با مطرح شدن بحث مذاکرات بین الافغانستان این این پرسش اصلی مطرح میشود که در صورت موفقیت این مذاکرات آینده نیروهای نظامی طالبان چیست؟ برخی در پاسخ به این پرسش مسئله ادغام نیروهای نظامی طالبان و نیروهای رسمی ارتش افغانستان را مطرح میکنند.
با مطرح شدن بحث مذاکرات بین الافغانستان این این پرسش اصلی مطرح میشود که در صورت موفقیت این مذاکرات آینده نیروهای نظامی طالبان چیست؟ برخی در پاسخ به این پرسش مسئله ادغام نیروهای نظامی طالبان و نیروهای رسمی ارتش افغانستان را مطرح میکنند. آنها برروی این مسئله تاکید میکنند که پس از چندین دهه نمیتوان انتظار داشت که نیروهای طالبان به سادگی دست از نبرد بکشند از سوی دیگر جامعه افغانستان نیز ظرفیت جذب آنها در سایر مشاغل را ندارد. از این رو جذب در نیروهای نظامی افغانستان میتواند موجب استفاده مفید از توانایی نظامی آنها شده و همچنین زمینه بازگشت آنها به ستیزه جویی را محدود سازد.
با این حال چنین نگاهی ساده سازی مشکل مطرح شده است. تلفیق نیروهای طالبان میتواند موجب شکل گیری مسائل پیچیده ای در ساختار نظامی افغانستان شود. همچنین این تلفیق می تواند از سطح نظامی خارج شده و سطح سیاسی و امنیتی افغانستان را نیز با چالش رو به رو سازد. سطح پیچیدگی ناشی از بحران تلفیق نیروهای نظامی طالبان در نیروهای امنیتی افغانستان به شدتی غیر قابل مدیریت است که میتواند موجب فروپاشی ساختار سیاسی، نظامی و امنیتی افغانستان شود.
در صورت اجرای چنین تلفیقی کینه قدیمی در بین نیروهای امنیتی و نیروهای طالبان میتواند به خطر درگیری در میان واحد های نظامی، قتل های پنهانی، خراب کاری و همچنین ترور بیانجامد. بسیاری از نیروهای امنیتی و نیروهای طالبان در 20 سال گذشته بستگان و دوستان خود را از دست داده اند. چنین شرایطی میتواند آتش انتقام طرفین علیه یکدیگر را شعله ور سازد. اقدام یکی از طرفین علیه بازیگر دیگر میتواند به واکنش زنجیره وار در نیروهای مسلح و درگیری داخلی بیانجامد. از سوی دیگر در بهترین حالت این نیروها به دلیل عدم اعتماد به یکدیگر در اجرای عملیات های خود دچار وسواس ناشی از عدم اعتماد به نیروی خودی خواهند شد.
از سوی دیگر این خطر وجود دارد که نیروهای وابسته به طالبان به جای فرمانبرداری از سطوح فرماندهی نیروهای نظامی، اقدام به ترور فرماندهان، تحریف دستورات و ناکارآمد سازی کنترل و فرماندهی بر نیروهای نظامی و همچنین اقدام به کودتا کنند. این اقدام میتواند با پیوند با شبکه های مخفی طالبان و همچنین سرویس استخباراتی پاکستان صورت بگیرد. نیروهای طالبان با تلفیق در نیروهای نظامی افغانستان از سطح دسترسی و همچنین توانایی بالا برای هماهنگ سازی اقدامات مرتبط با کودتا و حمله به سایر واحد های نظامی برخوردار خواهند بود. شبکه های پنهان طالبان و سرویس استخباراتی پاکستان میتوانند از این فرصت بهره برده و دولت و نیروهای نظامی افغانستان را سرنگون و ساختار مورد نظر خود را پیاده سازی کنند.
ارائه پیشنهاد چنین تلفیقی صرفا به معنای عدم شناخت افغانستان، نیروهای نظامی این کشور، فرهنگ استراتژیک آن و عدم شناخت نسبت به طالبان وشبکه محلی و خارجی و اهداف این گروه است. در حالی که بررسی اهداف طالبان و شبکه خارجی ان نشان دهنده این است که طالبان ابزاری است تا اسلام آباد بتواند از طریق آن قدرت در افغانستان را تحت کنترل خود داشته باشد.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17906
تگ ها: