورم

بر اساس آمار‌های سایت وزارت اقتصاد[2]، حدود ۶۹ درصد نفوس کشور را افرادی تشکیل می‌دهند که داری مشاغل آسیب‌پذیر بوده از این تعداد نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر از طریق کار روزمزد امرار معاش می‌کنند. از این میان، ۵۰۰ هزار نفر افراد فقیر هستند و در صورتی که مشغول به کار نباشند، قادر به تأمین نیاز‌ها و مصارف روزمره‌ی خود نیستند. در شرایط قبل از کرونا، ۲۴درصد نیروی کار عملا بیکار بوده و ۵۴ درصد نفوس زیر خط فقر زندگی می‌کردند. با شیوع این ویروس، نرخ بیکاری افزایش چشم‌گیری داشته است. افزایش نرخ بیکاری بر علاوه‌ی مشکلات اقتصادی، مشکلات اجتماعی و سیاسی را در قبال دارد.

کاهش درآمد و توان مالی دولت

افغانستان یکی از وابسته‌ترین اقتصاد‌های جهان به منابع مالی خارجی است. تداوم بحران و رکود فعالیت‌های اقتصادی، توان مالی دولت را به صورت چشم‌گیری کاهش داده و وابستگی کشور را به منابع مالی خارجی بیشتر می‌کند. بر اساس پیش‌بینی‌های وزرات مالیه[3]، قبل از کرونا قرار بود که ۴۸.۷ درصد بودجه‌ی دولت از منابع داخلی تامین شود و سقف تعیین شده‌ی عواید داخلی، به ۲۰۸.۹ میلیارد افغانی برسد؛ اما، انتشار ویروس کرونا باعث شده است تا عواید داخلی به ۱۵۳.۴ میلیارد افغانی کاهش یابد. با نگاه به آغاز سال مالی، ۵۵.۵ میلیارد افغانی یا ۲۶.۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

راهکارها و پیشنهادها

در این وضعیت بحرانی به دلیل توقف فعالیت‌های اقتصادی ناشی از بیماری کرونا، دولت باید از طریق سیاست‌های مالی، بودجه بیشتری را صرف مبارزه و مدیریت ویروس کرونا کند. تا زمانی که این بیماری در جامعه وجود داشته باشد، آغاز فعالیت‌های اقتصادی را ناممکن می‌کند. بانک مرکزی افغانستان[4] با اعمال سیاست‌های، ‍پولی مکلف است تا از کاهش نقدینگی در بازار جلوگیری کرده و با کاهش دادن نرخ حداقل ذخیره‌ی قانونی، ظرفیت قرضه‌دهی بانک‌های تجارتی را افزایش دهد. کاهش نرخ حداقل ذخیره‌ی قانونی، زمینه را برای بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری‌های کوچک و متوسط فراهم کرده و تا اندازه‌ای فشار مالی از دوش دولت برداشته می‌شود؛ چون از یک طرف اقدامات فوق ایجاب مصارف بسیار بلند را می‌کند و از طرف دیگر، افزایش عواید داخلی در کوتاه مدت در این شرایط ناممکن است. دولت باید به جذب کمک‌های خارجی بپردازد. همچنین ‍‍باید در نظر داشت صدمات اقتصادی ناشی از کرونا و رکود ایجاد شده در اکثر کسب‌و‌کار‌ها، بحران اقتصادی جهان از هر زمان دیگری محتمل‌تر بوده و شرایط پسا‌کرونا حد‌اقل از بُعد اقتصادی کاملاً متفاوت از قبل آن خواهد بود و بدون شک برای جبران صدمات وارد شده به بدنه اقتصاد جهان، سال‌ها فعالیت و کار نیاز است.

منبع:
[1] World Bank

[2] https://moec.gov.af/dr

[3] Ministry of Finance of Afghanistan

[4] Da Afghanistan Bank

مطالعات افغانستان

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/18987


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.