زلمی خلیلزاد نماینده امریکا در امور افغانستان در سفر به هندوستان خواستار حل اختلافات این کشور با گروه طالبان شد. وی در همچنین خواستار افزایش نقش و حضور هند بخصوص اقتصادی شد .مطبوعات هند در واکنش به این درخواست خلیلزاد اعلام کردند پیش شرط گفتگو با طالبان پذیرش روند دمکراتیک و قانونی بودن دولت افغانستان از سوی این گروه است.
زلمی خلیلزاد نماینده امریکا در امور افغانستان در سفر به هندوستان خواستار حل اختلافات این کشور با گروه طالبان شد. وی در همچنین خواستار افزایش نقش و حضور هند بخصوص اقتصادی شد .مطبوعات هند در واکنش به این درخواست خلیلزاد اعلام کردند پیش شرط گفتگو با طالبان پذیرش روند دمکراتیک و قانونی بودن دولت افغانستان از سوی این گروه است.
اهداف امریکا از این درخواست
زلمی خلیلزاد نماینده امریکا در امور افغانستان که خود را مبتکر گفتگو با این گروه و توافق با آن می داند درصدد ایجاد مشروعیت برای یک گروه شبه نظامی و تروریستی است تا ضمن تقویت موقعیت طالبان در ساختارهای سیاسی و امنیتی افغانستان یک مقبولیت منطقه ای براط طالبان ایجاد کتد. این در حالی است که هند به شدت مخالف طالبان و بازگشت آن به قدرت در افغانستان است. دولت هند هیچگاه گروگان گیری اتباع خود از سوی طالبان را فراموش نخواهد کرد. به همین دلیل تقاضای خلیلزاد برای گفتگوی هند با طالبان با واکنش تند مطبوعات این کشور موجه شد. دهلی نو به خوبی می داند که امریکا می کوشد با کارت بازی هند دربرابر پاکستان استفاده کند و با همکاری احتمالی دهلی نو و طالبان نفوذ اسلام اباد براین گروه را بکاهد.
علاوه براین دولت هند با حضور موثر در هند می تواند افغانستان را به عنوان حیاط خلوت پاکستان خارج کند .خلیلزاد که توافقش با طالبان در دوحه با صخره سخت مخالفتهای داخلی در افغانستان برخورد کرده است می کوشد با متقاعد کردن هند به برقراری رابطه با طالبان ضمن کاستن از مخالفتهای منطقه ای با این توافقنامه امکان اجرایی شدن آن را فراهم کند.این در حالی است که هند به خوبی می داند طالبان نه در داخل افغانستان مقبولیت دارد و نه می تواند به عنوان یک بازیگر سیاسی مورد اعتماد طرف دهلی نو قرار بگیرد .زیرا طالبان گروهی مستقل نیست و از پاکستان رقیب سنتی و اتمی دهلی نو خط می گیرد و برنامه و اهداف اسلام اباد را در افغانستان اجرا می کند.
در این حال طالبان دارای زیر شاخه های بسیاری در پاکستان است که همچنان با این گروهها ارتباط دارد و بارها منافع هندوستان را در افغانستان مورد حمله قرار داده اند. در زمانی که طالبان در بخشی از افغانستان حاکمیت داشت هند در چارچوب مقابله با این گروه از ائتلاف شمال حمایت می کرد چرا که بر این اعتقاد است فرصت دادن به طالبان موجب رشد تروریسم و خشونت گرایی در منطقه خواهد شد.
بخصوص انکه پاکستان به عنوان رقیب هند از انگیزه کافی برای متوقف کردن هند در منطقه برخوردار است. از نظر اقتصادی دولت هند که اخیرا فرصت حضور تجاری بیشتر از طریق بندر راهبردی و تجاری چابهار در افغانستان را یافته است مشکل می توان تصور کرد که بازار بکر این کشور را از طریق طالبان به پاکستان واگذار کند. این کشور از طریق بندر گوادر رقابت تجاری خود با هند را در افغانستان شدت بخشیده است و این در حالی است که به دلیل نگاه مثبت مردم افغانستان هند از موقعیت بهتری برای توسعه حضور اقتصادی در این کشور برخوردار است.
در هر حال، به رغم تصورات باطل خلیلزاد کشورهایی مانند هند براساس منافع ملی و ملاحظات منطقه ای خود در افغانستان عمل می کنند و هرگز منافع و اهداف امریکا در اینکشور را به منافع خود ترجیح نخواهد داد.از این رو کشوری مانند هند که سالها برای جلوگیری از تسلط طالبان در افغانستان مبارزه کرده نخواهد پذیرفت که طالبان در دسیسه ای آشکار بر افغانستان و سپس منطقه مسلط شود. به همین دلیل مطبوعات هند پیش شرطی را برای گفتگوی دهلی نو با طالبان مطرح کرده اند که به زور غیر مستقیم سیاستهای امریکا در مورد طالبان را زیر سوال میبرد. پذیرش روند دمکراتیک و دولت افغانستان به این معنا است که امریکا در صدد تحمیل یک گروه تروریستی و خشونت طلب به منطقه است. گروهی که ابتدایی ترین اصول دمکراتیک که رای مردم و احترام به آن است قبول ندارد.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17440
تگ ها: