یکی از مهمترین و برجستهترین چالشها و معایب عمده در نظام حاکمیتی افغانستان؛ ناکارآمدی پولیس در برابر تهدیدات و آسیبهای مختلف در این کشور است. با توجه به ماهیت و اقدامات چنین سازمانی؛ درواقع این نیرو در اولین خط دفاعی در برابر حملات غافلگیرانه شورشیان بهخصوص داعش و طالبان قرار دارند.
یکی از مهمترین و برجستهترین چالشها و معایب عمده در نظام حاکمیتی افغانستان؛ ناکارآمدی پولیس در برابر تهدیدات و آسیبهای مختلف در این کشور است. با توجه به ماهیت و اقدامات چنین سازمانی؛ درواقع این نیرو در اولین خط دفاعی در برابر حملات غافلگیرانه شورشیان بهخصوص داعش و طالبان قرار دارند. با بررسی دقیقتر میتوان دریافت پولیس و بسیاری از فرماندهان ارتباط بسیار نزدیکی با شهروندان بومی در شهرها، روستاها و محلههای کوچک دارند و ازاینرو میتوانند شناخت کامل و هوشمندانهای از چنین مناطقی برای کنترل هرگونه تحرک غیرمنطقی و خطرناک داشته باشند. از سوی دیگر آمارهای جنایی و رسمی پولیس افغانستان نشان می دهدشکست در برابر اقدامات خصمانه شورشیان باعث تضعیف شدن ارتش، نیروهای امنیتی و حتی سایر پایگاههای عملیاتی و پشتیبانی طی این مدت طولانی شده و از سوی دیگر عاملی مؤثر در جهت تقویت اقدامات تروریستی افراطگرایان در جامعه افغان به شمار میرود.
پس از حمله امریکا به افغانستان یکی از مهمترین اقداماتی که کاخ سفید با هماهنگی ریاست جمهوری وقت افغانستان صورت داده؛ تقویت نیروهای پولیس در راستای حفظ و تحکیم حاکمیت افغانستان در برابر تهدیدات امنیتی و نظامی است. این موضوع بدان معناست که تمرکز اصلی در بهبود بخشیدن آموزش نیروهای پولیس و تجهیز آن با تسلیحات و تجهیزات مدرن است. این برنامه از طریق وزارت امور خارجه افغانستان و با همکاری وزارت دفاع امریکا، سازمان مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد و برخی دیگر از آژانسهای امنیتی و اطلاعاتی برابر با یک برنامه طولانیمدت از سال 2003 تا 2016 میلادی به اجرا درآمدهاست. بااینحال تحقیقات صورت گرفته ضعفها و کمبودهای فراوانی در حوزه برنامههای آموزشی و همچنین تجهیزات پولیس رانشان میدهند که بیشتر به دلیل عدم اختصاص منابع مالی از سوی دولتهای متعدد افغانستان طی این مدت و همچنین انتصاب فرماندهان ناکارآمد این سازمان مهم بر اساس تعلقات قومیتی بوده است که وجود چنین مسئلهای میتواند بهمرورزمان خود بهعنوان یک تهدید جدی برای کاهش مشروعیت و عملکرد پولیس افغانستان مطرح شود.
ازآنجاییکه ماهیت جنگ در افغانستان در قالب یک کشمکش داخلی و با حضور بازیگران غیردولتی قابلمشاهده و ارزیابی و همچنین بر اساس ساختار جغرافیایی و تجربه جنگهای طولانیمدت در این کشور نیاز است که توجه جدی و هدفمند به بازسازی دوباره پولیس افغانستان با رویکرد حفظ و نگهداری جامعه افغان در برابر تهدیدات امنیتی و نظامی شود و با توجه به گستردگی فعالیت بازیگران غیردولتی و شورشیان نیاز است ازلحاظ جذب داوطلب، آموزشهای تخصصی هنرآموزان، تجهیزات مناسب و تأمین هزینهها اقدامات مناسب و مؤثری از سوی دولت افغانستان صورت بپذیرد.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15301
تگ ها: