تصویب قانونی در ازبکستان که مورد تحسین سازمان ملل متحد قرار گرفته است به ۵۰ هزار نفر از افراد بدون تابعیتی که در این کشور زندگی می کنند اجازه می دهد درخواست شهروندی کنند.
به گزارش خبرگزاری انصار به یورونیوز، قرقیزستان، کشور همسایه ازبکستان نیز سال گذشته با اجرای اقدام مشابهی به اولین کشور جهان تبدیل شد که به بی تابعیتی پایان داد.
شابیا مانتو، سخنگوی آژانس پناهندگان سازمان ملل در گفتگو با یورونیوز می گوید: «ما شاهد پیشرفت چشمگیری در منطقه برای حل مسئله بی تابعیتها هستیم.»
وی اقدام ازبکستان را «اقدامی بسیار خوشامد» خواند و گفت که امیدوار است سایر کشورهای جهان دست به اقدام مشابهی بزنند زیرا موضوع بی تابعیتی به راحتی قابل حل است اما به اراده سیاسی نیاز دارد.
صدها هزار نفر در پی تجزیه اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ در سراسر کشورهای حوزه آسیای مرکزی بی تابعیت شدند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد تخمین می زند که حدود ۱۲ میلیون نفر در سراسر جهان بدون تابعیت باشند که اتباع هیچ کشوری به شمار نمی روند. نداشتن تابعیت باعث شده است که این افراد در معرض خطر استثمار و سوء استفاده قرار گیرند و از حقوق اساسی شهروندی بویژه مراقبتهای بهداشتی و آموزش محروم شوند.
سخنگوی آژانس پناهندگان سازمان ملل افزوده است: «اینها (آموزش و بهداشت) مواردی است که بسیاری از ما آنها را بدیهی فرض می کنیم اما برای یک فرد بدون تابعیت، پیامدهای مخربی بر زندگی روزمره اش دارد. نوعی محرومیت مادامالعمر است.»
وی همچنین می گوید که افراد بی تابعیتی که اکنون در ازبکستان تابعیت می گیرند حقوقی مانند حق رای، کار کردن در مشاغلی که نیازمند تابعیت است و مسافرت مانند سایر ازبکها برخوردار خواهند شد.
بر اساس قانون جدید ازبکستان که ماه گذشته لازمالاجرا شد، به افراد بدون تابعیتی که قبل از اول ژانویه ۱۹۹۵ دارای اقامت دائم در ازبکستان بودهاند، شهروندی اعطا می شود.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد که در جریان تهیه پیش نویس این قانون، توصیههایی به ازبکستان ارائه داده است تخمین می زند که با اجرای قانون جدید نیمی از جمعیت بدون تابعیت ازبکستان، شهروند به حساب بیایند.
جمعیت بدون تابعیت ازبکستان حدود ۹۷ هزار نفر برآورد می شود.
ازبکستان همچنین در نظر دارد که که از ماه سپتامبر آینده، روند دریافت شهروندی را برای کسانی که پس از اول ژانویه ۱۹۹۵ اقامت دائم ازبکستان گرفته اند، سادهتر کند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17062
تگ ها:
نظر نیک است من میخواهمـ درخواست پناهندگی بدهمـ به کشور ازبکستان و فعلـا همـ ازبکستان زندگی میکنمـ اگر کسی میتواند مرا راهنمایی کند ممنونمـ