سودآوری و ارزشافزوده قاچاق مواد مخدر طی سالهای اخیر، موجب شکلگیری گروهها و شبکههای مافیایی متعددی در جهان و بویژه افغانستان شده که به اذعان کارشناسان این مسئله به تهدیدی فراتر از مخاطرات کنونی جامعه جهانی قابل ارزیابی است.
به گزارش انصار به نقل از فارس، چالشهای استراتژیک ناشی از افزایش کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان، کشورهای منطقه و جهان را متأثر کرده است.
بر اساس آمار جدید اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد بیش از 90 درصد مواد مخدر جهان در افغانستان کشت میشود که مبارزه هدفمند با آن نیازمند یک سیاست واقعبینانه است تا موضوعات پیچیده سیاسی، اجتماعی و امنیتی مرتبط با این پدیده را با هم و به شکل جامع مدنظر قرار دهد.
مقامات داخلی و خارجی افغانستان همواره در خصوص افزایش، کشت و تولید و قاچاق مواد مخدر در کشور جنگزده افغانستان هشدار داده و ابراز نگرانی کردهاند.
به اعتقاد کارشناسان و آگاهان امور، یکی از اصلیترین منابع درآمد طالبان کشت مواد مخدر و قاچاق آن است.
چنانچه آمارهای جدید نشان میدهد، در سال گذشته طالبان حدود 400 میلیون دالر امریکایی از راه کشت و قاچاق مواد مخدر به دست آوردهاند و با همین درآمد هر روز بر حملات رو به گسترش خود در افغانستان میافزایند.
بر اساس آمار وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان، سالانه تجارت مواد مخدر در منطقه به 67 میلیارد دالر میرسد که همین امر نیز سبب ادامه کشت خشخاش در افغانستان شده است.
موقعیت خاص ژئوپولوتیک و ژئواستراتژیک افغانستان موجب شده که کشور در سالهای اخیر به عنوان معبری ویژه برای قاچاق مواد مخدر تبدیل شود و همین امر نگرانیهای زیادی را در بین کشورهای منطقه از جمله ایران، روسیه و کشورهای آسیای مرکزی به همراه داشته است.
کشورهای آسیای مرکزی و روسیه در این اواخر ضمن ابراز نگرانی از افزایش کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان با برگزاری کنفرانسهای مختلف و نشستهای متعدد سعی دارند برای حل این مشکل راهکاری مناسب بیابند.
روسیه از جمله کشورهایی است که همواره از افزایش کشت مواد مخدر در افغانستان اظهار نگرانی کرده است.
بر همین اساس هفته گذشته نشستی 3 روزه با حضور وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان با همین موضوع در (مسکو) پایتخت روسیه برگزار شد.
رئیس سازمان مبارزه با مواد مخدر امریکا در این کنفرانس گفت: افغانستان باید به تنهایی تصمیم بگیرد که چگونه با قاچاق مواد مخدر پس از خروج نیروهای خارجی در سال 2014 مبارزه کند.
سخنی که با یکی از اهداف اصلی حمله، و حضور این نیروها در افغانستان در تضاد است.
امریکا و متحدان آن سال 2001 با شعار مبارزه با تروریسم و کنترل مواد مخدر در افغانستان به کشور حمله کردند اما اکنون پس از 12 سال حضور نه تنها این پدیده را مهار نکردهاند بلکه خود متهم به افزایش کشت و قاچاق آن از افغانستان هستند.
در این کنفرانس (ویکتور ایوانف) رئیس سازمان مبارزه با مواد مخدر روسیه، با انتقاد از عملکرد ضعیف نیروهای خارجی در مبارزه با پدیده مواد مخدر افغانستان گفت: افغانستان در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر نیازمند همکاریهای بینالمللی بیشتری است.
وی تأکید کرد که روسیه بارها و بارها به سازمان ملل متحد متذکر شده است که قاچاق مواد مخدر در افغانستان یک تهدید بینالمللی است که زمینه مداخله خارجی را در افغانستان فراهم میکند.
با توجه به گزارش دفتر مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، نزدیک به یک چهارم هروئین تولید شده در افغانستان، که حدود 90 تن برآورد شده است از طریق آسیای مرکزی قاچاق شده است و از این مقدار 75 درصد آن وارد روسیه شده است.
این درحالی است که طبق اعلام مقامات وزرات مبارزه با مواد مخدر روسیه 21 درصد از کل هروئین دنیا در روسیه مصرف میشود.
ایوانف در این نشست به شکلی شفاف گفت: سیاستهای امریکا در افغانستان در بروز این مشکل نقش داشته است.
