شهید کاظمی در زمان حیاتش کوشید تمام توان خود را برای آبادی و توسعه اقتصادی افغانستان به کار بندد و در همین راه و در حالی که برای بازدید کارخانهای به ولایت بغلان رفته بود، بر اثر حمله انتحاری به شهادت رسید.
به گزارش انصار به نقل از فارس، 15 عقرب امسال مصادف با ششمین سالگرد شهادت (سید مصطفی کاظمی) از برجستهترین چهرههای جهادی و سیاسی افغانستان و وزیر تجارت و رئیس کمیسیون اقتصادی پارلمان کشور بود که در سال 1386 در بغلان به شهادت رسید.
مصطفی کاظمی علاوه بر ویژگیهای فرهنگی و سیاسی از شخصیتهای فعال پر تحرک و نابغه در حوزه فعالیتهای سازندگی و اقتصادی بود.
وی در زمان انجام مسئولیت در وزارت تجارت و نیز در زمان ریاست بر کمیسیون اقتصادی پارلمان کوشید تا در تدوین و ایجاد سیاست اقتصاد مفید، نظام تجاری مثمرثمری را در کشورش پایهگذاری کند.
با تشکیل دولت موقت به ریاست حامد کرزی در روزهای پس از سقوط طالبان و در حالی که ساختارهای تمام وزارتخانهها از هم فروپاشیده بود، اولین وزارتی که خیلی زود انسجام یافت وزارت تجارت بود که سید مصطفی کاظمی وزیر آن بود.
وی توانست خیلی زود سیستم فرسوده و سنتی اداری وزارت را باسازی کند که نتایج این بازسازی در سطح افغانستان در کمتر از چند ماه مشاهده شد.
در شرایطی که تمام ساختار وزارت تجارت از هم پاشیده شده بود، وی موفق شد با ایجاد یک سیستم موفق اقتصادی در این وزارتخانه، کاری طاقت فرسا اما دارای اهمیت فوق العاده انجام دهد.
توزیع مجوز برای سرمایهگذاران خارجی از مهمترین برنامههای کاظمی در دوران وزارت تجارت بود که نتایج بسیار مفیدی برای اقتصاد این کشور داشت.
اجرایی کردن برنامه ضرورت ایجاد اصلاحات در توزیع مجوز برای سرمایهگذاران خصوصی هر چند در ابتدا با مخالفت زیادی مواجه شد و اعتراضاتی را نیز بر انگیخت، اما خیلی زود برنامههای کاظمی نتایج خود را نشان داد و در اثر فعالیت صدها شرکت تجاری در افغانستان، میلیونها دالر روانه خزانه خالی دولت شد.
(محمد صالح سلجوقی) نماینده پارلمان افغانستان معتقد است که شهید مصطفی کاظمی در هنگام مسئولیت وزارت تجارت کوشید تا در تدوین و ایجاد سیاست اقتصاد مفید، نظام تجاری مثمری بیافریند و خلاقیت و دانش اقتصادی او در شکل گرفتن سیستم تجاری مفید، زمینههای درآمد ملی را شکوفا ساخته و ایجاد طرح رفورم مجوزهای تجاری، اولین ابتکار اندیشههای کنجکاوانه اوست که برای همیشه باقی خواهد ماند.
کاظمی در دوران مسئولیت خود در وزارت تجارت کوشید که برنامههای پراکنده و عمدتاً تابع شعار را به طور حیرتآوری، خصلت اجرایی ببخشد.
(محمد یونس قانونی)، رئیس سابق پارلمان کشور که در کابینه اول حامد کرزی همکار شهید کاظمی بود، بر این باور است که کاظمی مدیریت نیرومندی از خود در وزارت تجارت به نمایش گذاشته است.
رئیس سابق پارلمان افغانستان در ادامه گفت: به عنوان همکار کاظمی در کابینه، شهادت میدهم تا امروز با حفظ احترام همه دوستانی که بعد از کاظمی در این پست گماشته شدند تدبیر، درایت، مدیریت و ابتکار کاظمی عزیز برای همیشه در این عرصه درخشش خواهد داشت.
از دیگر برنامههای کاظمی در وزارت تجارت میتوان از حمایت از سرمایهگذاری و طرح فرم استاندار، اشاره کرد که از ابداعات او بود و با این کار زمینه سرمایهگذاریهای مفید و تسهیلات ترانزیت کالاها را میسر ساخت.
کاهش نرخ تعرفههای گمرگی کشورهای اروپایی، در برابر اجناس تجاری افغانستان، دستاورد مهم دیگر کاظمی بود که برای مردم افغانستان این امکان را فراهم ساخت تا محصولات خود را به آسانی در بازارهای جهان به فروش برسانند.
