(حکیما... محسود) رهبر طالبان پاکستان در آستانه دیدار با نمایندگان دولت برای انجام مذاکرات صلح در (وزیرستان) هدف حمله هواپیماهای بیسرنشین امریکایی قرار گرفت و کشته شد.
برخی از منابع شمار تلفات را 25 تن اعلام کردهاند که شامل برخی از فرماندهان طالبان نیز میشود.
به گزارش انصار به نقل ازخبرنگار خبرگزاری فارس در پیشاور، حکیما... محسود رهبر گروه شبهنظامی (تحریک طالبان پاکستان) روز جمعه در حمله پهپادهای امریکایی به منطقه قبایلی (وزیرستان شمالی) کشته شد.
روز جمعه یک منزل مسکونی و یک خودرو در ناحیه (دنده در پیخیل) واقع در 5 کیلومتری میرانشاه مرکز وزیرستان شمالی هدف حمله پهپادهای امریکایی قرار گرفت.
به گزارش سازمان استخبارات پاکستان، در این حمله علاوه بر حکیما... محسود رهبر طالبان پاکستان، فرمانده (طارق محسود) محافظ و دوست صمیمی وی و (عبدا... بهار) راننده و کاکای محسود نیز کشته شدند. برخی از منابع شمار تلفات را 25 تن اعلام کردهاند که شامل برخی از فرماندهان طالبان نیز میشود.
طبق این گزارش، حمله پهپادها درست زمانی صورت گرفت که اجلاس شورای مرکزی طالبان به ریاست حکیما... و با محوریت مذاکره با دولت پاکستان در ساختمانی در این منطقه در حال برگزاری بود.
گفته میشود که محسود 2 روز پیش از این حمله، به همراه خانوادهاش به این ساختمان نقل مکان کرده بوده است.
با اینکه شاهدا... شاهد سخنگوی طالبان روز جمعه اعلام کرد که دولت هنوز هیچ ارتباط رسمی با طالبان برقرار نکرده اما قرار بود بعد از اتمام جلسه شورای مرکزی طالبان، هیئتی از دولت با طالبان مذاکره کنند اما با حمله پهپادها به محل نشست مورد نظر مذاکره دولت با طالبان لغو شد.
به گزارش سازمان استخبارات پاکستان همچنین پس از پایان یافتن اجلاس شورای مرکزی طالبان به محض اینکه حکیماله محسود وارد موتر شد پهپادهای امریکایی ساختمان و موتر مذکور را هدف قرار دادند.
طبق این گزارش، موتر محسود و ساختمان نزدیک آن با 4 موشک هدف قرار گرفته و به طور کامل منهدم شدند.
2 پهپاد امریکایی بعد از اتمام مأموریت خود ساعتها به پرواز بر فراز آسمان وزیرستان شمالی به ویژه محل برگزاری اجلاس شورای مرکزی طالبان ادامه دادند.
شبهنظامیان طالبان پاکستان اعلام کردند که مراسم تدفین حکیما... محسود فردا بعدازظهر در وزیرستان شمالی برگزار میشود.
به نوشته برخی رسانههای پاکستانی، گروه (وزیر روشان) به امریکا برای انجام این حمله کمک کرده است.
با اینکه مقامات امریکایی هنوز خبر کشته شدن حکیما... محسود را تأیید نکردهاند اما رهبران ارشد طالبان پاکستان و افسران سازمان استخبارات و نیروهای امنیتی پاکستان کشته شدن وی را تأیید کردند.
پزشکان بیمارستان محلی نیز با تأیید خبر کشته شدن حکیم ا... محسود عنوان کردند، وی قبل از رسیدن به بیمارستان بر اثر شدت جراحات وارده جان باخته است.
گزارشها نشان میدهد که نمایندگانی از همه گروههای وابسته به طالبان از جمله طالبان وزیرستان شمالی که در صلح با پاکستان به سر میبرند در اجلاس شورای مرکزی طالبان شرکت داشتند و قرار بود همه برای صلح با دولت و ارتش پاکستان به توافق برسند. به گفته کارشناسان، بخشی از طالبان که در صلح با پاکستان به سر میبرند نقش مهمی در قانع کردن حکیما... محسود برای صلح با اسلامآباد داشتند.
