درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-01  |  2024-11-21  |  بروز شده در: 1403/09/01 - 13:57:5 FA | AR | PS | EN
حکومت برای مدیریت بهتر آب‌های کشور اراده قوی دارد            رد شایعات تعیین نماینده ویژه جدید پاکستان برای افغانستان            افزایش شهدای فلسطین به ۴۴ هزار و ۵۶ تن            اوچا از کمک 50 هزار یورویی پرتگال به افغانستان خبر داد            توزیع 20 هزار تذکره طی شش ماه در دایکندی            وضعیت مهاجران افغان در پاکستان «بحرانی است»            رد درخواست ملاقات وزیر دفاع امریکا از سوی همتای چینایی اش             دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان            امریکا باید با روسیه، چین و کوریای شمالی گفتگو کند            واکنش ایران به وتوی قطعنامه آتش بس در غزه             افزایش بیماری‌های تنفسی در ولایت کندهار            علاقه‌مندی چینایی ها به سرمایه‌گذاری در پروژه انتقال آب پنجشیر             امریکا و پاکستان برای تهدیدهای تروریستی از خاک افغانستان همکاری می کنند            ۱۹ میلیون دالر بودجه‌ اقلیمی برای افغانستان آزاد خواهد شد            بازیکنان جوان رئال در رادار تیم های انگلیسی            






تاریخ نشر: 1393/2/7 - 10:31:16
تعداد بازدید: 2008
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

هفت و هشت ثور، دو رخداد ناتمام
هفت و هشت ثور، دو رخداد ناتمام

هفت و هشت ثور دو رخداد سرنوشت سازی که عقبه‏ تاریخی آن تاهنوزهم شرایط افغانستان را گرفتار ناملایمت‏‌های خود کرده است.

هفت و هشت ثور دو رخداد سرنوشت سازی که عقبه‏ تاریخی آن تاهنوز هم شرایط افغانستان را گرفتار ناملایمت‏‌ها نگاه داشته است، فرجام مشترکی را در پی داشته اند. نقطه اشتراک این رخدادها چنین بوده است که نه کودتاچیان هفت ثور1357 با سرنگون ساختن خونین حکومت داودخان که با کودتای سفید به ثمر رسیده بود، به اهداف شان دست یافتند و نه هم پیروزمردان پرافتخار مجاهدین هشت ثور 1371 توانستند به صورت موفقانه به استحکام ساختاری دست یابند که در چشم انداز انقلاب اسلامی افغانستان قابل پیش‏ بینی بود.

هرچند پرداختن به اینکه چرا این دو رخداد عقیم ماند، تاکنون مورد سخن پردازی‏‌های زیادی قرار گرفته و موشکافی آن عاری از عبرت‏‌ها و درس‏‌های آموختنی نیز نبوده است؛ اما آسیب‏ شناسی این دو پدیده‏ تاریخی که تقدیر زمانی، آن را پشت سرهم قرار داده است، به صورت ریشه‏‌ای و اساسی آن که بتواند آموزه‏‌های عملی را در پی داشته باشد، به دقت تمام در میزکارشناسی قرار نگرفته است.

دلیل این نقیصه‏ نیز در آن بوده که جزم اندیشی طیف‏‌های دوگانه‏ فکری تا اندازه‏‌ای اجازه‏ آسیب شناسی موشکافانه را پیرامون این دو رویداد نداده و از طرفی هم شرایط آشفته و مسلط بر جغرافیای زمین و نبض زمان جامعه‏ سیاسی و فکری افغانستان، زمینه‏ تأمل اساسی در چنین باب‏‌ها را به شکل تحقیقی آن نداده است.

با این حال، در نگاه سطحی و فشرده نکات قابل تأملی در این خصوص به نظر می‏رسد که شاید به عنوان یادآوری در این مناسبت تاریخی خالی از سود و تأثیر نباشد.

هفت ثور، ناکامی یک اندیشه‏ ناصواب

کودتای حزب خلق و پرچم که در ابتدا اعضای آن از یاران صدیق داودخان، رییس جمهور وقت افغانستان به حساب می‏‎آمدند، به گونه‏‌ای غیرقابل انتظاری، چشم انداز حکومت بلند پروازانه‏ داودخان را برهم ریخت. راه اندازی نمایشنامه‏ خونین کودتا با کشتن حدود سی تن از اعضای خانواده‏ داوود و خود وی، سرآغاز این رخداد را به شکل خونین آن رقم زد.