کاظمی در ریاست کمیسیون اقتصاد ملی پارلمان
کاظمی پس از ورود به پارلمان افغانستان به خاطر شایستگی و تجربههای فراوانی که از گذشته داشت به ریاست کمیسیون اقتصادی پارلمان انتخاب شد و با طرحهای تازه و نو راه جدیدی را در عرصه اقتصادی در افغانستان گشود.
کاظمی اولین کسی بود که در کمیسیون اقتصادی پارلمان افغانستان خواست تا همه چیز مطابق قانون باشد و از رفتارهای سلیقهای جلوگیری کرد.
(اسماعیل کریمپور) مشاور ارشد اقتصادی کاظمی در وزارت تجارت، معتقد است که در کمیسیون اقتصادی هر عضو پارلمان میخواست خودش هم وزیر اقتصاد باشد و هم رئیس دولت و کاظمی این کار را قانونمند ساخت و گفت که هر عضو کمیسیون فقط حق دارد از ورای رئیس خود با دنیای دیگر صحبت کند.
بسیاری از نمایندگان پارلمان افغانستان، بر این باورند که کمیسیون اقتصادی پارلمان به ریاست کاظمی، روند ارزیابی و راه چارهجویی معقول مبتنی بر اصل شفافیت را به هدف حل موانع و چالشهای اقتصادی کشور آغاز کرده بود.
از برنامه چشمگیر دیگر کاظمی در کمیسیون اقتصادی پارلمان میتوان از برنامههای عملی او یاد کرد که وی با تیمی از همکاران خود در مناطق مختلف افغانستان حضور پیدا میکرد و از نزدیک مسائل اقتصادی را مورد بررسی قرار میداد.
محمد صالح سلجوقی که خود از نزدیک شاهد فعالیتهای کاظمی در پارلمان بوده است از تلاشهای کاظمی در کمیسیون اقتصادی گفت:
(او هر هفته با تهیه برنامه تحقیقاتی، با تیمی از همفکران خود در کمیسیون اقتصاد در همه اطراف کشور تحقیقات عملی را آغاز کرده و از سفر به غرب و شمال گرفته تا جنوب و شرق تلاشی همه جانبه را آغاز نمود، تا بلکه با این تپیدنها بشود راهی برای شکستن طلسم فقر و تاریکی فزاینده و چپاول لجام گسیخته بازار بیابد و دامها را از دانهها دور سازد.)
حضور پر ثمر کاظمی در مذاکرات اقتصادی
حضور ذهنی و تسلط کاظمی در مذاکرات با نمایندگان کشورهای خارجی بر سر تثبیت موقعیت کلیدی و نقش تعیین کننده افغانستان، سبب شد تا قرار داد سه جانبه ترانزیت کالا بین افغانستان، ایران و هند با تأکید بر موقعیت برجسته افغانستان امضا شود.
(اسماعیل کریمپور) معتقد است که تیم اقتصادی افغانستان وقتی پشت میز مذاکره مینشیند با همان ابهتی صحبت میکند که تیم کشورهایی مثل ایران و پاکستان با سالهای سال سابقه صحبت میکنند و این مرهون سید مصطفی کاظمی است.
این کارشناس اقتصادی، قرارداد سه جانبه افغانستان، ایران و هند و همچنین مذاکرات با کشورهای اروپایی برای اینکه تعرفههای گمرگی خود را کم کنند و مذاکرات با امریکا، جاپان، و بازار مشترک اروپا را مرهون تلاشهای اقتصادی کاظمی میداند.
او یک نابغه اقتصادی بود
اسماعیل کریم پور، مشاور اقتصادی کاظمی بر این باور است که مصطفی کاظمی یک نابغه اقتصادی بود و از نظر این کارشناس اقتصادی، برای یک کشور ۳۰ سال سرمایهگذاری لازم است تا چنین شخصیتی پرورده شود.
مشاور اقتصادی کاظمی که از نزدیک با او کار کرده معتقد است: کاظمی کسی بود که اقتصاددانان بزرگ دنیا را دور خود جمع کرد، اما هنرش این بود که توانست آنها را نگهدارد.
آخرین سفر کاظمی در 15 عقرب سال 1386 نیز یک سفر اقتصادی و بازدید از یک کارخانه قند بود که این سفر به فرجام نرسید و کاظمی در اثر یک حمله انتحاری، که از قبل طراحی شده میدانند در بغلان به شهادت رسید.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1175