اواخر هفتۀ قبل سروصدای برپا شد مبنی بر موجودیت زندان خاص مشابه به زندان گوانتانامو در ولایت هلمند افغانستان که به دست نیروهای انگلیسی ایجاد شده است. بعد از نشر گزارش توسط بیبی سی، وزیر دفاع انگلیس اذعان کرد که ۹۰ زندانی افغان در یکی از پایگاهای این کشور در افغانستان بازداشت هستند. (فلیپهاموند) وزیر دفاع انگلستان روز چهارشنبۀ هفتۀ قبل تایید کرد که ۹۰ تبعه افغان در یکی پایگاههای ارتش این کشور در افغانستان بازداشت هستند. وی در توجیه این رفتار نظامیان انگلیسی گفت: شمار بازداشتیها در پایگاه بریستون به خاطر وجود مشکلات در تحویل این افراد به نیروهای افغان از حد معمول بالاتر رفته است. البته وی در عین حال مقایسه این بازداشتگاه را با زندان گوانتاناموی امریکا نادرست خواند. هر چند پس از نشر این گزارش سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در مصاحبه با بیبی سی عمل نیروهای انگلیسی را خلاف قوانین افغانستان و غیرانسانی توصیف کرد. اما او تاکید کرد زندانیان میبایست ظرف مدت نود و شش ساعت به مقامات افغان تحویل داده شوند و پس از آن مطابق قوانین افغانستان با آنها رفتار خواهد شد.
نادیده گرفتن حق حاکمیت افغانستان از سوی نیروهای خارجی برای بار اول نیست که نقض میشود، بلکه در موارد مختلف از جمله کشتار افراد ملکی توسط هواپیماهای بیسرنشین، بازداشتهای خودسرانه و موجودیت بعضی زندانها در اختیاز نیروهای خارجی از جمله مواردی است که باعث اعتراض شدید مردم و دولت افغانستان شده است؛ به گونهای که میرفت تا مسألهای واگذاری زندان بگرام به نیروهای داخلی منجر به مشکلات وسیع شود، اما با درایت و پافشاری رئیس جمهور کرزی، سرانجام مسؤولیت کامل آن زندان به نیروهای افغان واگذار شد. اما اکنون از آن کشمکشها و جنجالهای زندان گوانتانامو، روزهای زیادی نمی گذرد که موجودیت زندان و زندانیهایی در پایگاه بریستون انگلیس در ولایت هلمند، بار دیگر سر و صداهای ایجاد نموده است.
متأسفانه نیروهای خارجی در طول ده سال حضورشان در افغانستان هنوز هم اشتباهات بزرگی را مرتکب میشوند که به طور مستقیم بر بخشهای مختلف جامعه به خصوص بخشهای امنیتی تأثیر به سزائی دارد. بازداشت مردم، بدون تفهیم اتهام و خود سر نیروهای خارجی و آن هم در زندانهای غیرقانونی آنان، که دولت افغانستان هیچ دسترسی به آن ندارد، زمینه را برای بدبینی مردم نسبت به نیروهای خارجی بیشتر مهیا خواهد ساخت و افکار عامۀ افغانستان این موضوع را غیر قابل تحمل میپندارند. نیروهای خارجی باید از اشتباهات ده سال گذشتۀ خود در جهت بهبودی کار آموخته باشند و نباید چنین اعمال حساسیت برانگیز را مرتکب شوند. زیرا در آستانۀ فرارسیدن سال 2014 و خروج نیروهای خارجی و واگذاری تمامی مسؤولیتهای امنیتی به نیروهای خودی، دیگر چه نیازی است تا نیروهای خارجی اقدام به بازداشت خودسرانه و آن هم بیش از حد معمول و بدون تفهیم اتهام نمایند؟!
در این مورد با تقدیر از وزارت دفاع کشور مبنی بر درخواست تحویل دهی زندانیان پایگاه بریستون، از رئیس جمهور کرزی و وزارت دفاع کشور تقاضا داریم تا با ارج نهادن به حقوق فرد فرد این جامعه، هر چه سریعتر به موضوع زندانیان زندان پایگاه بریستون نیروهای انگلیسی، رسیدگی نموده و به طور جدی از دولت انگلیس بخواهند تا آن زندانیان را تحویل دولت افغانستان دهد تا به اتهامات آنان در چارچوب دولت اسلامی افغانستان رسیدگی شود. و از طرفی باید از نیروهای خارجی به طور جدی خواسته شود تا از اعمالی که حاکمیت ملی افغانستان را نقض میکند جداً بپرهیزند تا خدای ناکرده چنین اقدامات اشتباه باعث بروز خشم مردم مجاهد افغانستان نگردد.
سرمقاله 66 روزنامۀ انصار
تاریخ 12 جوزا/خرداد 1392
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/117