با مطرح شدن موضوع خروج نیروهای نظامی ناتو تا پایان سال 2014 میلادی از افغانستان، روسیه نگرانیهای فزایندهای درباره گسترش بیثباتی و تروریسم به مرزها و مناطق خود به ویژه (قفقاز شمالی) و هم چنین افزایش قاچاق مواد مخدر از افغانستان به سمت روسیه دارد.
وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان در این نشست مشکل مبارزه با موادمخدر را چالش منطقهای و جهانی خواند و هشدار داد که افغانستان به تنهایی در مبارزه با مواد مخدر پیروز نمیشود.
(ضرار احمد مقبل) وزیر مبارزه با مواد مخدر در این میان با اشاره به کشور روسیه، از (ولادیمیر پوتین) خواستار همکاریهای جدی در مبارزه با مخدر در افغانستان شد.
پیش از این در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو (سازمان پیمان امنیت جمعی) با حضور دبیر کل این سازمان نیز، بر مبارزه هرچه بیشتر با قاچاق مواد مخدر در افغانستان تأکید شده بود.
وزرای امور خارجه سازمان پیمان امنیت جمعی همچنین کنترل شدید بر مرز افغانستان و تاجیکستان را از نیازهای مبرم برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر عنوان کردند.
ماه حمل امسال اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد با انتشار گزارش تازهای اعلام کرد که کشت خشخاش، در برخی ولایات افغانستان رو به افزایش است.
در این گزارش آمده است که کشت خشخاش در سال (2012) در افغانستان 18درصد افزایش یافته و احتمال میرود، در مناطقی که پیش از این کشت این گیاه متوقف شده بود، نیز کشت آن دوباره آغاز شود.
در بخشی از گزارش سازمان ملل آمده است که با افزایش کشت خشخاش، تولید مواد مخدر نیز در افغانستان گسترش خواهد یافت.
گزارش سالانه سازمان ملل متحد درباره کنترل مواد مخدر نشان میدهد که افغانستان 90 درصد مواد مخدر جهان را تولید میکند.
در این گزارش آمده است که افزایش قیمت تریاک، کشاورزان افغان را تشویق کرده است تا خشخاش بیشتری کشت کنند.
از سوی دیگر مردم افغانستان که سالها قربانی جنگ و خشونت، فقر و عقب ماندگی بودند، اینک با آفت دیگری به نام اعتیاد مواجه شده است.
پدیده اعتیاد طی چند سال اخیر رشد تکان دهندهای در میان شهروندان کشور داشته است و هر روز آمار افزایش این معضل اجتماعی در رسانهها منتشر میشود.
براساس ارقام دولت و برخی سازمانهای خارجی که در زمینه اعتیاد بررسی کرده است، حدود یک و نیم میلیون معتاد در افغانستان وجود دارد که آمار غیر رسمی بسیار فراتر از این ارقام است.
این پدیده، در کابل بیش از هر کجای دیگر افغانستان مشهود است و زیر پلها، حاشیه رودخانه، ویرانهها و مخروبههای بازمانده از جنگهای داخلی، پارکها و برخی خیابانها محل تجمع معتادان در پایتخت شده است.
در این میان (پل سوخته) و (خانه علم و فرهنگ شوروی) از مهمترین و معروفترین این مکانها است. صدها معتاد با وضعیت رقتباری در این محل زندگی میکنند.
یکی از پایگاههای خبری کشور با انتشار آماری اعلام کرده است که بیش از 2 هزار معتاد در زیر پل سوخته بسر میبرند.
به گفته شاهدان عینی چند سال پیش تعداد معتادان زیر این پل، به 50 نفر نمیرسید، اما امروزه بیش از 2 هزار معتاد در زیر این پل زندگی میکنند که این امر اوج فاجعه و روند رو به رشد اعتیاد را در جامعه نشان میدهد.
با وجود تمام این مشکلات، چند روز پیش (محمدابراهیم ازهر) معاون وزیر مبارزه با مواد مخدر با اشاره به چالشها در برابر مبارزه با این پدیده در کشور، اظهار داشت که وزارت دفاع افغانستان به مبارزه با مواد مخدر در افغانستان پایان داده است.
وی گفت که بر اساس تصمیم وزارت دفاع افغانستان، نیروهای ارتش همکاری خود را با نیروهای مبارزه با مواد مخدر افغانستان پایان دادهاند.
وی علت پایان همکاری نیروهای ارتش با وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان را ذکر نکرد.
حال باید دید با توجه به این تناقضات و مشکلات بر سر راه مبارزه با مواد مخدر افغانستان در آینده افغانستان این معضل رو به رشد چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/172