سیاست داخلی امریکا با شکاف بین جمهوری خواهان و دموکراتها شناخته میشود. این دو گروه همواره سعی میکنند اقدامات یکدیگر را در عرصه سیاست داخلی و خارجی زیرسوال ببرند. کمتر عرصه ای پیدا میشود که این دو حزب در مورد آن با یکدیگر توافق داشته باشند. افغانستان نیز یکی دیگر از این عرصه ها است.
سیاست داخلی امریکا با شکاف بین جمهوری خواهان و دموکراتها شناخته میشود. این دو گروه همواره سعی میکنند اقدامات یکدیگر را در عرصه سیاست داخلی و خارجی زیرسوال ببرند. کمتر عرصه ای پیدا میشود که این دو حزب در مورد آن با یکدیگر توافق داشته باشند. افغانستان نیز یکی دیگر از این عرصه ها است.
همواره هر دو جناح در زمان های مختلف یکدیگر را به هدر دادن پول مالیات دهندگان امریکایی و جان سربازان امریکا در افغانستان متهم کرده اند و یا نسبت به رفتار یکدیگر در خصوص مسائل افغانستان منتقد بوده اند.
در حال حاضر دو مسئله اساسی در سیاست خارجه امریکا نسبت به افغانستان مطرح است. یکی از این مسال مسئله طرح خروج از افغانستان و دیگری موضوع آزاد سازی زندانیان طالبان است.
به نظر میرسد باوجود اینکه امریکایی ها خواستار خروج فرزندان خود از افغانستان هستند اما برسر چگونگی این خروج اختلاف گسترده ای بین دو حزب جمهور خواه و دموکرات وجود دارد. اختلافی که در بین مردم امریکا نیز به چشم میخورد.
تقریبا نیمی از مردم امریکا جنگ افغانستان را بیهوده میدانند، در حالی که نیمی دیگر با این جنگ موافق هستند. دسته ای که این جنگ را بیهوده میدانند معتقدند اشغال افغانستان صرفه هزینه گزاف برای دست یافتن به هدفی غیر ممکن بوده است و اساسا تاثیری در امنیت امریکا نداشته است. در حالی که دسته دوم با تاکید برحمله 11 سپتمبر اشغال افغانستان را توجیح میکنند.
همچنین در حالی که رئیس جمهور جمهوری خواه فعلی امریکا، یعنی دونالد ترامپ در حال انتقاد از جنگ افغانستان است، تنها 25 درصد جهوری خواهان جنگ افغانستان را یک اشتباه میدانند و 53 درصد دموکراتها با این نظر همراه هستند که جنگ افغانستان نمی بایست شروع میشد. نگاهی که به نظر میرسد ناشی از شروع جنگ افغانستان توسط جمهوری خواهان و اصرار آنها برروی درستی نظرات خود باشد.
همچنین جمهوری خواهان زیادی از جمله لیز چینی نیز در حال حاضر منتقد برنامه خروج دونالد ترامپ از افغانستان، هستند. از نظر آنها اقدام دونالد ترامپ تکرار اشتباه اوباما است. جمهوری خواهان اوباما را متهم میکردند که با خروج از عراق باعث تقویت گروههای تروریستی و شکل گیری داعش شد.
از سوی دیگر برنامه دموکرات ها در مورد خروج از افغانستان برنامه ای مشابه طرح خروج دونالد ترامپ است. جالب توجه است که چگونه شکاف سیاسی میان دو حزب موجب شده است که باوجود عدم حمایت دموکراتها از ترامپ، نظرات آنها به نظرات دونالد ترامپ در زمینه خروج نزدیک تر باشد. اما جمهوری خواهان در حال انتقاد از وی هستند. با این حال گفتنی است که بخشی از دموکراتها از جمله نامزدهای انتخاباتی معتقد هستند که اقدام ترامپ بیش از هرچیز یک سیاست خارجی دروغین و تلاش برای پیروزی در انتخابات 2020 است.
اختلافاتی که یادآور انتقادات 2015 ترامپ از اوباما است. وی آزادی 5 زندانی طالبان توسط اوباما را اقدامی اشتباه دانست و آنها را 5 قاتل نامید. با این حال 5 سال بعد، وی در حال طرح آزادی هزاران زندانی طالبان است و پمپئو که زندانیان آزاد شده در دوره طالبان را مردانی خطرناک برای امنیت امریکا می دانست خود در حال فشار برکابل برای آزادی زندانیان طالبان است.
تحت این شرایط و با در نظر گرفتن ثبات در برنامه کاهش نیرو و سپس خروج از افغانستان، به نظر میرسد که فارغ از هیاهوهای انتخاباتی چه در سال 2015 و چه در سال 2020، طرح کلی امریکا برای افغانستان یک طرح مستقل و از پیش تنظیم شده است. برنامه ای که نه دیدگاه دموکرات ها در آن تاثیر گذار است و نه دیدگاه جمهوری خواهان، ولی میتواند بیانگر این نگاه باشد که افغانستان اهمیت خود را در سیاست خارجی امریکا از دست داده است و قرار است به نقطه ای بحران ساز برای سایرین تبدیل شود.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15230
تگ ها: