گزارش از: مسیح اله داریوش
کابل برای میزبانی برگزاری لویه جرگه آماده میشود و روز(5 شنبه,30 عقرب) میزبان 2500 شرکت کننده خواهد بود جادهها و مکانهای نزدیک به محل برگزاری لویه جرگه تحت کنترول شدید نیروهای امنیتی قرار گرفته است. و آجندای این جرگه تصمیم روی مصوونیت قضایی نیروهای امریکایی خوانده شده است که شرکت کنندهها در مورد آن رایزنی خواهد کردند. اما شماری از کارشناسان برگزاری چنین لویه جرگه را غیرقانونی میدانند و میگویند چنین مجالسها و همایشها برای نفوذ در دولت آینده از طرف تیم حاکم در قدرت صورت میگیرد.
این آگاهان به این باوراند که در شرایط موجود افغانستان و با وجود ارگانهای قانونگذار، برگزاری چنین جرگههانقض سریع قانون اساسی کشوراست.
غلام حسین ناصری نمایندهی مردم در مجلس با ابراز این مطلب که باموجودیت هردو مجلس، برگزاری لویه جرگه به صورت قطعی خلاف قانون است میافزاید:" درقانون اساسی ؛حاکمیت متعلق به همهی مردم افغانستان است یا به طور مستقیم و یا به طور غیر مستقیم اعمال میشود".
او گفت از آنجای که لویه جرگه سابقهی عنعنوی و متفاوت داشته است و چنین سود بردن درحال حاضراز نام آن نمی تواند مشروعیت برای این جرگه بدهد.
ناصری افزود: "لویه جرگهی که در قانون اساسی ذکر شده است وظیفه و اعضای مشخص دارند که مدیریت آن به عهده کمیسون انتخابات است و این که حکومت از نام آن سو استفاده میکند دلیل دیگری باید داشته باشد و دولت میگوید مراجعه به آرای عمومی مردم، چنین مراجعه کردن به آرای مردم غلط محض است. باید در یک کلام از مردم پرسیده میشد آیا به سربازان امریکای که در داخل افغانستان مرتکب یک جرم شود مصوونیت قضایی داد یا خیر؟ درحالیکه لویه جرگه مشورتی که برگزار شده است مدیریت آن از طرف اداره امور کنترول میشود خود سوالهای زیادی را بیپاسخ میگذارد ونشانگراین موضوع است که اهداف دیگری در این جرگه دنبال خواهد شد ".
ناصری تصریح کرد درچنین شرایط بحرانی؛ که کشور به سر میبرد مصارف بزرگ برای برگزاری لویه جرگه جفا به حق این ملت است.
ناصری میگوید درطول 12 سال حضور نیروها ناتو نتوانست امنیت را به کشور بیاورد امریکا چگونه به تنهای با امضای این پیمان امنیت را برای مردم ما به ارمغان خواهد آورد؟ باید دید امریکا به دنبال چه در افغانستان است.
درهمین حال بشیربیژن کارشناس مسایل سیاسی میگوید تاریخ تشکیل لویه جرگه بعد از استقلال سیاسی افغانستان بوده است ولی با گشودن صفحه جدید سیاسی در کشورتحول درتمام ساختارهای کشور، ماهیت این لویه جرگه نیز تغیر کرده است.
او گفت لویه جرگه باوجودیکه در قانون اساسی آمده است ولی متاسفانه با وضع کنونی افغانستان سر سازش ندارد و نگرانیها و تردیدها راهمیشه دربین مردم ما از این بابت به وجود آورده است. بیژن ادامه داد جرگه مشورتی که آقای کرزی ترتیب داده است با لویه جرگهی که در قانون اساسی کشوراز آن نام برده شده است رابطهی ندارد وبرگزاری این جرگه خودتناقض صریح با قانون اساسی کشور است.
آقای بیژن گفت علیرغم غیرقانونی بودن و برگزاری چنین همایشها از طرف ریس جمهورو حلقات حاکم بر دولت افغانستان بیشتر روی مقاصد گروهی، خانوادگی و این قماش مسایل بوده است.
با وجودیکه حکومت بارهاگفته است که برگزاری لویه جرگه مشورتی تنها یک اجندا خواهد داشت آنهم امضای پیمان امنیتی با امریکا، ولی این نگرانی همواره دربین حلقات سیاسی وجود داشته است که این لویه جرگه بالای انتخابات پیشرو سایه کدر خواهد داشت که در حاشیهی این جرگه به صورت بالقوه محسوس است.
لویه جرگه مشورتی که حامد کرزی رئیس جمهوری کشور برای رایزنی در مورد امضای موافقتنامه امنیتی با امریکا فراخوانده، ۲۵۰۰ شرکت کننده دارد و این شرکت کنندهها برای بررسی مواد موافقتنامه در پنجاه کمیته تقسیم خواهند شد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1229