این دو حزب که ابتدا در یک چهارچوب حزبی تحت عنوان حزب دموکراتیک خلق افغانستان (PDPA) به رهبری نورمحمد ترکی، ببرك كارمل، حفیظ اله امین، سلطان‏علی كشتمند و...در جنوری 1965 میلادی به طور غیر رسمی با اهداف به وجود آوردن یك جامعه سوسیالیستی بر پایه افكار ماركسیسم، ‌لینینسم بنیان گذاری شد، پس از تشكیل حزب، ‌تركی به عنوان دبیر كل آن انتخاب گردید و كارمل به سمت نایب دبیر كل مقرر شد؛ اما بعد از مدتی حزب دموكراتیك خلق افغانستان دچار انشعاب شد و به دو جناح خلق و پرچم تبدیل شد.

همانگونه که ابتدای کودتای هفت ثور توسط احزاب خلق و پرچم با خون آشامی همراه بود، این کودتا منجر به راه اندازی حاکمیت خفقان آلود و دستگیری و کشتار تعداد زیادی از افراد بی‏گناه گردید. گورهای دسته جمعی که تاهنوز شواهد برخی از آنها آشکار می‏ شود، یادگار ناگوار این دوره‏ی سیاه است.

این کودتاچیان بیرحم بیش‏تر ازهمه به قلع و قمع جامعه‏ روحانیت و حامیان دین و مذهب پرداخته و دشمنی آشکار آنان با دین و دیانت، نشان از اهداف شوم این حزب و باداران خارجی آن داشت. تا اینکه بالاخره اتحاد جماهیر شوروی در 27 دسامبر 1979 با زمینه‏ سازی این احزاب به صورت آشکارا وارد اقلیم افغانستان شده و با تجاوز به این سرزمین اسلامی، قصد ایجاد نظام سلطه با خاستگاه کمونیستی آن را افشا ساخت.

اشغال ده ساله‏ افغانستان توسط شوروی هرچند قربانی‏‌های بی‏شماری را از افغانستان بازستاند؛ اما این حقیقت را ثابت ساخت که در این سرزمین اسلامی، پیروزی ایده و اعتقاد غیردینی محال است. لذا مردم غیور افغانستان با تقدیم یک و نیم میلیون شهید، پنج میلیون آواره، هزاران معلول و یتیم توانستند از هویت دینی شان به خوبی دفاع نموده و از استقلال و تمامیت ارضی شان پاسداری کنند؛ امری‏ که افغانستان را به گورستان کمونیزم تبدیل نموده و منجر به فروریختن پایه‏‌های قدرت نظام ابرقدرت شرقی شوروی شد.

مقاومت مجاهدین افغانستان، کاخ کرملین را به لرزه در آورده و منجر به فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی شد. هرچند این جنگ نابرابر و استمرار آن در وضعیت نامطلوب پس از پیروزی مجاهدین، در عمل زیربناهای اساسی نظام سیاسی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی را در هم ریخته و افغانستان را از روند شتاب آلود کاروان پیشرفت، سال‏ها به عقب انداخت.

با این حال، پیروزی مجاهدین در هشت ثور 1371 همان‏گونه که جام زهرآگینی برای بازماندگان کودتاچیان هفت ثور و باداران آن در مسکو بود، شهد شیرینی درکام مجاهدین و تمام کسانی ریخت که ایده‏ برپایی حکومت اسلامی و برقراری نظام مبتنی بر اندیشه‏ی اسلام سیاسی را در افغانستان در سر می‏ پروراندند.

با این وصف، پرسش اساسی این است که چرا و چگونه این چشم انداز مشعوف کننده به شکل دیگری رقم خورده و فرجام آن به جایی رسید که بار دیگر سران مجاهدین از قدرت خارجی دیگری طلب استمداد نمایند؟

هشت ثور، قربانی توطئه یا نبود تجربه؟

مجاهدین افغانستان که ثمره‏ی یک دهه فداکاری شان را به خوبی کمایی نموده و بازتاب جهانی آن را به زیبایی تمام شاهد بودند، تصویری از قهرمانان جهانی را از خود به نمایش گذاشتند. این پیروزی بزرگ و پرافتخار اما سرانجام ناخوشی را در پی داشت و احزاب جهادی نتوانستند به ایجاد نظام اسلامی مبتنی بر آرمان‏های جهادی شان به توافق رسیده و با مشارکت و سهم متوازن، حکومتی را در کابل مستحکم سازند که آیینه‏ی تمام نمای ملت مسلمان افغانستان باشد. رهبران جهادی که به ظاهر گرفتار تقاضاهای اتنیکی شده و در دام یک جنگ خانمان سوز داخلی گرفتار آمدند، به خوبی متوجه عوامل ناکامی و دست‏های نامرئی نبودند که برای ناکامی این جهاد مقدس، دست از آستین بیرون آورده بودند.