پس از این حادثه، وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیهای حمله پهپادها به پاکستان را برخلاف استقلال و تمامیت ارضی این کشور دانست و عنوان کرد که حمله اخیر پهپادها تأثیرات منفی بر جنگ مبارزه با تروریسم دارد و به تلاش برای صلح آسیب رسانده است.
هشدار پاکستان درباره بسته شدن مسیر تدارکاتی ناتو/ (وزیرستان شمالی) تخلیه شد
درخواست چهرههای سیاسی پاکستان از دولت برای مسدود کردن مسیر تدارکات ناتو و اعلامیه طالبان درباره ضرورت تخلیه منطقه وزیرستان توسط مردم به علت وخامت اوضاع امنیتی، بخشی از مهمترین وقایعی است که پس از کشته شدن رهبر طالبان صورت گرفته است.
پس از کشته شدن حکیم ا... محسود، (عمران خان) رهبر حزب (تحریک انصاف پاکستان) در واکنش به این حمله از دولت خواست تا مسیر تدارکاتی ناتو در خاک این کشور را مسدود کند.
وی با انتقاد از عملکرد امریکا در تخریب تلاشهای انجام شده از سوی اسلامآباد برای برقراری صلح گفت: هرگاه مقامات پاکستانی برای پیشبرد مذاکرات صلح در کشور دست به اقدامی میزنند، پهپادهای امریکایی این تلاشها را خنثی میکنند.
عمران خان که حزبش در حال حاضر دولت ایالتی (خیبرپختونخواه) و بخشی از مسیر تدارکاتی ناتو را در دست دارد، تصریح کرد که دولت خیبرپختونخواه قطعنامه مسدود شدن مسیر تدارکاتی ناتو را نه تنها به مجلس ایالتی بلکه به مجلس ملی این کشور نیز تقدیم میکند.
رهبر حزب تحریک انصاف چند روز پیش هشدار داده بود که دولت وی توانایی مسدود کردن مسیر تدارکاتی ناتو را دارا است. خیبرپختونخواه یکی از 2 مسیر انتقال تدارکات ناتو به افغانستان در داخل خاک پاکستان است.
(مخدوم جاویدهاشمی) از رهبران ارشد حزب تحریک انصاف نیز با اشاره به تلاش برخی عوامل ضد دولتی برای تخریب روند صلح، گفت: خود طالبان عنوان کردند که رهبران آنان به خاطر آغاز مذاکرات صلح هدف قرار گرفتهاند.
(چودری نثار علی خان) وزیر داخله پاکستان نیز حمله اخیر پهپادهای امریکایی به وزیرستان شمالی را تلاشی برای خنثی کردن اقدامات پاکستان در روند مصالحه با تحریک طالبان و پایان دادن به خشونتها در این کشور دانست.
به گفته وی، دولت پاکستان قصد داشت یک هیئت 3 نفره را برای دیدار با رهبران طالبان و دعوت از آنان برای شرکت در مذاکرات اعزام کند که حادثه کشته شدن محسود رخ داد.
نیروهای امریکایی چندی پیش نیز (لطیف محسود) از فرماندهان ارشد طالبان پاکستان که فعالیتهایی را برای پیشبرد روند صلح در افغانستان آغاز کرده بود را در نزدیکی کابل دستگیر کردند.
با این حال، اظهارات وزارت خارجه امریکا درباره مذاکرات صلح افغانستان و پاکستان نیز در نوع خود جالب توجه است.
(جن پساکی) سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز گذشته در گفتوگو با خبرنگاران در واشنگتن گفت: امریکا اگرچه از نزدیک مذاکرات صلح بین دولت پاکستان و طالبان را پیگیری میکند اما به اسلامآباد اجازه میدهد تا خود روند مذاکرات را تعیین کند.
وی مدعی شد که موضوع مذاکرات یک موضوع داخلی برای پاکستانیها است و واشنگتن هیچ دخالتی در آن ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه امریکا همچنین از مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان حمایت و اعلام کرد که هیچ راهکار نظامی برای جنگ افغانستان وجود ندارد.
در همین حال، طالبان وزیرستان شمالی وابسته به فرمانده (حافظ گل بهادر) بعد از این حادثه با پخش اعلامیهای از مردم خواستند اشیای ضروری و گرانقیمت خود را برداشته و به مدت یک هفته منطقه را ترک کنند زیرا اوضاع وخیمتر خواهد شد و طالبان دیگر نمیتوانند حفظ جان مردم را تضمین کنند.
