قیام سراسری و بیسابقه مردم 11 شهر ترکیه علیه دولت (رجب طیب اردوغان) سه کشته و بیش از 200 زخمی برجای گذاشت.
به گزارش خبرگزاریها، مردم ترکیه پس از ماهها تحمل و سکوت در برابر سیاستهای آمریکایی حزب حاکم (عدالت و توسعه) و دولت اردوغان، بالاخره دست به یک قیام بیسابقه در اسلامبول، آنکارا و بقیه شهرهای ترکیه زدند. این قیام سیاسی کاملا خودجوش رخ داد و چاشنی آن یک مطالبه اجتماعی معمولی بود.
ماجرا از این قرار است که حدود 10 روز قبل شماری از شهروندان ترک در اعتراض به تخریب پارکی در نزدیکی میدان (تقسیم) اسلامبول دست به تحصن زده بودند. این تحصن ادامه داشت تا اینکه پلیس جمعه گذشته برای پایان دادن به این تحصن وارد عمل شد.
ابتدا، درگیری مذکور فقط به نیروهای امنیتی و معترضان به تخریب پارک محدود میشد، اما با گذشت زمان، تودههای مردم به معترضان ملحق و با پلیس درگیر شدند و کمکم اعتراضات به شهرهایی مثل آنکارا، ازمیر و شماری از شهرهای دیگر کشیده شد و این اعتراضات شکل سیاسی به خود گرفت و تظاهرکنندگان از اردوغان خواستند از قدرت کنارهگیری کند.اعتراضات و تظاهرات 48 ساعت اخیر ترکیه به قدری غافلگیرکننده و توفانی بود که خبرگزاریهای بزرگ غربی نیز ناچار به اعتراف به گستردگی آن شدند و این اعتراضات را پوشش دادند.
شبکه (بی.بی.سی) اعتراضات ترکیه را بیسابقه توصیف و اعلام کرد که آنکارا نسبت به گسترش این اعتراضات به شدت واهمه دارد. خبرنگار این شبکه اعلام کرد: من هرگز شاهد چنین تظاهراتی (در ترکیه) نبودهام. من جوانان ترکیه را هرگز تا این اندازه عصبانی ندیده بودم که بخواهند از فرصت پیش آمده برای بیان اعتراض خود استفاده کنند. بیبیسی پیشبینی کرد که این اعتراضات گسترش یابد.شهرهای اسلامبول، آنکارا، ازمیر، کوجاعلی، مرسین، زنگولداک، تونجطی، آدانا، قونیه، موغلا، افیون، بولوواسکی شهپر دیروز صحنه تظاهرات ضد دولتی بود.
نیروهای امنیتی نیز برای سرکوب تظاهرات به ویژه در آنکارا و اسلامبول از ماشینهای آبپاش و گاز اشکآور استفاده کردند. شمار کشتهها سه تن و زخمیها نیز بیش از 200 نفر اعلام شد. کشتهشدگان متعلق به تظاهرات اسلامبول هستند. تعداد دستگیرشدگان نیز 65 تن اعلام شد.
اردوغان در واکنش به اعتراضات مردمی گفت که تظاهرکنندگان هر کاری بکنند نمیتوانند دولت را از تخریب پارک منصرف کنند. گفته میشود که شهرداری اسلامبول قصد دارد در محل پارک یک مرکز خرید و شماری منزل مسکونی بسازد.
اتحادیه اروپا و آمریکا سرکوب تظاهرات در ترکیه را محکوم کردند. شماری از شبکههای غربی نیز به طور زنده تظاهرات اسلامبول را پخش میکردند.در ناآرامیهای جاری، دهها حزب و نهاد مدنی از مردم و اعتراضات آنها حمایت کردند. یک نهاد اسلامی موسوم به (انجمن حقوق بشر مظلوم) پیشبینی کرد که تعداد معترضان روز به روز افزایش یابد. عفو بینالملل نیز در سطح جهانی از طرفداران خود خواست علیه دولت ترکیه تظاهرات کنند. این نهاد حقوق بشری از دولت آنکارا خواست جلوی خشونت پلیس علیه تظاهرکنندگان را بگیرد.
خبرهای تکمیلی از آنکارا حاکی است مردم خشمگین این شهر قصد داشتند که شب شنبه به دفتر نخستوزیر حمله کنند اما با مقاومت پلیس مواجه شدند. ولی معترضان توانستند دفتر حزب عدالت و توسعه را به آتش بکشند.
دفاتر این حزب در دیگر شهرهای ترکیه نیز هدف حمله قرار گرفت.(نوآم چامسکی) استاد دانشگاههای آمریکا و منتقد سیاستهای امپریالیستی این کشور، علیه اقدامات سرکوبگرانه دولت ترکیه شدیدا موضع گرفت و این اقدامات را (شرمآورترین) و (ننگینترین) اقدامات یک دولت نسبت به ملتش دانست.
خبر دیگر از ترکیه حاکی است نامگذاری عریضترین پل ترکیه به نام (یاووز سلطان سلیم) خشم گروههای علوی در این کشور را برانگیخت. یاووز سلیم کسی است که خون هزاران علوی را ریخته است. وی قاتل شاه اسماعیل صفوی نیز هست.
همسویی ترکیه با ناتو و آمریکا و مداخلات این کشور در ناآرامیهای سوریه، شهروندان ترکیه را نسبت به سیاستهای اردوغان بدبین و خشمگین کرده است.
آخرین خبرها
عصر دیروز شمار تظاهرکنندگان خشمگین در میدان تقسیم شهر اسلامبول به صدها هزار نفر رسید. پلیس ضدشورش برای متفرق کردن تظاهرکنندگان به سوی آنها گاز اشکآور شلیک کرد،اقدامی که باعث شد دهها نفر دچار حالت خفگی شوند. شمار دیگری از تظاهرکنندگان نیز به دست نیروهای امنیتی دستگیر شدند. معترضان خشمگین ضمن درگیری با نیروهای امنیتی، لاستیک آتش زدند. منابع خبری از برخاستن دود غلیظ در منطقه درگیری خبر دادند. تظاهرکنندگان خطاب به اردوغان شعار میدادند:(خائن استعفا بده). تظاهرات علاوه بر شهرهای بزرگ ترکیه،به شهر کردنشین (دیاربکر) هم کشیده شد.
(عبدالله گل) رییس جمهورترکیه هم نسبت به ناآرامیها واکنش نشان داد و اوضاع در اسلامبول را نگرانکننده دانست. مردم ترکیه به شدت از رسانههای این کشور خشمگین هستند و میگویند اردوغان همه این رسانهها را خریده است و آنها خبرهای مربوط به اعتراضات و تظاهرات را سانسور میمی کنند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/110