گروه‏‌های نظامی - جهادی در چهارچوب مجاهدین از یک‏سو تصور و اندیشه‏ ساختارهای نظام اسلامی- سیاسی را نداشته و به فردای پیرزوی فکر اساسی نکرده بودند و از سویی هم در چنگ دسیسه‏‌های بزرگی گرفتار شدند. گروه‏‌های مختلفی که در دهه‏ هفتاد وارد جنگ شدند بالاخره راه اندازی جنبش دیگری تحت نام طالبان با مبنای اسلام افراطی منجر به نتیجه‏‌ای شده که جهاد مقدس مردم افغانستان را با سیاه نامی و ناکامی مواجه ساخت. افزون برآن، این سناریو بدنامی اسلام را از مرکزی به نام افغانستان با نظامی که به اسلام نسبت داده می‏ شد رقم زد.

سخن آخر اینکه همان‏گونه که در آغاز تذکر رفت اینکه دو فاکتور عمده‏ بیتجربه گی نیروهای جهادی در ایجاد نظام سیاسی و دسیسه‏‌های بیرونی ضد اسلامی چگونه رخداد میمون پیروزی هشت ثور را موجب شده و رقم زد، نیازمند بازکاوی محققانه است. زیرا این امر به نیروها و ساختارهای اسلامی در کشور مسلمان افغانستان کمک خواهد کرد تا در آینده بتوانند اجماع ملی بهتری را در سایه‏ اصول مشترک و مورد اعتقاد اسلامی به راه انداخته و دست اجانب خارجی را از کشور کوتاه نمایند.

در پایان با تقدیر از رشادت‌ها و جوانمردی‌های مجاهدین کشور در راه دین و آزادی افغانستان، برای بازماندگان و خانواده‌های شهدای جهاد مردم افغانستان اجر آخرت را آرزو مینماییم.

نویسنده: محمدرضا گلکوهی

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1857






*
*

*



نیز بخوانید

دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید


تاثیر بازگشت ترامپ بر جنگ ایران و اسرائیل چه خواهد بود؟


آیا امریکا بخاطر اسرائیل آماده جنگ با ایران است؟


آیا پیروزی ترامپ معادلات در افغانستان را برهم میزند؟


«اول برنده» کارزار انتخابات امریکا کیست؟


مقصر سقوط کیست؛ یک گناه و صد متهم


میراث شهید نصرالله در دستان نعیم قاسم


بریکس پلس توان رقابت با غرب را دارد؟


نقش امریکا در گسترش بحران اوکراین


پاسخ اسرائیل به ایران؛ پایان یا سرآغاز؟


توهم طالبانی در مقیاس جام جهانی


حزب‌الله بدون نصرالله و صفی‌الدین مقاوم تر و مبارزتر


تفاهم بی سروصدای امریکا و اسرائیل درمورد ایران


سکوت شانگهای از افغانستان تا غزه و لبنان


حماس و غزه بعد از یحیی سنوار چه می شود؟


پاکستان از نشست شانگهای علیه طالبان استفاده ابزاری می کند





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

حکومت برای مدیریت بهتر آب‌های کشور اراده قوی دارد

رد شایعات تعیین نماینده ویژه جدید پاکستان برای افغانستان

افزایش شهدای فلسطین به ۴۴ هزار و ۵۶ تن

اوچا از کمک 50 هزار یورویی پرتگال به افغانستان خبر داد

توزیع 20 هزار تذکره طی شش ماه در دایکندی

وضعیت مهاجران افغان در پاکستان «بحرانی است»

رد درخواست ملاقات وزیر دفاع امریکا از سوی همتای چینایی اش

دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان

امریکا باید با روسیه، چین و کوریای شمالی گفتگو کند

واکنش ایران به وتوی قطعنامه آتش بس در غزه

افزایش بیماری‌های تنفسی در ولایت کندهار

علاقه‌مندی چینایی ها به سرمایه‌گذاری در پروژه انتقال آب پنجشیر

امریکا و پاکستان برای تهدیدهای تروریستی از خاک افغانستان همکاری می کنند

۱۹ میلیون دالر بودجه‌ اقلیمی برای افغانستان آزاد خواهد شد

بازیکنان جوان رئال در رادار تیم های انگلیسی

خوش‌آمد گویی امیرخان متقی به سفیر جدید ازبکستان

کمک امریکا قطع شود، اوکراین شکست می‌خورد

برگزاری کنفرانس بین‌المللی، خواست پاکستان برای مهاجران افغان

روسیه کاملا حق دفاع از خود را دارد

رایزنی تلیفونی امیر کویت و ترامپ

عزم ایران و روسیه بر توسعه روابط در سطح بالا

آغاز کار پروژه ذخیره سازی آب‌های فصلی در بامیان

برگزاری رزمایش مشترک نظامی پاکستان و چین

خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.