افراد وابسته به گل بهادر اعلام کردند که بر پیمان صلح خود با دولت پاکستان پایبند هستند اما نمیتوانند امنیت مسیرهای وزیرستان شمالی را تضمین کنند بنابراین مردم باید این منطقه را تا جمعه آینده ترک کنند.
کارشناسان پاکستانی بر این باورند که اینگونه مداخلات واشنگتن در روند صلح با طالبان، باعث شکست مذاکرات شده و میتواند واکنشهای انتقامی شبهنظامیان را در نقاط مختلف کشور در پی داشته باشد.
با این حال، وزیر اطلاعرسانی پاکستان اعلام کرده که دولت این کشور همچنان خواهان ادامه روند مذاکرات صلح خود با طالبان است.
وی ضمن محکوم کردن حمله روز گذشته پهپادهای امریکایی، تصریح کرد که دولت پاکستان برای مقابله با عواملی که خواهان مانعتراشی در روند صلح هستند وارد عمل میشود.
جانشین احتمالی حکیما... محسود
پس از کشته شدن رهبر طالبان پاکستان در حملات پهپادی سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) در پاکستان برخی از منابع آگاه اعلام کردند که "قاری ولایت" به عنوان رئیس جدید این گروه شبه نظامی تعیین شده است. اما خبرگزاری رویترز به نقل از منابع امنیتی آگاه در پاکستان اعلام کرد: در نشستی که امروز (شنبه) میان رهبران طالبان پاکستان برگزار شد، خان سعید الیاس سجنا، از افراد برجسته این گروه و فرمانده طالبان در ایالت وزیرستان جنوبی، به عنوان رهبر طالبان پاکستان و جانشین حکیم الله محسود انتخاب شد.
برخی از منابع مدعی شدند که قاری ولایت که از اقوام حکیما... محسود است به عنوان رهبر این گروه تعیین شده است اما تاکنون به طور رسمی این جانشینی از سوی این گروه اعلام نشده است.
به گفته منابع آگاه انتخاب قاری ولایت از طریق رای گیری در شورای مرکزی این گروه انجام شده است.
قاری هدایتا...، رئیس "مجلس املا" که شورای مرکزی گروه طالبان پاکستان است روز جمعه نشستی را در میرانشاه برگزار کرد و این تصمیم در رای گیری این نشست اتخاذ شده است.
این منابع در گفتوگو با روزنامه نیشن اعلام کردند که به احتمال قاری ولایت به عنوان رئیس جدید این گروه منصوب خواهد شد.
گفته میشود که این فرد که از نزدیکان محسود است از حمله پهپادی روز جمعه جان سالم به در برده است و در زمان وقوع حمله در یک کمپ آموزشی حضور داشته است.
براساس اظهارات منابع آگاه قاری ولایت مغز متفکر حمله به یک کلیسا در پیشاور پاکستان و مسئول کمپ آموزشی گروه تحریک طالبان است.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع امنیتی آگاه در پاکستان اعلام کرد: در نشستی که امروز (شنبه) میان رهبران طالبان پاکستان برگزار شد، خان سعید الیاس سجنا، از افراد برجسته این گروه و فرمانده طالبان در ایالت وزیرستان جنوبی، به عنوان رهبر طالبان پاکستان و جانشین حکیم الله محسود انتخاب شد.
با این حال برخی از گزارشها حاکی از آن است که "سعید خالد الیاس سجنا" به عنوان فرمانده ارشد گروه تحریک طالبان پاکستان (TTP) تعیین شده است، با این حال برخی از منابع آگاه در داخل گروه طالبان بر این باورند که این انتخاب احتمالا بعید است چرا که اختلافهایی میان حکیما... محسود و سجنا وجود داشت.
بعضی خبرگزاریها نیز اطلاع دادند که طالبان، "خان سعید" را به عنوان رهبر جدید خود و جانشین حکیم ا... محسود انتخاب کرد.
"خان سعید" 37 ساله است و گفته میشود تحصیلات آکادمیک یا حوزوی ندارد و بیشتر به دلیل تواناییها و شجاعتهایش در میادین نبرد معروف شده است.
خان سعید مغز متفکر بسیاری از حملات مرگبار در مناطق قبیلهای نشین پاکستان است.
حکیما... محسود که بود؟
حکیما... محسود، فرمانده طالبان پاکستان که در حمله روز جمعه پهپادهای امریکا کشته شد جانشین فردی شده بود که سرنوشتی درست مشابه خودش داشت.
به گزارش انصاربه نقل از منابع، حکیما... محسود که متولد سال 1978 میلادی بود پس از کشته شدن (بیتا... محسود) به رهبری این گروه شبهنظامی رسید. وی پیش از کشته شدن بیتا... که او هم در حمله پهپادهای امریکا کشته شد معاون وی در امور فرماندهی و از سران گروه نظامی موسوم به (فدائیان اسلام) بود.
آشنایی حکیما... با بیتا... به دوران مدرسه برمیگردد، جایی که او در تنها دوران تحصیلش در مدرسهای در منطقه (هانگو) پاکستان با بیتا... همدورهای بود. حکیما... که در آن زمان برای خودش نام ذوالفقار را انتخاب کرده بود به عنوان محافظ شخصی و معاون بیتا... انتخاب شد.
نامش در آن زمان در میان نیروهای طالبان به خاطر مهارتهایی که در نبرد با سلاح کلاشنیکف داشت بر سر زبانها افتاد. گفته میشود در آن زمان تنها فردی به نام (نیک محمد) از او مهارت بیشتری در استفاده از این سلاح داشته است.
سال ۲۰۰۴ او سخنگوی طالبان شد و بین تابستان سال ۲۰۰۷ و بهار ۲۰۰۸ حملههای نظامیای علیه کاروانهای نظامی امریکا سازماندهی کرد که باعث شد (تنگه خیبر) در مرز میان افغانستان و پاکستان ۶ بار بسته شود. شاید به همین دلیل بود که فرماندهی مناطق (اورکازی)، (خیبر) و (کرم) در همین سال به او واگذار شد.
در ۲۲ آگوست سال ۲۰۰۹ محسود ۲۸ ساله به اتفاق آراء به عنوان رهبر جدید گروه تحریک طالبان منصوب شد.
در آن زمان گروه طالبان کشته شدن بیتا... را تکذیب میکرد و این انتصاب جدید خبری بود که گمانهزنیها درباره مرگ رهبر پیشین طالبان در حملات امریکا را تأیید میکرد.
از این زمان به بعد خود حکیما... هدف شایعات زیادی است که گاه و بیگاه مرگ او را اعلام میکنند. کمتر از یک هفته از سمت جدید این رهبر طالبان نگذشته بود که شبکههای خبری پاکستانی گزارش دادند حکیما... در درگیریهایی که بین نیروهای او و یک قبیله دیگر برای تعیین جانشین بیتا... صورت گرفته کشته شده است.
با آنکه خود حکیما... چند روز پس از این شایعات با بیبیسی تماس گرفت و زنده بودش را اعلام کرد، شایعات تمامی نداشت و این قائله تا زمانی که او با گروهی از خبرنگاران دیدار نکرد، تمام نشد.
با این حال، شعله شایعات مرگ حکیما... تنها تا مدتی فروکش کرد چرا که در ۱۴ جنوری ۲۰۱۰ حمله امریکا به محلی که گفته میشود این رهبر طالبان در آنجا خواب بوده باز هم بازار گمانهزنیها را داغ کرد.
اعظم طارق، سخنگوی طالبان، بلافاصله کشته شدن وی را تکذیب کرد اما رسانههای پاکستانی باز هم بارها گزارش دادند که او زخمی شده و در گذشته است.
گزارشهای ضد و نقیض که گاه مرگ و گاه زنده بودن رهبر طالبان را اعلام میدادند تنها هنگامی به پایان رسیدند که او در فبروری سال ۲۰۱۱ در ویدیوئی مربوط به اعدام (سلطان امیر طرار)، یکی از افسران ارتش پاکستان دیده شد.
از آن زمان به بعد، گزارشهای جسته و گریخته دیگری از مرگ رهبر طالبان منتشر میشد تا اینکه روز جمعه رسانهها بار دیگر در گزارشی که مشابه حدس و گمانهای قبلی بود، کشته شدن او را اعلام کردند. اما این بار، اوضاع از آن رو متفاوت بود که طالبان پاکستان به فاصله اندکی پس از این گزارشها، مرگ رهبر گروه تحریک طالبان را تأیید کرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1120