در دوازده بانک خصوصی و دولتی افغانستان اکنون فقط ده درصد جمعیت تخمینی ۳۲ میلیونی این کشور حساب بانکی دارند.
در دوازده بانک خصوصی و دولتی افغانستان اکنون فقط ده درصد جمعیت تخمینی ۳۲ میلیونی این کشور حساب بانکی دارند. با توجه به اینکه فعالیت بانکها در دوران جنگهای داخلی این کشور نیز متوقف نشده، اما بازهم دسترسی به خدمات بانکی در این کشور به پائینترین سطح در مقایسه به کشورهای منطقه قرار دارد.
۴۸ درصد از جمعیت این کشور کمتر از ۱۵ سال سن دارند، براساس قانون بانکداری افغانستان، افراد زیر ۱۸ سال نمیتوانند به صورت مستقل حساب بانکی داشته باشند.
اولین بانک دولتی در افغانستان در سال ۱۳۱۲ ایجاد شد و نخستین بانک خصوصی نیز در سال ۲۰۰۳ میلادی شروع به کار کرد.
اطلاعات بانک مرکزی نشان میدهد هم اکنون حدود ۳.۸ میلیون نفر حساب بانکی دارند که حدود ده درصد کل جمعیت کشور است.
بیشتر حسابهای بانکی نیز بخاطر دریافت حقوق باز شدهاند. براساس آمار بیشتر از ۴۰۰ هزار کارمند دولتی و ۳۵۰ هزار نیروهای امنیتی حقوق شان از طریق بانکها پرداخت میشود.
احمدظاهر ناصرزی، از مسئولان بانک مرکزی افغانستان میگوید برای افزایش دسترسی بیشتر مردم به خدمات و توسعه بانکهای موجود، صدور مجوز برای بانکهای جدید را متوقف کرده است.
ناصرزی گفت: "برای توسعه خدمات بانکهای موجود، باید تلاش صورت گیرد تا نمایندگیهای بیشتر و دسترسی مردم به بانکها نیز تسهیل شود، شورای عالی اقتصادی تصمیم گرفته به خاطر ایجاد بانکهای جدید مجوز صادر نشود.
چهار سال قبل شمار بانکهای فعال در افغانستان، ۱۸ بانک اعلام شد و به دنبال بحران کابل بانک، که بزرگترین فساد مالی در این کشور قلمداد میشود، شش بانک فعالیتش متوقف شدند.
بانک ملی، پشتنی بانک و کابل بانک نو متعلق به دولت است و هفت بانک خصوصی است و دو نمایندگی بانکها مربوط به کشور پاکستان نیز در افغانستان فعالند.
ادریس علمی از مسئولان اتحادیه بانکهای افغانستان میگوید:"براساس آمار چهار ماهه سال ۲۰۱۹ مجموع سرمایه و دارایی ۱۲ بانک حدود ۲۹۸ میلیارد افغانی( ۳.۸ میلیارد دالر) است.
به گفته وی، سپردههای مردم در این بانکها به ۲۵۴ میلیارد افغانی (حدود ۳.۳ میلیارد دالر) و سرمایه اصلی خود بانکها ۳۴.۷ میلیارد افغانی(معادل حدود ۵۰۰ میلیون دالر) است.
محمد یوسف سلیم، مسئول بخش بانکداری بانک مرکزی افغانستان درباره نحوه فعالیت این بانکها گفت که آنان خدمات بانکداری اسلامی و بانکداری عادی را ارایه میکنند.
درباره عدم استقبال مردم افغانستان از باز کردن حساب در بانکها گفت که آمار بانک جهانی نشان میدهد که ۳۶ درصد مردم افغانستان بخاطر ملاحظاتی که درباره مفاد پرداختی بانکها دارند، در این بانکها حساب باز نکرده که این خلاء را میتوان با توسعه بانکداری اسلامی پرکرد.
وی افزود که به همین خاطر برنامه آگاهی دهی و معرفی بانکداری اسلامی باید بیشتر شود تا مردم در بانکها حساب باز کنند.
عمر زاخیلوال، وزیر پیشین مالیه افغانستان میگوید که بانکها در توسعه و تحرک اقتصادی در افغانستان نقش نداشتهاند.
وی افزود که در آغاز بانکداری، به ویژه بانکداری خصوصی خیلی خوب بود ولی تعداد بانکها به تناسب ضرورت و توانمندی نظارت بر آنان به مراتب بیشتر بودند.
زاخیلوال میگوید که بانکداری فقط به این مفهوم نیست که جای سپردههای پول مردم باشد، بلکه بانکداری باید سهولتها را برای سرمایهگذاری و تجارت، خصوصا برای صادرات آماده سازد.
به نوشته بی بی سی، وزیر پشین مالیه افغانستان میگوید که پس از سقوط کابل بانک در سال ۲۰۱۰ میلادی، بانکها با بحران اعتماد رو برو شدند.
بانکهای فعال اکنون در سراسر افغانستان ۴۱۰ نمایندگی دارند که بانک مرکزی ناظر بر فعالیت آنها است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/12725
تگ ها: